Dua etmeli, mutlaka. Dua, Rabbimizin lütfuna, yardımına, rahmetine sığınmak demek.Duasız olmaz.Ümmet olarak, Rahman'ın rahmetine, merhametine, lütfuna, yardımına, nusretine sonsuz ihtiyacımız var.Hiçbir derdimiz olmasa, O'nun lütfuyla nefes alıp vermekteyiz ve bunun için yüreklerimiz O'nun eşiğine merbut olmalı.Ama ümmet olarak acılar içindeysek, o kerem kapısını daha çok, daha çok çalmak durumundayız.

Belki öncelikle fiili dua için kolları sıvamalıyız.Fiili dua, kendimizi yeniden inşa gayretine soyunmak demek. Ülke ülke, insan insan, devlet devlet yeniden inşa. Kaybedilenlerin çetelesini tutmak ve her birini yeniden kazanmak.

Gözlerimiz kaybolduysa, gözlerimizi, bilincimiz kaybolduysa, bilincimizi, yüreğimiz kaybolduysa yüreğimizi, toprağımız kaybolduysa toprağımızı, devletlerimiz kaybolduysa devletlerimizi arayıp, bulup yerli yerine ve Yaradan'ın istediği kıvamda yerleştirmemiz lazım.

Camileri, minberleri, mihrapları, namazları, oruçları, hacları, zekatları, secdeleri, rükuları, kıyamları, imamları, müezzinleri, anneleri, babaları, gençleri, yaşlıları yeniden inşa etmek... Yeniden Ebubekirler, Ömerler, Osmanlar, Aliler, Muazlar, Ammarlar, Fatımalar, Haticeler, Ayşeler, Nesibeler yetiştirmek.

Fiili duadan sonra, yüreklerimizi yönlendirmeliyiz Rahman'ın yüce katına... En canhıraş feryadı yüklemeliyiz yüreklerimize...

Somali'de, çocuğunu yolda bırakmak zorunda kalan annenin canhıraş feryadını mesela...

Arakan'da karnı deşilen annenin feryadını mesela...Gazze'de topa tutulan evlerin feryadını...Doğu Türkistan'da vurulan sivillerin feryadını.Suriye'de, Libya'da, Mısır'da, kendi yönetimlerinin boğazladığı kitlelerin feryadını...

Rasulullah (s.a.v)'in şu hadis-i şeriflerine yansıyan dua gibi seslenmeliyiz: Allah Rasulü, bir hadis-i şerifinde şöyle buyurmuştur:

"Allah katında, kulun şöyle demesinden daha sevimli bir dua yoktur:

«Allah'ım! Ümmet-i Muhammed'e umumi bir rahmet ile merhamet eyle!»" (Ali el-Müttaki, no: 3212, 3702)

Ve Rasulullah Efendimizin bu duasından yola çıkarak gönüllerinden seslenen Allah dostları gibi seslenmeliyiz:

Allah'ım! Ümmet-i Muhammed'i mağfiret eyle!

Allah'ım! Ümmet-i Muhammed'e rahmet eyle!

Allah'ım! Ümmet-i Muhammed'e yardım eyle, zafer nasib eyle!

Allah'ım! Ümmet-i Muhammed'i muhafaza eyle!

Allah'ım! Ümmet-i Muhammed'i bir araya getir ve yekvücut eyle!

Allah'ım! Ümmet-i Muhammed'i ıslah eyle!

"Bize merhamet etmeyecek olanı başımıza musallat etme Rabbim!"

Ahmet Taşgetiren/ALTINOLUK DERGİSİ/ARŞİV:2014 - Kasım, Sayı: 345, Sayfa: 003