Arapça kadife kelimesinin çoğulu olarak kullanılan kadayıf günümüze kadar çeşitli kültürlerde işlenerek Türk tatlı çeşitlerinin vazgeçilmezlerinden biri olmuştur.

Kadayıfın tarihi Selçuklular dönemine kadar uzanır.

Selçuklu ve Anadolu Beylikleri zamanındaki aşhanelerde verilen yemekler listesinde kadayıfında bulunduğu, ayrıca "Beray-ı Hassa" adındaki mutfak defterlerindeki kayıtlardan sultanların tercihleri arasında da yer aldığı görülmektedir.

1844'de yayımlanan ilk Türkçe Yemek Kitabı "Melceü't-Tabbahin/Aşçıların Sığınağı" adlı kitapta tel kadayıf, kadife, saray tel kadayıfı, beyaz kadayıf, kaymaklı kadayıf, adi yassı kadayıf, yağsız kadayıf, yufkalı kadayıf, Nuriye, ekmek kadayıfı, fodula kadayıf'ı adı altında on bir çeşit kadayıf yer almaktadır.

Tel kadayıf; elenmiş buğday ununa içme suyu katılması ile hazırlanan akışkan hamurun tekniğine uygun olarak dökülüp pişirilmesi ve gerektiğinde kızartılması suretiyle elde edilen bir yarı mamuldür. Kızartılmamış ve kızartılmış olarak iki tipte piyasaya sunulmaktadır.

Mutfakta, yalnızca kızartma, kadayıf kızartılmışsa ise sadece şerbet verme işlemi söz konusudur. Tüketicinin zevkine göre yöresel olarak kadayıfın içine ceviz, fındık, fıstık, süt vb. konulmaktadır.

Yapımına gelince istenilen akıcılıktaki hamur bir süre dinlendirilir, daha sonra stil adı verilen ince delikli hazneden geçirilir ve döküm işlemi başlar.

Döner tepsi alttan ısıtılarak kadayıf tepsinin üzerine dökülür.

Bir tur tamamlandığında tepsi üzerinde fırça yardımı ile kadayıf bandının üzerine atılır. Oradan bir işçi tarafından eşit miktarlarda toplanır.

Tel raflara atılarak içerisindeki buhar atılır, bir süre dinlendirilir, tartım ve ambalajlama yapılır.

Usta çırak ilişkisi içinde geçmişten günümüze aktarılan geleneksel bir meslektir. Geçmişte küçük işletmelerde üretimi yapılırdı.

Günümüzde büyük işletmelerde de üretilmektedir. İlçemizde mesleğin akılda kalan ustası İbrahim Erdem'dir.

Günümüzde ise Sebahattin Kabadayı'ya ait bir Tel Kadayıf üretim tesisi ilçemizde bulunmaktadır.

KAYNAKÇA: MEB Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Kadayıf Çeşitler 2012