İnsana, Kur'an'a, davaya adanacak nesiller yetiştirmeye uykudan başlayabiliriz. Uykudan başlamalıyız da. Uyanık kalacak adamlar için, uyumayan ve uyutmayan mücahitler için uykudan başlayabiliriz. Gündüzü at sırtında gecesi seccadede tipler için önce uyku diyebiliriz.

Okuyabilen, okuduğunu anlayabilen, anladığı ile amel edebilenler için de önce uykudan başlanmalı. Baktığını görebilen, gördüğünden hikmetler süzebilen basiret sahipleri için uyku şart.

Uyuyamayan, uyanık kalamaz. Gecesine hakim olmayanın da gündüze hükmü geçmez.Adam olmak için, adam yetiştirmek için ilk baraj uykudur. Uyku barajından geçenler gündüzü uyanık geçirebilirler.Önce uyku ile başlamalıyız. Adamlık işine, adam etme işine. Dava adamını uykusundan tanımak mümkündür.

Kur'an, uyku barajını geçenlerin omuzlarında yükseldi. Allah Teala, onları gece uykusu ile sınadı.Müzzemmil suresi, dava adamlarının ilk sınavını nasıl verdiklerini gösteriyor.

Bütün yorgunluklarına, zifiri karanlığına rağmen geceye hükmedebilenler, uykularına sahip olabilenler...Gecenin yarısında kalkmak gerektiğinde kalkabilenler...

Gecenin yarısından biraz aşsa da kalkmaya muktedir olanlar...Kur'an davasına adam yetiştirecekler alfabeden önce yatmayı kalkmayı öğretmelidirler. Adam olacak çocuk uykusundan belli olmalıdır.

Uyku ihtiyaçtır ama fazlası israftır; her israf gibi tüketir. İstikrarlı bir uyku şarttır; bedenin ihtiyacına, günlük yıpranmasına ve sıhhat durumuna göre beş buçuk, altı buçuk ve yedi saat arasında bir tercih yapılabilir.

Aynı saatte yatmak ve aynı saatte kalkmak, uykuya hakim olmak için şarttır. Başı yastığa koymakla, yastığı başa geçirmenin en bariz farklarından biridir bu.

Uyku yemeği, yemek de uykuyu davet eder. Uyku saati ile yemek arasında en az üç saat mesafe konmalıdır ki uyku, uyku işini görüp dinlendirsin. Akşam yemeği asla ağır olmamalıdır.

Toplantılar, ziyafetler, misafirlikler, geziler uykuya göre olmalıdır. Yarın bize lazımsa bugün uykuya dikkat edeceğiz.Uyku israfını, su ve ekmek israfından basit gördükçe çok yoruluruz.

Uyumama ile değil uykuyu disiplin altına alarak işe başlayabiliriz.Peygamber aleyhisselam öyle başladı. Kur'an'ın ilk nesli öyle başladı.Onlar öyle başardılar.

Keşke biz de mükemmel yatak odaları yerine tatlı uykuları olan bir nesil olabilseydik. Misafirler, TV, internet, komşuluk, uykumuzu bölmeseydi!