Günümüzün başta gelen problemlerinden biriside gençlerin durumudur.Üzülerek belirtmek gerekirse bir kısım gençler manevi değerlerden uzak yaşamakta hayatın gayesini bilememektedirler.Bu tür gençler genellikle tüketen,eğlenen ve kırıp dökmekten başka gayeleri ve amaçları olmayan insanlardır.

İslam dini,bir nevi geleceğimiz olan gençlerin iyi yetişmesi için çok önemli kurallar ortaya koymuş açık ve net çözümler getirmiştir.Batı kültürü ise tost yiyip test çözen bir nesil modelini maalesef bize de aşılatmıştır.

Öyleyse İdeal Bir Gencin Özellikleri Nasıl Olmalıdır?

1-Allah ve Resulünü (sav) her şeyden çok seven bir gençlik:Bu konuda Resulullah (sav) şöyle buyuruyor:"Üç özellik vardır;bunlar kimde bulunursa o,imanın tadını tadar:Allah ve Resulünü herkesten fazla sevmek.Sevdiğini sadece Allah için sevmek.Allah kendisini küfür (inkar) bataklığından kurtardıktan sonra tekrar küfre dönmeyi,ateşe atılmak gibi çirkin ve tehlikeli görmek"(Müslim).

2-İbadetler de üşenmeyen bir gençlik:Gençler Allah'ın emirleri olan ibadetleri yerine getirirken üşenmeyecek bilakis zevk ve tat almalıdırlar.Resulullah (sav) buyuruyor ki:"Kıyamet günü hiçbir gölgenin olmadığı hesap gününde yedi gurup insan arşın gölgesi altında gölgelenecektir.Bunlardan birisi de gençliğinde ibadete başlayan gençlerdir."Namazı ertelemeyen gençler Allah'ın sevgisini kazanan kişilerdir.Hele bir emekli olayım veya hele şu işleri de bitireyim de o zaman güzelce bir namaza başlarım diyenler maalesef o fırsatı bulamadan ölüp gitmişlerdir.Hani güzel bir söz vardır der ki:"Yarın namaz kılacağım diyenin biraz önce kıldık namazını".

3-Haramlara ve özellikle de zinadan kaçınan bir gençlik:Hz.Yusuf'un (as) terbiyesi gibi bir edebe sahip olan bir gençlik.Hz.Yusuf (as) şöyle demişti:"Zinaya gireceğime zindana girmeyi tercih ederim".Haramlardan sırf Allah'tan korktuğu için kaçınan bir gençlik.

4-Allah'a tevekkül eden bir gençlik:Günümüz maddeci anlayışında tevekkül olmadığı için gençler karamsar ve ümitsizdirler.'Ekmek aslanın ağzında yok midesinde' gibi sözlerle gençleri çalışmaya teşvik edelim derken daha da karamsar ve geleceğinden korkar hele getirdik.Oysa İslam'ın çalışmaya verdiği önemi anlattıktan sonra herkesin rızkını Allah'ın vereceğini, nasip ve kısmet gibi kavramların da insanın hayatında önemli olduğunu gençlere anlatmak gerekir.Sadece çalışmazsan aç ve açıkta kalırsın gibi sözler insanı gelecek konusunda karamsar hale getirir.Karamsar olan gençler hayattan tat almamaya başlar,öfkeli sinirli ve kırıcı olmaya başlar.Sonunda ya kendisine yada karşıdakine zarar vermekten kaçınmaz.Çünkü kaybedeceği bir şeyi kalmamıştır.

5-İslam dinine hizmet etmeyi kendine en büyük dava edinir:Bugünkü gençlerin bir kısmında dava aşkı yoktur.İslam'ı bilmediği için İslam davasını da bilmez ve böyle bir derdi de yoktur.Davası İslam olmayanın bir tek derdi olur.O da yiyip içip eğlenmek ve tüketmek.Günümüz gençlerinin büyük kısmının bu şekilde olduklarını görmekteyiz.

6-Vücudunu Allah'ın bir emaneti olarak bilir:Vücudunun kendisine ait olmadığını bunun Allah'ın kendisine bir emanet olarak verdiğini bilen bir insan o vücudu haramda kullanamaz ve o vücuda haram lokma yedirmez.Ayrıca Allah'ın haram kıldığı kötü alışkanlıkları da yapmaz.İçkiden,uyuşturucunun her çeşidinden hatta sigaradan bile kaçınır.Çünkü bilir ki hesap günü Rabbimiz ona "sağlığını nerede tükettin " sorusunu soracaktır.

7-Resulullah'ı (sav) kendisine örnek alan bir gençlik:Müslüman gencin örneği Allah Resulünün (sav) güzel ahlakıdır. Onun için Resulullah'ı (sav) tanımalı güzel ahlakını öğrenmesi gerekir.Müslüman gencin örnek aldığı kişiler namazsız ,inançsız ve günaha batmış insanlar değildir.Ama ne yazık ki gençlerimize Resulullah'ın (sav) güzel ahlakını öğretmediğimiz için yabancı artist ve futbolcuların hayatını örnek alıyor onlar gibi yaşamaya çalışıyorlar.

UNUTMAYIN:Gençlerimize sahip çıkmazsak yarın camilerimiz boş kalacaktır.Bu dini bir sonraki nesle aktaracak insanlar olmayacaktır.

Sahi unutmadan sorayım.Siz çocuklarınıza ev-araba bırakmak için gece gündüz çalışırken acaba camide oturduğunuz yeri dolduracak ve evdeki seccadenizde de namaz kılacak bir evlat yetiştirebildiniz mi?