Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, patates üreticisi ve Ziraat Odası Yönetim Kurulu üyesi Zakir Özonan"ın hasat yaptığı tarlayı ziyaret etti. Tarlada çalışan işçileri de unutmayan Çelik, limonata ikramında da bulundu. Hasat ve fiyat ile ilgili açıklamalarda bulunan Zakir Özonan: "Türkiye genelinde patates ekimi az. Genel yılın 0"ları civarında. Adana"da, Nevşehir"de, Niğde"de, Ödemiş"te, Afyon"da hepsi aynı. 0 civarında üretim var. Patates rekoltesi çok yüksek. Güzel bir ürün var. Üreticinin bu sene yüzü gülüyor ama 3-4 senenin verdiği eziklikle çiftçi gülemiyor. Borçlarını ödeyemeyecek ki. Tarım Kredi Kooperatiflerine, Pancar Kooperatiflerine her yere borçlu çiftçi. Su ve elektrik paraları var. Elektrik ile suluyoruz ama elektrik paralarını zor ödüyoruz. UEDAŞ özelleşti. Hiç bakmıyorlar 1 ay ödemedin mi kesiyorlar elektriğini. 0 gibi bir ekim var. Bu da çok az. Bu ileride patates 3-4 bin TL de olabilir. Niğde"de, Nevşehir"de depoya giriyor patates. Yarısı depoya girip, yarısı piyasaya sürülür. Daha da yüksek olur fiyatlar. Bunun sebebi çiftçiye uygulanan yanlış politikalar. Avrupa ile rekabet edebilecek bir durumda değil. Para yaptı diye sevinemiyoruz açıkçası. Son 3-4 yılın en iyi yılı. Ben geçen sene 100-150 dekar ektim. Bu yıl ben de 3"te 1"e düştüm. Herkes üretimini düşürdü. Zaten ondan dolayı fiyatlar yüksek" dedi.

ÜRETİM 18 BİNDEN 9 HEKTARA DÜŞTÜ

Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ise bu yıl da patates hasadı başladığını aktararak: "Rekolte de güzel fiyatlar da güzel. Patates üreticileri 3-4 yıllık zararı telefi ediyor gibi gözüküyor ama geçmişten gelen yaraları anca telefi ederler bu sene. Neden bu sene patates para yapıyor" Üretim 0"lara 40"lara düştüğü için para yapıyor. Geçen yıl 18 bin hektar varken bu yıl 9 bin hektara düştü. Üretim düşünce fiyatlar da yükseldi. Bu sene Allah, çiftçimizin yanında. Ak çekirdeği de para yapacak gibi. Dolu vurmasaydı kiraz da iyi para yapacaktı. Elma, armut, şeftali gibi ürünler de para yapıyor. Çiftçi geçmişten gelen sıkıntılarını da çözmek de zorlanıyor" ifadelerini kullandı. Çelik, patatesin tonunun 1100-1150 TL civarında olduğunu, çiftçilerin acele etmemesi gerektiğini, fiyatlarda daha da yüksekliğin olabileceğini sözlerine ekledi. Çiftçi dönümde 3-4 ton hatta 5 tona kadar çıkıldığını belirtti.

"DOMATESTEKİ GİBİ DÜŞÜŞ BEKLEMİYORUZ"

En Güncel Altın Fiyatları! 9 Mayıs Altın Ne Kadar? En Güncel Altın Fiyatları! 9 Mayıs Altın Ne Kadar?

Domates fiyatlarında olan 3,5 TL fiyatının düştüğü, patateste de böyle bir düşüşün olup olmayacağı şeklindeki soru üzerine Çelik, şunları söyledi: "Domateste Antalya"da seranın bitiş sezonu ile tarla domatesinin çıkıştaki arası uzun oldu. Bundan dolayı da domates iyi para yaptı. Şu an domates de düştü. Biri o arada sera yapsaydı o arada domates yetiştirseydi çok para kazanırdı. Patates de fiyat düşüklüğü domatesteki gibi olmaz"