İş kanunlarında önemli değişiklikler kapıda! Haftalık çalışma saatlerinin 45 saatten 40 saate indirilmesi planlanıyor. Milyonlarca çalışanı doğrudan ilgilendiren bu düzenleme ile birlikte, dağınık mevzuat toplanacak ve çalışanlar güçlendirilecek. 

Düzenleme Detayları

 Haftalık çalışma saatleri, 45 saatten 40 saate indirilerek işçilerin mesai süreleri kısaltılacak. Ücretten çalışma saatine, genel tatil ücretlerinden esnek çalışmaya kadar birçok başlıkta yeni düzenlemeler öngörülüyor.  Basın iş kanunu ve denizcilik iş kanununda haftalık çalışma süresi 48 saat iken, diğer meslek gruplarında bu süre 45 saat olarak belirlenmiş durumda. Yeni düzenleme kapsamında meslek gruplarına göre farklılıklar göz önünde bulundurulacak.  Türkiye'de iş yasası tarihinden bu yana haftalık çalışma süresi günde 8 saat, haftada ise 48 saat olarak belirlenmişti. 

İŞKUR'dan Gelecek Meslekler Raporu: Hangi İşler Yükselişte? İŞKUR'dan Gelecek Meslekler Raporu: Hangi İşler Yükselişte?

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren bu düzenleme ile çalışma saatlerinin daha uygun ve verimli hale getirilmesi hedefleniyor. Böylelikle işçilerin yaşam kalitesi artacak ve iş hayatıyla sosyal yaşamlarını dengelemeleri kolaylaşacak. Yapılan çalışmaların detayları ve düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle ilgili süreç kamuoyu ile paylaşılacak.

BAKAN SİNYAL VERMİŞTİ


Vedat Işıkhan da geçtiğimiz aylarda çalışma saatlerine yönelik düzenleme ile ilgili sinyalleri vermiş, "Sosyal Güvenlik Kurumu'nda sürdürülebilirliği güçlendirmek amacıyla sosyal güvenlik sisteminde kişilerin daha çok istihdamda kalmasını teşvik eden, hakkaniyeti ve aktüeryal dengeyi önceleyen yaklaşımla esnek çalışma biçimlerini yaygınlaştıracağız. Kayıt dışı istihdam ve kayıt dışı ücretle mücadelede veri analizine dayalı, risk odaklı denetim faaliyetlerini artırarak prim tabanını genişleteceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

Editör: Fırat Çelik