Ve sıcaklıklarla beraber milyonlarca genç için 3 ay sürecek olan tatil başladı. Tabi uzun bir eğitim öğretim sürecinde öğrenciler gibi yorulan ve yoğrulan anne-babalar için de kısmi rahatlama başladı.benim öğrencilik yıllarımda bazı arkadaşlarım Kur’an Kurslarına giderlerdi.Bizim için ise tatil geldiği zaman çıraklık dönemi başlardı.Özellikle okulun kapanmasına yakın iş bakılır,”hem rahat olacak,hem de iyi haftalık verecek işler” aranırdı.Çevresi olanlar kolay ve rahat iş bulurlardı.Bizler genelde sanayide zımpara yapan ,işkence taşıyan çıraklardık.Hafta sonu şayet derelerde su varsa yüzmeye gider veya saatlerce top oynardık.Okul-ders –defter-kitap aklımıza gelmezdi.Anne-babamızda maişet derdindeydi.Babam inşaatlarda ekmek peşinde,anam tarlalarda sıcak alnında geçim derdindeydi. Akşam ezanıyla yemek-çay faslıyla aile fertleri bir araya gelirdi. Kısaca yaz tatilimiz bilinçli, bilgili, eğitimli geçmezdi. Kayıp yıllar, kayıp zamanlar.
Şimdi aileler de bilinçli, gençler de bilinçli, vakıf ve derneklerde bu faaliyetlerde gönüllü.
Yaz tatilini mutlu, verimli ve güzel bir şekilde geçirmek için her öğrenci, her veli şuurlu hareket etmelidir. Çocuğumuz için maddi-manevi terakki edebileceği bir program hazırlamalı,vakıf ve dernekler tarafından açılan yaz okullarına,camilerimizdeki kurslara göndermeliyiz.Bu konuda MEB’in “Okullar Hayat Olsun Projesi” kapsamında okullarımızda Vakıf–dernekler(Rehber-Der, AHİD, İHMED, İlim Yayma Cemiyeti, AGD gibi güzide dernekler)çocuğunuza tatilini en iyi şekilde değerlendireceği programlar hazırlamaktadır.Bu proje ve bu program kapsamında çocuğunuz güvenli ortamlarda,ehil ve gönüllü hocalar eşliğinde hem adab-ı muaşeret,hem ilim-irfan,hem de sosyal-sportif faaliyetlerle kişilik kazanmaya başlayacaktır.İnanın bu programlarda alınan eğitim ile çocuğunuz başıboşluktan,can sıkılmasından ,asosyallikten,kötü alışkanlıklardan bir derece mahfuz kalacaktır.Hem eğlenecek hem de öğrenecektir.
Tüm bu plan ve programlarda çocuğunuzun tercihini ve iradesini gözünde bulundurmanız işinizi kolaylaştırır..Yani tatil planını ve programını beraber yapmanız,çocuğunuzun konu hakkında görüşünü almanız çok çok önemlidir.
Çocuğumuza bilinçli bir tatil programı yapmalıyız.Çocuğumuz yaz okuluna veya cami kurslarına gitmiyor ise muhakkak bir işle meşgul olmalı,boş bırakılmamalıdır.Veya en azından tanıdık bir esnafın yanında oyalanmalıdır.Okulu-okumayı hatırlatacak faaliyetleri de yaz programına dahil etmeliyiz diye düşünüyorum.(Günün belirli vakitlerinde kitap okumalıdır).Dinlenerek öğrenmeli,öğrenirken dinlenmelidir.Çocuk Muhakkak bir meşgale bulmalıdır.Yaz tatilinde senenin yorgunluğunun atılması, bedenin ve zihnin dinlenmesi ve rahatlaması için manevi olarak ilim-irfana,ibadete yönlendirilmelisi çok önemlidir.Ayrıca Okul zamanı yapamadığınız güzel ve hayırlı işleri ailece yapmalısınız.Beraber camiye gitmeli,vakit namazlarını beraber kılmalı,ailece türbeler ziyaret edilmelidir.Özetle tatilde çocuğunuzla iş yoğunluğundan,vakitsizlikten dolayı yeterince ilgilenemiyor veya çocuğunuzun maddi-manevi gelişimini önemsiyor iseniz çocuklarınızı okullarımızda açılan yaz okullarına teşvik edelim.Çocuğunuz buralarda hem ahlaki gelişim hem de sosyal-sportif faaliyetlerde bedeni gelişim gösterir. Bunların yanı sıra;
Sevilen ve zararsız televizyon programlarının izlenmesi,
Bilgisayar ile çalışma ve sınırlı oyun oynama,
Yakınların ziyareti,
Arkadaşlarla bir araya gelip ortak bir takım aktiviteler yapılması,
Sportif aktivitelere Katılma
Katkı Sağlayacak Geziler Ve hobilere daha çok zaman ayrılması şeklinde tatil değerlendirilebilir.
Bana göre şimdiki çocuklar ve veliler çok şanslı. Alternatifi bol yaz okulları ve çocuğunuzu sizin kadar seven gönüllü hocalar(şimdiden hepsinden Allah razı olsun)var.
Sayın Veliler Çocuklarınızın yaz tatilini hayırlı,mutlu, verimli ve güzel bir şekilde geçirmesi elinizde. Yaz tatilinde edineceği güzel bir alışkanlık ve öğreneceği bir bilgi iki hayatımızı kurtarabilir.Fırsatları iyi değerlendirelim..
selam ve dua ile..