Muharip gazi, ismi bir sokakta yaşatılan Vahit Akarsu Bulgaristan Pazarcık 1897 doğumludur. Küçük yaşlarda ailesi ile birlikte İnegöl'e göç etmişlerdir. "Hafız Vahit" olarak da bilinir, rüştiye mezunudur. İnegöl Kuva-i Milliye'de yararlılıkları görülmüştür. Yunanistan Milos adasına sürgüne gönderilmiş, savaşın kazanılması sonucu yapılan esir değişimi neticesinde İnegöl'e dönebilmiştir. Değirmencilik, kerestecilik, tütün tüccarlığı, hancılık gibi işlerde faaliyet gösterdi. Uzun yıllar İnegöl İstimlak Hakem Heyeti ve İstimlak Ehli Vukuf Heyeti Üyeliği yaptı. Sahibi olduğu Akarsu Oteli ve uzantıları uzun yıllar oda, dernek ve kulüplerin kongrelerini yaptığı bir mekan olarak kullanıldı. Aktif siyasetini kurucu yönetim kurulu üyesi olduğu Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi içinde yaptı. 26 Ağustos 1965 seçimlerinde CKMP Bursa Milletvekili adayı oldu seçilemedi. 01.03.1971 tarihinde vefat etti. Evi İnegöl Belediyesi'nce restore edilerek Aile Danışma Merkezi ve Engelliler Gündüz Bakımevi olarak kullanılmaktadır. İsmi, hayatının tamamına yakınının geçtiği Osmaniye Mahallesi "Vahit Sokak"ta yaşatılmaktadır.

Kaynakça : 08.09.2016 tarihinde torunu Aydın Akarsu ile görüşüldü, 26.08.1965 tarihli Bizim İnegöl Gazetesi, Numan Kartal Mehmet Ceyhan ile söyleşi, www.yesilbursadergisi.com/mobil/haber-php?id=2097

NEVZAT AKALTUN

"Doğal Tedavi Merkezi Dünya Cenneti OYLAT" kitabının yazarıdır. 1933 yılında Artvin-Şavşat Erikli Köyünde doğdu. İlkokulu köyünde okudu. Kendi ifadesiyle ilkokuldan sonra okumak amacıyla önce Hopa'ya yaya olarak oradan da gemi ile İstanbul'a yalnız ve kimliksiz olarak gitti. İskelede çaresiz ve umutsuz beklerken yaşlı bir zat tarafında Gönenli Mehmet Efendi'ye teslim edilir. İstanbul Karagümrük Ortaokuluna devam ederken hafızlığa çalışır. Öğrendiği Kur'an ı anlayabilmek için Arapça öğrenmeye karar verir ve liseyi Bağdat'ta okur. Bağdat Üniversitesi İlahiyat Fakültesini de bitirir. Türkiye'ye döner. İstanbul İmam Hatip Lisesi'nde Arapça öğretmenliğine daha sonra da Bursa İl Müftülüğü bünyesinde çalışmaya başlar. Erdek Müftülüğü sonrası Ankara Diyanet İşleri Başkanlığı Teftiş Kurulunda Başmüfettiş olarak görevlendirilir. Başarılı çalışmaları sonrası bizzat çalıştığı kurumu denetlemesi istenir. Hazırladığı rapor işleme konulmayınca da erken emekliye ayrılır. 1982 yılında Avrupa'ya gider bazı araştırmalarda bulunur, bu araştırmalar basında yer alır. Çeşitli Konferanslar verir, son dönemde Hollanda'da hocalık yapar. 2006 da ülkeye döner. 29 Mayıs 2008'de vefat eder.

Kitap : Sorulu Cevaplı Din ve Namaz Hocası (1973), 1099 Fetva-19 Kitap'ta, Doğal Tedavi Merkezi Dünya Cenneti OYLAT

Kaynakça : https:/nevzatakaltun.wordpres.com., www.sanalpazar.com/urunalin-kyw-1099-fetva-nevzat-akaltun