Dünden devam...

Ergenlik döneminde birey; "Ben kimim?", "Nasıl biri olmalıyım?", "Yaşamdaki amaçlarım neler olmalı?" gibi sorularla kendini sorgular.

Bu yüzden çocuğa yapılan yıkıcı eleştiriler, ileride tamiri çok zor etkiler yaratmaktadır. Bu dönemde çocuğun güçlü yanları keşfedilmeli ve desteklenmelidir.

Kötü bir sonuçla karşılaşıldığında aşırı tepkiler vermekten kaçınılmalıdır. "Senden bir şey olmaz." vb. cümleler, çocukta yetersizlik duygusunu pekiştirir ve özgüveni zedeler.

Yine tam tersi olarak, iyi bir sonuca verilecek "Benim çocuğum istediği her şeyi elde edebilir." gibi aşırı ve gerçek dışı övgüler ilerleyen zamanlarda en ufak bir başarısızlıkta çocuğu hayal kırıklığına uğratabilir.

Çocuğunuzu başkalarıyla kıyaslamak, onda aşağılık duygusu oluşturabilir ve çocuk, özsaygısını yitirebilir.

Bunun yanı sıra hayatı boyunca elindekilerle mutlu olamayan, kendini başkalarıyla yarıştıran, başkalarının başarıları ve mutlulukları ile gururlanamayan bir birey yetiştirmiş olursunuz.

Ergenlik dönemi hassasiyet ve dikkat gerektiren bir dönemdir.

Ebeveynlerin kötü sınav sonucuna odaklanıp çocuğa ceza vermekten ziyade, çocuğun bu yılki başarısızlığında kendi payına düşen sorumluluğu üstlenmesi gerekir.

Bu sonuç, her iki tarafın da hatalarını görüp, farklı çözüm yolları üretebilmesi için bir fırsattır.

Bu durumun tam tersi olarak; sonuçları iyi olan çocukları da ödüllere boğmamak gerekir.

Ödül beklentisi olan çocuğa aşırıya kaçmadan, maddi değeri yüksek olmayan hediyeler alınabilir.

Fakat en önemlisi, çocuğun başarısının takdir edilmesi ve ileride de başarısının devam etmesi için motive edilmesi gerekir.

Aile ve çocuğun yapacağı ortak değerlendirme ile beklenti ve sonucun uyumlu gelmemesinin nedenleri araştırılmalı, yapılan hatalar gözden geçirilmeli, gerekirse yeni bir akademik yolculuğa daha çıkılmalıdır.

İstenilen başarı elde edilememişse başka alternatifler araştırılmalı, imkanlar dahilinde ise sınava hazırlık için bir şans daha tanınmalıdır.

Bu süreçte, ihtiyaç durumunda mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.

Son olarak; sınav başarısı çocuğunuzun kişiliğinin bir değerlendirilmesi değildir.

Sonucun iyi ya da kötü olması, onun iyi ya da kötü bir kişiliği olduğu anlamını taşımaz.

Unutmayın ki; çocuğunuzu kendi ellerinizle şekillendirdiniz ve çocuğunuzun karakteri sizin eserinizdir.

Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen

Mine SABIRSIZ