İnegöl Belediyesi'nin İDOHA (İnegöl Doğal Hayatı ve Hayvanları Koruma Derneği) ve İFSAD (İnegöl Fotoğraf Sanatçıları Derneği) işbirliği ile düzenlediği 'Sokak Hayvanları ve Şehir' konulu fotoğraf yarışması sona erdi.

73 eserin katıldığı yarışmada Adem Akçora'nın "Sigortalı Kedi" isimli fotoğrafı birinci oldu. Yarışmaya katılan fotoğraflar bugün İnegöl AVM sergi salonunda açılan sergiyle izlenime sunulurken, sergi açılışında dereceye girenlere de ödülleri verildi.

73 ESER KATILDI

Sergi açılışında bir konuşma yapan İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, "Yarışmanın jürisi İDOHA Başkanı Nilay Parlar, Basın Halkla İlişkiler Müdürümüz Ahmet Bayhan, İFSAD Onursal Başkanı İbrahim Peynirci, İFSAD Başkanı Dinçer Dışbudak ve İFSAD üyesi İsal Akalın'dan oluştu.

5 kişilik jüri heyetimiz vardı. 73 fotoğraf yarışmaya katıldı. 34 fotoğraf seçilerek bir üst tura alınmış. Ardından da 10 fotoğrafa indirilmiş ve 10 fotoğraf arasından 3'ü ilk 3 ve 2'si mansiyon olmak üzere 5 fotoğraf dereceye girmiştir" dedi.

AMAÇ FARKINDALIK OLUŞTURMAK

Aktaş, sokak hayvanlarının duygu ve estetiğini ön plana çıkararak sokak hayvanlarıyla ilgili bir farkındalık ortaya çıkarmak amacıyla bu yarışmanın düzenlendiğini de vurguladı.

YÜZLERCE HAYVAN BARINAKTA TUTULAMAZ

Sokak hayvanlarıyla ilgili farklı sorulara maruz kaldığını da ifade eden Alinur Aktaş,

"Belediye Başkanı olmam hasebiyle şu soruya çok maruz kalıyorum. Şurada birkaç tane köpek var acilen alınması ve kaybedilmesi lazım. Sabahları şuralarda köpekler zarar verecek şekilde geziyorlar.

Ben bunlara dilim döndüğünce cevap vermeye çalışıyorum. Arkadaşlar İnegöl Belediyesi'nin Veteriner Müdürlüğü diye bir birimi var. Bu birim altında da İDOHA'nın da destek verdiği sokak hayvanlarının bakım ve tedavilerini, kısırlaştırma işlemlerini yaptığımız, aynı şekilde barınakta sahiplendirme yapabilme adına bakımlarını yaptığımız bir merkezimi var.

Müzik ve Terapi gerçekten Ruh sağlığını etkiliyor mu? Müzik ve Terapi gerçekten Ruh sağlığını etkiliyor mu?

Biz bununla ilgili daha orijinal bir yer de düşünüyoruz. Ama şöyle bir mantık var. Sokaktaki hayvanı al, barınakta tut. Yüzlerce, binlerce hayvanı barınakta tutmanın imkanı yok" dedi.

FARKLI ŞEHİRLERE TAŞIYORLAR

Aktaş, bu konuda bazı ihmal ve sıkıntıların olduğunu da ifade ederek şöyle konuştu:

"Bazı ihmaller ve sıkıntılar var. Kulaklarındaki küpelerden biz bunları anlıyoruz. Farklı belediyelerin bakımlarını yaptıktan sonra hayvanları kendi arazilerinde bırakmaktan ziyade farklı şehirlere taşıdıklarına biz çok sık şahit oluyoruz.

Lakin burada aslolan, doğanın bir parçası olan bu hayvanların da hem bakım ve tedavilerini yapabilmek, aynı zamanda toplumla entegre hale getirebilmek. Avrupa'da ben çok gördüm. Kedi köpek sokakta gezer, onun varlığıyla ilgili de kimsenin rahatsızlığı olmaz.

Şunu da unutmamak lazım, sokak hayvanları sadece barınakta muhafaza edilmek adına var olan hayvanlar değildir."

DERECEYE GİREN ESERLER

Alinur Aktaş'ın konuşmasının ardından, yarışmanın jüri heyeti tarafından mansiyon ödülüne layık görülen;

'3 Arkadaş' isimli eserin sahibi Mutlu Çayhan

ve '19 901' eserin sahibi Serap Korkmaz'a taşınabilir bellek hediye edildi.

Yarışmanın 3'üncüsü 'Siyah İnci' isimli eserin sahibi Murat Özbay olurken,

2'nci ise 'Takip 2' isimli eseriyle Şenol Sevim oldu.

73 eser arasında Adem Akçora'nın objektifinden 'Sigortalı Kedi' isimli eser birincilik ipini göğüsledi.

Ödüllerin verilmesinin ardından sergi izlenime açıldı. Birbirinden güzel eserlerin yer aldığı sergi, vatandaşların da yoğun ilgisini çekti.