Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ve Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü (HÜNEE) iş birliğiyle, İsveç Hükümeti'nin finansal desteğiyle yürütülen 2023 Türkiye Gençlik Araştırması tamamlandı. Araştırma, Türkiye genelinde 67 ilde 3 bine yakın hanede 15-24 yaş arası 1300 gençle yapılan görüşmeler sonucunda hazırlandı.
Araştırma, gençlerin demografik yapısından eğitim ve istihdam durumlarına, cinsel sağlık ve üreme sağlığına, çocuk yaşta evliliklere bakışlarına kadar birçok önemli veriyi ortaya koydu.
Gençlerin Yüzde 92'si Sosyal Medya Kullanıyor
Çalışma kapsamında gençlerin yüzde 92'sinin sosyal medya kullandığı belirlendi. En çok tercih edilen platformlar ise Instagram, TikTok ve X oldu. Gençlerin yüzde 88’i kadına yönelik şiddetle ilgili bilgileri, yüzde 69’u cinsel sağlık ve üreme sağlığı konularını, yüzde 64’ü çocuk yaşta evlilikleri ve yüzde 61’i gençlik ile şiddet konularını sosyal medyadan öğrendiğini belirtti.
Eğitim Durumları ve Okulu Bırakma Nedenleri
Araştırmaya göre gençlerin yüzde 17’si ortaokul mezunu veya daha az eğitim düzeyine sahipken, yüzde 37’si lise öğrencisi, yüzde 23’ü lise mezunu, yüzde 23’ü ise üniversite öğrencisi ya da mezunu olarak kaydedildi. Ayrıca lise düzeyindeki gençlerin yüzde 31’inin ailelerinin maddi durumunun yetersiz olması veya çalışmak zorunda kalmaları nedeniyle okulu bıraktığı tespit edildi.
Gençlerin Yüzde 42'si Çalışıyor
İstihdam durumlarına bakıldığında gençlerin yüzde 42’sinin çalıştığı, yüzde 20’sinin ise ne eğitimde ne istihdamda ne de herhangi bir yetiştirme programına dahil olduğu belirlendi.
Politika Geliştirme Süreçlerine Katkı
Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü Müdürü İsmet Koç, araştırma sonuçlarının veriye dayalı politika ve strateji geliştirme süreçlerine önemli katkılar sunacağını ifade ederek, “15-24 yaş grubundaki gençlerin sosyoekonomik ve demografik profillerini, cinsel sağlık, üreme sağlığı ve çocuk yaşta evliliklere dair ihtiyaçlarını ortaya koyduk. Bu verilerin gençlere yönelik politika ve stratejilerin oluşturulmasına ışık tutacağını düşünüyoruz” dedi.
Programda İsveç Büyükelçiliği Müsteşarı Nasrin Pourghazian ve BM Nüfus Fonu Türkiye Temsilcisi Mariam A. Khan da konuşmalar yaparak araştırmanın önemini vurguladı.