Okumak önemlidir. Öğretmenin okuması daha da önemlidir. Hoca hanımların okuması da önemlidir. Belki de en önemlisi muallime faydalı olacak, değerine değer katacak doğru bir kitabın okunması da önemlidir.
Bu çerçevede okuyan muallimler projesine katılmış hocalarımıza ithafen yazdığım mektubu sizlerle paylaşıyorum, müsaadenizle.
Değerli hoca hanımlar,
Okuyup değerlendirme seni yaptığınız fotoğrafta elinizdeki bu kitap hakkında merak ettiklerim var ve sizlere sormak istiyorum, müsaadenizle.
Çok değerli ve farklı bir proje ile bir araya gelmek, bir kitabın etrafında toplanmak ve kitabı konuşmak elbette ki çok güzel.
Bu kitabı niçin seçtiniz yani seçme kriterleriniz nedir, diye başat bir soru sormalıyım. Bir tavsiye üzerine belirlendiğini söylerken o tavsiye cümlelerini bile merak ediyorum.
Kitap eleştirisi yaparken yazarın gerisinde mi kaldınız yani yazara hep hak mı verdiniz yoksa yazara bir takım tavsiyeleriniz olabilecek bir değerlendirme cümleniz oldu mu?
Kitap eleştirisi yaparken yazarın olayı anlatmaktaki amacını fark ettiniz mi? Yani bir tez üzerine yazmış diyerek yanlı/karşıt tutumunu dile getirdiniz mi?
Kitap eleştirisi yaparken yazarın size bir “dil zevki” tattırdığını fark ettiniz mi? Anlatımı çok güzeldi, der misiniz? Yani cümle kuruluşları (uzun, kısa, devrik vb.) ile samimiyeti, kahramanların münasebeti hoşunuza gitti mi?
Kitapta kahramanlar edebi bir dil mi kullanıyorlar yoksa “hayatın gerçekliği” diyerek söylemeye dilim varmıyor ama “hakaret ya da küfür” denebilecek cümleler kullanılmış mı?
Bu kitabı değerlendirirken yazarın diğer kitaplarıyla karşılaştırıp değerlendirme yapabilme imkanınız oldu mu?
Aynı konuyu ya da benzer konuyu işleyen diğer kitaplarla karşılaştırma imkanınız?
Kitaptaki zaman, mekan ve kahramanların betimlemeleri hoşunuza gitti mi? Daha önce denk gelmediniz ve bu yazara özgü ifadeleri fark ettiniz mi?
Bu kitaptan sonra yazarın diğer kitaplarına karşı, konu veya dil lezzetinden dolayı okuma isteğiniz oluştu mu? Konu bütünlüğü konusunda eksiklik hissettiniz mi? Filanca olay vardı, o ne oldu, çok merak ettim ama çözümlenmemiş, dediğiniz bir durum var mıydı?
Daha onlarca soru oluşturulabilir. Bu tür değerlendirmede de daha ince detaylar üzerinden açılım sağlayacak tespitler gözler önüne serilebilir.
Yani böyle bir eserin kimler tarafından okunursa daha faydalı olabileceği ya da genel örf ve adetlerimiz hatta ahlaki açıdan faydalı/zararlı olabilir diyebileceğiniz bir tespitiniz söz konusu olabilir mi?
Bunları sorarken bir edebiyat öğretmeni merakıyla soruyorum. Hasbelkader grubunuza dahil olmuşum ve toplu olarak yaptığınız bu çalışmadan etkilendim. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzün OKUYAN MUALLİMLER projesini destekliyor ve tebrik ediyorum. Her şeye rağmen bir fotoğraf karesi kelimelere göre daha az şey söyler insana, malumunuzdur.
Zahmet buyurur da birkaç kelam yazarsanız sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.
AHMET TAŞTAN