Tüm İnegöl duydu. Mesudiye alt geçidi yıkılıyor. Yenileme ve genişletme çalışması yapılacak. Bu olması gereken bir çalışma idi. Geç bile kalındı.

Burası 1993 yılında, dönemin Belediye Başkanı Cemal Arık tarafından yaptırıldı. Açıldığı gün için büyük bir proje idi. Ancak kısa bir süre sonra altgeçidin büyüklük ve genişliğinin ne kadar yetersiz olduğu ortaya çıktı.O gün şehri yönetenler, alt geçidi yaparken bugünleri görerek yapsalardı, bugün bu yıkımı yaşamıyor olacaktık.

Çalışma süresi boyunca Mesudiye Mahallesi istikametine gidecek olan vatandaşlar, Avarlar Kavşağını kullanacaklar. Yayaların yaşadığı çile ve tehlike haberimize konu olduğu için ayrıca yazmıyorum. Ancak Avarlar Kavşağı demişken buraya da bir mim koyalım.

Aynı şey Avarlar Kavşağı'nda da yaşandı. Orda da günü kurtaran bir çalışma yapıldığını düşünüyorum. Yapılan çalışma yeterli oldu mu peki? Gidin vatandaşa sorun, esnafa sorun. Bir kişi çıkıp; "Avarlar Kavşağı çok güzel oldu" derse, yine bu köşemden özür dileyeceğim.

Batçık gibi daha uygun projeler varken, Ertuğrulgazi gibi mobilyanın nabzının attığı bir caddeye duvar örülmesi, üstelik eskisini aratmayan bir trafik karmaşasının ortaya çıkması, izah edilebilir bir durum değil.

Mesudiye ile birlikte Kozluca alt geçidinde de yenileme ve genişletme çalışmaları yapılması planlanıyor. Aynı şeyi burası için de soralım. Kaç yıl önce yapıldı bu alt geçit? Yapıldığı gün için iyi oldu denilebilir. Peki ya bugün? Neden burayı da yenileme ve genişletme gereği duyuyoruz? Neden bir şeyi yaparken en az 50 sene sonrasını planlamayız?

Haberlere göre; Milletvekili Şahin, yeni alt geçitlerin 14 metre genişliğinde, 6 metre yüksekliğinde olacağını söylemiş. Kamyonlar dahil büyük araçların rahatça alt geçitleri kullanabileceğini aktarmış. Peki bu ölçüleri, buraları ilk yaptığımızda uygulamak çok mu zordu? İmkan ve teknolojimiz mi yeterli değildi?

ALT GEÇİDE TAKILAN HİZMET

En son bir Cenaze namazına iştirak etmek için Şipali Köyüne gitmiştim. Dönüşte de Mesudiye alt geçidinde şahit olduklarımı kaleme almıştım. Konusu gelmişken yeniden paylaşayım:

Cenaze dönüşü Mesudiye Mahallesi'nden geliyoruz. Tam Mesudiye alt geçidine geldik ki trafik kilitlendi. Hayırdır ne oluyor derken baktık ki altgeçide kamyonet sıkışmış. Altgeçidin tam ortasında kalmış. Mübarek alt geçidi yapanlar, geçit değil, kapan yapmışlar sanki.

Allah aşkına bu kaçıncı olay? Bir kere geçidin üstünde ölçüler yazıyor. İnsan ona göre geçer, Şoför adam bu ölçüleri bilir. Tamam böyle dedik, haklı olalım, suç sürücüde olsun..

Peki bu alt geçidi, bu yetersiz ölçülerde yapan mühendisin, yaptıran yetkilinin, dönemin yöneticisinin, hiç mi suçu yok?Kaç yıl önce yapıldı bu alt geçit? 25 yıl önce mi? Tamam o dönem için süper bir proje olabilir. Ama gel gör ki şu an eziyetten başka bir şey değil.

GELECEK NESİLLERİ DÜŞÜNMELİYİZ

İşte asıl mesele de burada zaten. Bu şehri yönetiyorsanız ve bu şehirde bir proje yapıyorsanız, bu günü değil, en az 50 sene sonrasını düşüneceksiniz.

Bu kent yetmiyor bize artık. Nüfusumuz artıyor. Eski İnegöl iyice sıkışıyor. Yakın zamanda yollarında, sokaklarında, kaldırımlarında, alt geçitlerinde, çarşısında, pazarında, daha çok sıkışacağız.

Bu kent için kim ne yapmışsa müteşekkiriz. Ancak ben doğmadan önce bu kentin koltuklarına oturanlar, maalesef bu günleri hiç görememişler.

Bugün trafik sorunu yaşıyorsak, imar sorunu yaşıyorsak, sanayiden dolayı hava kirliliği yaşıyorsak ve bunun sebepleri üzerinde konuşacaksak, en az 50 sene geriye gitmemiz gerekiyor. Bugünü de tartışalım elbette.

Ancak ben çeyrek asır önce yapılan kentimin caddelerinden geçerken, bu cadde, neden 2 kat daha fazla geniş yapılmadı diye üzülüyorum. Bu sanayi, bu OSB, neden şehrimin güzel ovasına, tarım arazilerine yapıldı diye üzülüyorum.

DOĞRU VE YANLIŞ PROJELER

İşe gelirken bir sokaktan geçiyorum ki sormayın. Akıllara zarar. Çeyrek asır önce planlanmış bir sokak. Kaldırımı yok, yayaya eziyet. Genişliği yok araç sahiplerine eziyet. Sokak tek kelime ile yaşlı hatta ölü.

Mühendis hangi kafayla çizmiş, hangi ölçüyle imar ve yol planlanmış, ben izah edemiyorum. İnanın ilköğretime giden çocuğuma desem ki; buraya sokak çiz, daha kullanışlı bir sokak çıkardı ortaya. İki konut arasından zik zak çizerek geçiyorsunuz. Yol değil tarla yolu sanki.

Bugünü herkes konuşuyor zaten. Mevcut Belediye'yi herkes eleştiriyor. Ama inanın asıl eleştiriyi ya da takdiri gelecek nesiller yapacak. Şu anda benim yaptığım gibi... Yeni İnegöl Projesini, Toki projesini, Eğitim Kampüsü projesini, 2.OSB projesini bu anlamda doğru buluyorum.

OSB, Sanayi, kent içi devam eden imar, yeni hastanenin yeri başta olmak üzere, bazı projeleri dikkate aldığımızda, bizden sonra gelecek neslin, bizi pek hayırla yad edeceğini düşünmüyorum.Demem odur ki; Yerel, genel, özel, her neyse, bu kentin koltuklarında oturanlar, bu günü değil gelecek nesilleri düşünerek hizmet üretmemeliler. Bu hassasiyette yapılan bir hizmet, hem kendi adımıza, hem de neslimiz adına, iki defa mutlu edecektir bizi.