Bursa'nın Karacabey ilçesine bağlı Eskikarağaç köyünde, Türkiye'yi Avrupa Leylek Köyleri Birliği'nde temsil eden Yaren leylek ile eşi Nazlı bu yıl dört yavruya kavuştu. Yavruların 28 Nisan'da yumurtadan çıkması, köyde sevinçle karşılandı. Yaren ve Nazlı'nın yavrularını soğuk ve yağmurdan koruma çabaları ise doğa fotoğrafçısı Alper Tüydeş tarafından kaydedildi.

Yaren leylek, 13 yıldır her göç döneminde Bursa'nın bu küçük köyüne uğrayarak, köylüler ve özellikle de balıkçı Adem Yılmaz ile güçlü bir dostluk kurmuş durumda. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Şubat sonunda köye gelen Yaren, Adem Yılmaz'ın kayığına konarak geleneksel hale gelen görüntüleri sergiledi. Yaren'den yedi gün sonra eşi Nazlı da köye ulaştı ve çiftin buluşması, sosyal medyada büyük ilgi gördü.

Bursa’da Bugün Kimler Vefat Etti | 17 Mayıs 2024 Bursa’da Bugün Kimler Vefat Etti | 17 Mayıs 2024
Hepimizin yakından tanıdığı Yaren Leylek ve eşi Nazlı'nın 2024 yılındaki 4 yumurtası birkaç gün önce çatladı ve içinden dünya güzeli 4 sağlıklı yavru çıktı. Yavruların ilk görüldüğü sabahın öncesinde, gün henüz ağarmamışken sevinçten havalara uçan görüntüler meğer yumurtadan ilk çıkan yavrunun ardından yaşanmış olmalı.

Bu özel anlar, köyün ve çevresinin doğal yaşamını destekleyen çeşitli girişimlerle de destekleniyor. Eskikarağaç Leylek Köyü, leyleklerin göç rotası üzerinde önemli bir durak olma özelliğini koruyor. 2019 yılında köy, Yaren ve Adem Yılmaz'ın hikayesinin anlatıldığı bir belgesel filmle daha da ün kazandı ve bu film, Prag Film Ödülleri'nde "En İyi Belgesel" ödülünü aldı.

Karacabey Belediyesi, geçen yıl Yaren ve Adem'in hikayesini köy meydanında bir anıtla ölümsüzleştirdi. Ayrıca, leylek yuvası, internet üzerinden yapılan canlı yayınlarla dünyanın dört bir yanındaki doğaseverler tarafından izlenebiliyor. Bu girişim, köydeki turizm hareketliliğini artırıyor ve doğaseverleri Yaren'le buluşmak üzere Eskikarağaç'a çekiyor.

Kaynak: bursadabugün