Tüm okuyucularıma selamlar,

Bugün Avrupa'nın küçük ama şirin ülkesi Slovakya'ya güzel bir yolculuğa çıkacağız.

Başkent Bratislava bugünkü durağımız. 450bin nüfuslu bir başkent burası aynı zamanda Tuna nehri kıyısı ve Slovakya'nın en büyük kenti.

Bratislava'ya Avusturya'nın başkenti Viyana'dan Eurobus otobüsleri ile 50 dakikalık bir yolculuk sonrası ulaştım. Bratislava hem Avusturya'ya hem de Macaristan'a çok yakın sınır şehridir.

Bu otobüsler sizi Tuna nehri üzerindeki köprünün ayaklarında bırakıyor ve hemen oradan yürüyerek Bratislava'nın eski şehir bölgesine giriş yapıyorsunuz.

Bratislava öğrenci şehri. Avrupa'nın en ucuz şehirlerinden de bir tanesidir. Ucuzluk olunca insan daha da bir seviyor burayı.

BAŞKANLIK SARAYI

Bratislava eski şehir de ilk olarak sizi Başkanlık sarayına götüreceğim. Önünde bir su havuzu var içinde de bir dünya heykeli. Heykel barışı simgeliyor. Buradan hemen Martin Katedraline geçiyoruz. Katedralin kulesi 85 metre yüksekliğindeymiş.

Barok mimarisinin önemli bir örneği. Kiliseyi geçtikten hemen sonra şehrin giriş kapısı olan Michael Gate'e ulaşıyorsunuz. Bu kapıdan zamanında 4 tane varmış ama tabi zamanla yıkılmış ve sadece bu kapı günümüze kadar gelebilmiş.

Bu kapıdan geçiyorsunuz ve eski şehrin kalbindesiniz. Burada bulunan minik dükkanlar çok şirin. Hepsinin içi ayrı bir güzel. Özellikle burada '4 YOU' adlı kafenin ortamı ve fiyatları çok uygun burada bir şeyler yiyip içebilirsiniz.

SLOVAK HALKI ÇOK İÇTEN VE SAMİMİ

Slovak halkı çok içten ve samimi. Mekandaki garson kız çok ilgiliydi, Türkiye'den geldiğimi öğrenince burada çok Türk arkadaşım var İstanbul'u çok merak ediyorum. Bir gün mutlaka geleceğim dedi.

Ben de sadece İstanbul değil Bursamız,Antalyamız,İzmirimiz ,Konyamız daha bir çok güzel şehrimizden bahsettim. Kendisi Slovakmış ve öğrenciymiş ve part-time olarak burada çalışıyormuş.

Neyse kaldığımız yerden devam Bratislava'nın her sokağında bronz heykeller var. Bu heykellerden en ünlüsü 'CUMİL'.

Cumil(Man at work), logar kapağından çıkan ve sadece kafası ve kolları gözüken bir adam. 1997 senesinde yapılmış bu heykel. Lağım temizlikçisi Cumil adındaki bir adamı anlatıyor işini bitirmiş ve dinlenme anında gelen geçenleri seyrediyormuş.

Heykelin sembolik anlamı ise,1805 senesindeki istilayı ve istila sonrası eski şehrin tekrar yapılmasını anlatmaktadır.

Yine başka bir heykel 'Shöne Naci'. Bu heykelin hikayesi ise, Slovakyanın zamanında en ünlü ve yakışıklısı bu adammış ve böyle olduğu için tüm kızlar ona hayranmış.

Diğer hikayesi ise karşılıksız aşktan dolayı aklını yitirdiği ve 40 yıl sokaklarda temiz ve şık giysilerle dolaştığıdır.

HEYKELLERİN HİKAYESİ

Başka bir heykel ise Napolyon'a benzeyen 'Fransız Asker 'Heykeldir. Bunun hikayesi ise savaş karşıtı bir Fransız askerini canlandırdığıdır. Yine Slovaklar bu heykelin Napolyon olduğunu da düşünüyorlar. Dediğim gibi ben en ünlülerini size anlatmaya çalıştım.

Şehrin sokaklarında farklı heykeller var. Türkiye'de de bu anlamda heykelleriyle ünlü Eskişehir kenti var biliyorsunuzdur bana Eskişehir'i anımsatmıştı Bratislava sokaklarında gezerken, ama daha sonra bir çok şehir bu tarz heykelleri ünlü sokak ve caddelerine koydular.

Buradan Slovakya Ulusal Bale ve Tiyatro Binasına çıkıyoruz ve burada eski şehir gezimizi bitiriyoruz.

Bu bina da Viyana'daki opera binasına çok benziyor diye dikkatimi çekmişti, sonra öğrendim ki meğer mimarları Viyanalıymış. Demek ki memleketlerinden esinlenmişler.

Şehrin bir de yeni yüzü var, yeni binalar alışveriş merkezleri büyük caddeler vs. Tramvaya atlayıp bu bölgeleri de gezdim. Slovaklar nerelerde yaşar?Neler yer? Nerede alışveriş yaparlar? Hepsini görüyor ve öğreniyorsunuz.

ÖĞRENCİ,UCUZ VE ŞİRİN

Bratislava'ya bir gününüzü ayırmanız yeterli olacaktır. Yürüyerek şehrin bir çok noktasını gezebiliyorsunuz. Ben burada kalmadım, Viyana'dan günü birlik geldim,genellikle turistler de öyle yapıyor çünkü Bratislava bir günde gezilebiliyor. Burada kalmak isterseniz de butik oteller mevcut. Burası Avrupa'nın öğrenci şehirlerinden bir tanesi.

Öğrenci çok olunca da malum biraz daha yaşam ucuz oluyor. 1 euroya kahve içebiliyorsunuz. 3-4 euroya güzel bir pizza menü yiyebiliyorsunuz. Yani anlayacağınız üç kelimeyle Bratislava'yı özetlersek öğrenci,ucuz ve şirin bir şehir diyebilirim.

Haftaya inşallah 2018'in ilk saatlerinde yurtdışında sürpriz bir ülkeye doğru üç günlük yolculuğa çıkacağım ve ilerleyen haftalarda bu gezimi sizlere aktaracağım.

Sağlıcakla kalın.

Her türlü görüş ve önerileriniz için;

E-posta; [email protected]

Sosyal medya takip;

www.instagram.com/yoldaki_gezgin/