YILIN EN HAYIRLI GECESİ: KADİR GECESİ

Kadir Gecesi, Kur"ân-ı Kerîm"de ismi geçen en kıymetli gecedir. Kadir gecesinin fazîleti, üstünlüğü bizzât Allahü teâlâ tarafından, Kadir sûresinde açıkça bildirilmiştir. Yüce Allah"ın tanımı ile Kadir gecesi; bin aydan daha fazîletli, kıymetli ve hayırlıdır.

Kuran-ı Kerimde Cenab-ı Hak, bu mübarek gecenin kıymet ve faziletini şöyle beyan buyurmaktadır: Biz onu (Kuranı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır."

Peygamber Efendimiz(s.a.v) buyuruyor:Kim Kadir Gecesinde inanarak, ihlas ile o geceyi ibadetle geçirirse, geçmiş günahları bağışlanır. Kadir Gecesi yatsı namazında cemaatte hazır bulunan, ondan nasibini almıştır.

Müminlerin annesi Hz.Aişe (r.a.) şöyle diyor : -Dedim ki: Ya Resullullah, Kadir Gecesini bilirsem onda ne şekilde dua edeyim" Şöyle buyurdu: - Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül afve fafü anni. (Anlamı: Allahım sen affedicisin, affı seversin, beni affeyle.)

Peygamberimiz (S.A.S.) buyuruyor ki: "Kadir Gecesi olunca Cebrail, bir gurup melek arasında yere iner. Yere inen melekler gerek ayakta ve gerekse oturarak Allah"ı zikreden her kulu selâmlarlar, onun için istiğfar ederler."


Ebû Hureyre buyurur ki; «Kadir Gecesi, yeryüzüne çakıl sayısından çok melek iner. Onların inmeleri için gök kapılarının hepsi açılır. Her yana nûr saçılır. Büyük bir tecelli meydana gelir ve bu gece Meleküt âlemi açılır.

Genç Gazete Rüyada Kabe'yi Görmek Ne Anlama Gelir Dini Rüya Tabirleri (5)

DUALARIN GERİ ÇEVRİLMEDİĞİ GECE: KADİR GECESİ

Peygamberimiz (S.A.S.) buyuruyor ki: Kim Ramazanın yirmî yedinci gecesini sabaha kadar ibadet ile geçirirse, bu benim nezdimde bütün Ramazan geceleri yapılan gece ibadetinin hepsinden daha sevimlidir.


Peygamberimiz (S.A.S.) buyuruyor ki: Kim iki rekat namaz kılıp istiğfar ederek Kadir Gecesini ibâdet ile geçirirse Allah tarafından bütün günâhları bağışlanır. Allah"ın rahmetine gömülür. Cebrail (A.S), kendisini kanadı ile okşar. Cebrailin (A.S.) kanadı ile okşadığı kimse cennete girer.»

İmam Malik şöyle anlatıyor: Resulullah"a, kendisinden önceki insanların ömürlerinin ne kadar olduğu bildirilince, kendi ümmetinin ömürlerini kısa buldu, uzun ömürlü olan diğerlerinin işledikleri salih amelleri işleyemezler diye düşününce, Allahü teâlâ Ona bin aydan hayırlı olan Kadir gecesini ihsan etti. Allahü teâlâ, "Kadir gecesi senin ve ümmetinindir." buyurup Habibini ferahlandırdı.

Kadir gecesi hakkındaki hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:"Dört gecenin gündüzü de gecesi gibi faziletlidir. Allahü teâlâ, o günlerde dua edenin isteğini geri çevirmez, onları mağfiret eder ve onlar bu günlerde bol ihsana nail olurlar. Bunlar, Kadir gecesi, Arefe gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi ve günleri.

Genç Gazete Yemin Edilen 10 Gece Mübarek Geceler Kandil Cami Kabe Medine (1)

HER GECEYİ KADİR, HER GELENİ HIZIR BİL

Allahü teâlâ, Kadir gecesini diğer geceler gibi falanca ayın belli bir günü yapmamış, bu geceyi gizlemiştir.

Gerçekte Kadir gecesi bütün sene içinde gizli olup, en çok Ramazanda ve en çok son 10 günde ve en çok yirmi yedinci veya sonuncu gece olması ihtimali Alimlerimizin çoğu tarafından kabul edilmiştir.

Âlimlerimiz: "Allahü teâlâ, rızasını taatte, gazabını günahlarda, orta namazı beş vakit namazda, evliyasını halk arasında, Kadir gecesini Ramazan ayı içinde gizlemiştir." buyuruyorlar.

O halde Allahü teâlânın rızasına kavuşmak için, hiçbir iyiliği küçük görmemeli Gazabı günahlar içinde saklı olduğu için, hiçbir günahı küçük görmemeli; orta namazı kaçırmamak için, beş vakit namazı vaktinde kılmalı; evliya halk arasında gizli olduğu için herkese iyi muamele etmeli.

Din adamlarının bazısı, kullar ihmalkarlık yapmasınlar ve diğer geceleri de ihya etsinler diye bu gecenin gizlendiğini ifade etmişlerdir. Hızır aleyhisselam da gizlenmiştir. Devlet ve İlim adamlarına gösterilen alaka, fakir ve yoksullara da gösterilmelidir. Bu manada : Her geceyi kadir bil, her gördüğünü Hızır bil denilmiştir.


Kadir gecesinin, Ramazanı şerifin 20.sinden sonraki tek gecelerinde aranmasına dair Peygamber efendimizin hadis-i şerifleri mevcuttur. İmam-ı azam hazretleri, Kadir gecesinin, ramazanın 27. gecesine çok isabet ettiğini bildirmiştir.

Genç Gazete Yemin Edilen 10 Gece Mübarek Geceler Kandil Cami Kabe Medine (2)

KADİR GECESİ OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR"

Kimi alimlerimizin keşiflerine göre Kadir gecesinde:

1-Denizlerin suyu bir an tatlılaşır.

2-Kadir gecesi, açık ve sakin olur, ne sıcak, ne de soğuk olur. Bulut yoktur. Yağmur ve rüzgar yoktur.

3-Ertesi sabah güneş, kızıl olup, şuasız doğar.Yükselinceye kadar sanki büyük bir tabak gibidir.

4-Kadir Gecesinde köpek sesi duyulmaz diyen âlimler de olmuştur.

Genç Gazete Yemin Edilen 10 Gece Mübarek Geceler Kandil Cami Kabe Medine (5)

Konumuzun sonunda önemli bir soru soralım: Peki Kadir Gecesini nasıl ihya edeceğiz"

Davud Orucu nedir? Davut orucu ne zaman tutulur? Davud Orucu nedir? Davut orucu ne zaman tutulur?
  1. Fıtır sadakamızı, zekatımızı bugün verelim.

  1. Bu gece dostlarımıza, yakınlarımıza iftar verelim.

  1. Anne-baba ve büyüklerimizin dualarını alalım.

  1. Çok dua edelim. Tevbe edip İstiğfar getirelim.

  1. Bol bol şehadet getirip, salavat çekelim.

  1. Yatsı namazını ve teravih namazını camide kılalım.

  1. Yatmadan önce Yasin, Tebareke , Amme ve Kadir sürelerini okuyalım.

  1. Sahura biraz erken kalkıp teheccüt (gece namazı) kılalım.

  1. Sahura oruç tutan-tutmayan, bebekler ve çocuklar dahil herkesi kaldıralım.

  1. Sahur sonrası mutlaka sabah namazı için camiye gidelim.

Kaynak: Ayhan Talha Bayraktar