Eski tip ehliyetlerin değiştirilmesiyle ilgili detaylar gündemde yer alıyor. İşte ehliyet yenileme işlemi, gerekli evraklar ve ücretleriyle ilgili detaylar...
Ehliyetteki Gerekli Belgeler ve Ücretler
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre eski sürücü belgelerinin kullanım süresi 2 yıl daha uzatıldı. Bu kararla birlikte eski ehliyetler iki yıl daha geçerli olacak. Ehliyet yenileme işlemleri ise artık 2 Nisan 2018 tarihinden itibaren nüfus müdürlüklerinde gerçekleştirilmektedir. Yeni tip sürücü belgesi için ALO 199, "ALO 199 Mobil Uygulama" veya "nvi.gov.tr" adresinden randevu alınabilecek. Ehliyet değişimi için nüfus müdürlüklerinden alınacak randevu ve gerekli belgelerle başvurular kabul edilmektedir. Başvuruların ardından İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından basılan sürücü belgeleri, PTT aracılığıyla başvuru sahiplerine ulaştırılmaktadır.
Ehliyet yenileme başvurusu için gereken belgeler ise şunlardır: Nüfus cüzdanı veya kimlik kartı, sürücü sağlık raporu, son altı ay içinde çekilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf, kan grubu kartı (sağlık raporunda yer almıyorsa), ehliyet değerli kağıt ve harç bedeli ile vakıf payının yatırılmasıdır. Başvurulan sürecin detayları için "randevu.nvi.gov.tr" adresinden ayrıntılı bilgi talep edebilirsiniz.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen 2023 yılı ehliyet yenileme ücretleri şu şekildedir:
- A, A1, A2 ve F Sınıfı İçin Toplam: 1.594 TL
- B Sınıfı İçin Toplam: 3.258,9 TL
- B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G ve M Sınıfı İçin Toplam: 4.923,70 TL
Ehliyet yenileme ücreti, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Trafik Vakfı tarafından protokol yapılmış bankalara yatırılabilir. Bu ücret internet üzerinden de ödenebilir. İşte o bankalar: Akbank, Aktif Bank, ING Bank, Şekerbank, Türkiye Vakıflar Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Albaraka Türk Katılım Bankası, T.C. Ziraat Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Garanti Bankası, Denizbank ve PTT Bankasıdır.