Zatına layık şekilde Hamdu Sena Allah'a, sınırsız salat ve selam Yüce Resulullah'a

Geçtiğimiz haftalarda A.B.D.'nin geçmişten bu yana zalimane uygulamalarının kendilerini felakete sürüklemesinden ve bunun mukadder olduğundan bahsetmiştik.

A.B.D. çökmekte olan ekonomisinin çöküşünü engellemek adına bir savaş vermeye hazırlanıyor.

Bu yaşattıkları savaş değil, savaş olduğunda hazırlıklı olmak kabilinde elindeki avucundakileri kuvvetlendirme çalışmaları mesabesindedir.

"HER SAVAŞ YENİ BİR DEVLETİN ORTAYA ÇIKIŞINA VESİLEDİR"

İktisadın en temel dinamiği üretim üzerinedir. Bu temel ihmal edilirse kazandığınız paralar sizin karnınızı doyuramaz. Dubai zenginliğiyle nam salmış Arap Diyarı.. biliyor muydunuz, metrosunu borç alarak yaptırabildi.

A.B.D. bir zamanlar mortgage (morgıç) krizi yaşanmıştı. İnşaatlar yapıp onları fahiş fiyatlarla satmaya kalkarsanız, insanlarda kazanmadıkları paralarla taahhütlerini ödeyemediklerinden kriz patlak vermişti.

PARANIN DEĞERİ, KARŞILIĞI OLAN ÜRÜNLE ÖLÇÜLÜR.

Bu hakikat Amerika'da sanal veya digital halde uygulandığından basılan paranın karşılığı konulamıyor. Bu da beraberinde krizlerin ortaya çıkmasına sebep oluyor. İşte Suriye'ye giremiyor, Irak gibiartık işgal ettiği yerlerin zenginliğine sahip olamıyor. Bastığı paranın yerini dolduramıyor.

Ülkemizde her geçen gün inşaatlar mantar misali çıkar oldu. İyi güzel de biz üretemeden tüketmeye kalkarsak, ürettiğimizden kazancımızı stoklarsak bu zenginlik topluma yansımaz ki.

İnşaatları yapmak üretim değil, tüketimle ilgilidir. Siz kazandığınız, ürettiğiniz bir fikir, ürün neyse onu çalıştırır ve kazanırsınız. Bundan sonra ev almak istersiniz. Bu tüketimdir. İnşaat sektöründe olanlar bize kızmasınlar. Buna bağlı diğer sektörlerde tüketimle ilgilidir.

Bir misal olsun diye inşaat örneğini veriyorum. Mesele sadece inşaatla bitmiyor. Her alanda üretim lazımdır. Tüketimde ise israf olmadan yaşam iktisatlı yaşam esastır.

A.B.D. özellikle Çin ile rekabete girdi, vergileri arttırdı. Çin de maliyetlerinin artmasını bahane gösterecek fiyatları arttıracak. Doların durumu malum. Şimdiden dolar bahane edilerek her şeye zam yapılır oldu.

Devletin yapması gereken üretimden vazgeçmemek

Bize düşen görev kazandığımızı israf etmemek, fazlamızı infak etmek olacaktır.

Biz israf etmediğimiz zaman nimetin kıymetini kavramış olacağız. Neyin ihtiyaç fazlası olduğunu çoluk çocuğumuza öğretmiş olacağız. Onlar yokluğu ve tasarrufu öğrenecekler.

Marka olan kıyafetler, aynı kumaştan, dokumadan hatta aynı fabrikadan çıkan ürünler bir yerde 20 tl bir yerde 200 tl ise aradaki fark israftır. Bunu marka sevdalı çocuklarımız öğrenmeliler.

Paris'te mağazada olan bir çanta için fahiş (aşırı) fiyat ödemek için kuyruğa giriliyor. Ama aynı markanın Türkiye'deki mağazasında normal fiyat var. Neden buradan almıyorsun? Oradan alınca daha zengin oluyorsun, hava atıyorsun tabii.

Yeni nesil her şeyi fazlasıyla gördü. Eskiden dedelerimiz kışın köye çıkarken bir çuval un, yağ alırdı. Bir kışın bununla idare ederlerdi. Bu tecrübeleri çocuklarımıza öğretmek durumundayız.

İsraf etmeyeceksin.. İnfak edeceksin... Üreteceksin.. Şişirme fiyatlara yatırım yapmayacaksın..

Muhabbetle kalın..