Sağlık-Sen tarafından yayımlanan “112 Acil Sağlık Hizmetleri Çalışanlarının Çalışma Şartları Saha Araştırması” raporu, acil sağlık sistemindeki yükü ve çalışanların karşılaştığı zorlukları gözler önüne serdi. Araştırmaya Türkiye genelindeki komuta kontrol merkezleri ve istasyonlardan toplam bin 364 çalışan katıldı.

Her 4 Çağrıdan 1’i Asılsız

Komuta kontrol merkezlerinde görev yapan 112 çalışanlarının yüzde 53,1’i, gelen çağrıların yüzde 25’inden fazlasının asılsız ya da acil olmayan vakalar olduğunu belirtti. Bu oran, 112 acil çağrı hattına gelen her dört aramadan birinin gereksiz olduğu anlamına geliyor. Ayrıca, vakaya çıkan çalışanların yüzde 98,7’si de acil olmayan durumlara müdahale ettiklerini ifade etti.

Söz Temsek Deyimi Ne Demek? Hangi Durumlarda Kullanılır? Söz Temsek Deyimi Ne Demek? Hangi Durumlarda Kullanılır?

İstasyonlarda Günlük Vaka Sayısı 10’un Üzerinde

Araştırmaya göre, 112 acil çalışanları istasyonlarda günlük ortalama 10’dan fazla vakaya çıkıyor. Trafikte ambulansa yol verilmemesi, diğer sürücü hataları ve stresli çalışma temposu da iş kazalarını beraberinde getiriyor. Çalışanların yüzde 63,2’si, ambulansla vakaya giderken trafik kazası geçirdiğini bildirdi.

Yemek Ücretleri ve Fiziki Koşullar Yetersiz

112 personelinin yüzde 94,4’ü, yemek ücretlerinin yetersiz olduğunu belirtti. Ayrıca, istasyonların temizlik, fiziki koşullar ve kullanılan ekipmanlar açısından iyileştirilmesi gerektiği vurgulandı. Araştırma, temizlik işlerinin kadrolu ya da anlaşmalı personelce yürütülmesi ve istasyon hijyeninin sağlanması gerektiğini ortaya koydu.

Personel Eksikliği İş Yükünü Artırıyor

Katılımcıların yüzde 75,1’i, Komuta Kontrol Merkezlerinde yeterli istihdam olmadığını dile getirdi. İş yükünün azaltılması ve yoğun bölgelerde ek istasyonlar kurulması gerektiği yönünde önerilerde bulunuldu.

Sağlık-Sen’den Vaka Eleme Sistemi Önerisi

Sağlık-Sen, çalışanların gerçek vakalara ulaşmasını sağlamak amacıyla “vaka eleme sistemi” önerdi. Açıklamada, “112 çalışanlarının yükünü hafifletmek ve sürdürülebilir bir sistem için objektif kriterlerle puanlama sisteminin uygulandığı vaka eleme sistemine geçilmelidir. Dişi ağrıyan, dizi sızlayan hastaya ambulans gitmemelidir. Aksi takdirde kalp krizine, trafik kazasına gidecek ambulans bulamama sorunu ile karşılaşılacak” ifadelerine yer verildi.

Çözüm Önerileri: Eğitim, Denetim ve Farkındalık

Araştırmada, 112 çalışanlarının çözüm önerilerine de yer verildi. Bunlar arasında halkın sağlık okuryazarlığının artırılması, ambulansa yol verilmesi konusunda kamu spotları ile bilinçlendirme çalışmaları, personel sayısının artırılması, ekipman ve kıyafetlerin iyileştirilmesi, gece çalışma tazminatı ve teşvik ek ödemelerinin artırılması gibi başlıklar öne çıktı.

Kaynak: DHA