Açılışa katılan, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal konuşmasında tarım üzerinden hükümeti eleştirdi. Sarıbal'ın ardından söz alan AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, Sarıbal'ın açıklamalarına cevap vererek hükümet olarak tarıma ve üreticiye kazandırdıkları projeleri anlattı.

DAHA YOKSUL BİR KÖYLÜ YAPISI

"Tarımsal rakamlar doğrudur ama çiftçinin yaşadıkları başkadır" diyerek konuşmasına başlayan CHP'li Milletvekili Orhan Sarıbal, "2002 yılında 3 milyon kayıtlı çiftçimiz vardı. Bunların toplam resmi borcu 2,9 milyar TL'ydi. Buna diğer giderleri de eklediğinizde 3,5 milyar borcu vardı. Şuan sadece bankalara olan borç 70 milyar TL. Çiftçi bu borçtan kurtulabilmek için elindekileri satmak zorunda kalıyor."

"Sene 2015, 80 milyon nüfusumuz var, 19,5 milyon ton üretimi yapıyoruz. Hayaldi gerçek oldu. 2014 yılında rekor buğday üretimi yaptık, tarihe geçtik. Sene 1980, nüfus 45 milyon, toplam hayvan varlığımız 80 milyon. Sene 2015 nüfus 80 milyon, toplam hayvan varlığımız 80 milyon. İyi yapılan şeyleri sonuna kadar destekliyoruz, barajları, gölleri, sulama yatırımlarını, faizsiz kredileri destekliyoruz."

"2002'den bu yana kadar yaşadığımız süreç bizim için daha yoksul bir köylü yapısı ortaya koydu. 230 bin ton tohum üretiyorduk. Bugün 800 bin ton tohum üretiyoruz. Ama bu coğrafyada o gün ekilen tohumların yüzde 80'i kendi tohumlarımızdı. Madem tohum üretimi bu kadar arttı neden tohum fiyatları her sene artıyor? 800 bin ton üretilen tohum kendileri dışarıda olan yabancıların cebine gidiyor. Halkımın ve devletimin cebine gitmiyor. Bizim topraklarımızda yetiştiriyorlar ama kaymağını onlar yiyor."

DEVLET BİZİ DESTEKLEYECEK

"Rusya krizini İnegöl'deki armutçu mu çıkardı? Darbe girişiminin sorumlusu çiftçiler mi? Devlet mekanizması ne zaman bizim için olacak? Biz mi devleti kutsayacağız yoksa devlet mi yeri geldiğinde bunlar benim üreticim diyerek elini taşın altına koyup zarar eden köylümün elinden tutacak. Faizcilere o parayı vereceğine halka verecek. Biz üretiyoruz, bu devlet bizi destekleyecek. Desteklemeleri insana yakışır, etkili, sürdürülebilir, esnek bir şekilde yapıp hareketli hale getirmelidir" diye konuştu.

İNSAN HAFIZASI UNUTMAKLA MÜKELLEFTİR

AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin ise "İnsan hafızası unutmakla mükelleftir. Çok çabuk unutuyor. Geçmiş dönemde acı tecrübeleri çok çabuk unutuyoruz, unutacağız. Siyasetçi ne vaat edecek ve ne kadarını yerine getirecek bunlara bakmak lazım. 1995-96 yılında dönemin siyasileri İnegöl tarımı, Yenişehir tarımı, Karacabey tarımı sulu tarıma kavuşacak diye seri temeller seçim öncesinde atıldı ve bu atılan temeller 20 yıl bekledi. Bunlar acı tecrübeler."

"Millet seçtiği insanların kendilerine yaşattığı bu acı tecrübelerden dolayı 2002 yılında siyasette bir temizleme yaptı. AK Parti'den yana tercihini kullanıp bizi iktidara getirdi. Bir şeyi çok iyi söz verdik, ne söz verdiysek yapacağız dedik. Yarım bırakıp sizi muhtaç duruma düşürmeyeceğiz dedik. 2014 yılında çiftçimize 14 milyar TL doğrudan destek vermişiz. Bize daha iyi projeler getirenlerin her zaman yanında olduk, beraber imzalar attık."

"Biz birlikte yaşamanın, siyaset yapmanın anlayışıyla yürüyoruz. Yapacak çok işimiz var. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız 1 yıldır kendi bürokratlarını 2 saatlik uykuyla çalıştıran bir disiplin içerisindedir. Herkesin önerilerinin yeniden revize edilip tarımın yeniden layık olduğu yere getirilmesi için. Küçük hayvancılığın desteklenmesi konusunda yeni yeni müjdelerimiz olacak. Klasik hayvancılık metotlarını destekleyecek müjdelerimiz olacak. Milletimizin hükümetimize duyduğu güveni boşa çıkarmayacağız."

Muhtarlık seçimi tekrarlanacak: Birbirini şikayet eden iki muhtar da elendi Muhtarlık seçimi tekrarlanacak: Birbirini şikayet eden iki muhtar da elendi

NE SÖZ VERDİYSEK YERİNE GETİRİYORUZ

"Ne söz verdiysek yerine getiriyoruz, mücadele ediyoruz. Petrolü çiftçiye ucuz vermek gerekir. Mazot konusunda desteklerimiz var. Bunlar yeterli değil ama imkanlar dahilinde elimizden geleni veriyoruz. Yeni bir bütçeyle yepyeni destekler sunacağız. Çok güzel şeyler olacak. İnegöl'de köy hizmetlerinin başlattığı hizmetlerin devamını Büyükşehir Belediyemiz yapıyor. Birer birer ihaleye giriliyor. Sulama projelerini büyükşehir yapacak. Gelecek güzel günler Türkiye'nin olacak" dedi.