Hamd alemlerin Rabbi olan Allah cc.'ya mahsustur. Salat ve Selam, Hz. Muhammed (sav)'e, temiz Ehl-i Beytine, O'nun Ashabına ve Tüm mücahid / mücahidelerin üzerine olsun.
Tevhid, İslami yaşantıya tevhidin dışında her şeyi terk etmekle başlar. Tevhid nedir diye bir soru sorsak aklımıza ne gelir, aklımızın derinliklerine inerek yoklayalım; tevhid nedir? Bu kelimeye de hakim olabilmek için de bu kelimenin ne demek istediğini anlamamız gerekir. Bu konuda ilmimiz yoksa doğru sonuca ulaşamayız. Tevhidin ne olduğunu bilirsek tevhidin dışındaki şeylerden de uzak durabiliriz.
Tevhid, Arapça bir kelimedir.
1-Birleştirme,
2-Bir olduğuna inanma,
3-Birleme,
4-Allah'ın birliğine inanma ve bunu ifade etme,
5-Allah'ın birliğini ifade eden ''Lailaheillallah'' sözünü söyleme, (1)
Tevhidin aslı; Kitap ve sünneti temessük edip, bidat ve Hevadan içtinab etmektir. (2)
İmam Serahsi'nin bu tanımına baktığımızda bidat ve hevadan uzak durmak tevhiddir. Bidat ve hevaya ittiba etmek ise tekfirdir. Daha açık bir ifade ile tekfir, bidat ve hurafeden kaynaklanan bir hastalıktır.
Tekfir nedir? Sınırları nelerdir?
Şimdi bu kelime üzerinde duralım.
Tekfir; kişinin hareketine ve sözüne istinaden küfrüne hüküm etmek(3), küfre nispet etmek, kafir olduğunu iddia etmektir(4).
Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav) Şöyle buyuruyor:''Bir adam din kardeşini tekfir ederse ikisinden biri o tekfir sebebiyle muhakkak küfre döner.'' (5)
Bu hadisin manası; Tekfiri kendisine döner demektir. Dönen küfür değil, tekfirdir. Kişinin din kardeşini kafir sayması demek; kendini tekfir etmesi demektir .(6)
Bu nedenle tekfir, müslümana hakaret etmektir. Tekfir sahibi sözünde doğru ise, muhatabı kafir olur, eğer yalancı ise, o zaman imanı küfür kılmış olur. Her kim de imanı küfür kılarsa , şüphesiz kafir olur. (7)
İmam-ı Nevevi (Rh.a.) ise bu mevzuda şunları söyler. ''Kardeşine isnad ettiği nakısa ve onun tekfirinin günahı kendisine döner.(8)
İslam uleması tekfirin hükmüyle ilgili çeşitli açıklamalarda bulunmuşlardır.
İbn-i Teymiyye şöyle der:'' Mü'minin tekfiri küfürdür''(9)
İbn-i Hacer'ul Heytemi şöyle der:''Her kim müslümanı te'vilsiz olarak tekfir ederse küfürdür''(10)
(Haftaya Cuma devam edecek)
Fi emanillah.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Büyük Türkçe Sözlük (Mehmet Doğan) Sh.1072
El Mebsut (İmam Serahsi) C.1 Sh.
Kamus-i Türki (Şemseddin Sami) C.1 Sh.430
Sahih-i Müslim Terceme ve Şerhi (Ahmed Davutoğlu) C.1 Sh.319
Sahih-i Müslim Terceme ve Şerhi (Ahmed Davutoğlu) C.1 Sh.319
Fethul Bari (Askalani) C.10 Sh.392
İrşad- sari (Kastalani) C.9 Sh.62
Sahih-i Müslim Şerhi (İmam Nevevi) C.1 Sh.451
Minhacüssünne (ibn-i Teymiyye) C.2 Sh.234
El Fetava-i Hadisiye (ibn-i Hacer'ul Heytemi) Sh. 53
.