Giriş: Maaş Artışıyla Gelen Yeni Yıl Sevinci

Yeni yılın yaklaşmasıyla birlikte milyonlarca memur, emekli ve asgari ücretlinin merakla beklediği maaş zamlarına dair detaylar netleşiyor. Hükümetten yapılan son açıklamalara göre, 2023 yılında maaşlarda nasıl bir artış olacak?

Çalışma Bakanı'ndan Önemli Açıklamalar

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, SGK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 38, memur ve memur emeklilere ise yüzde 50’ye yakın bir artış olacağını belirtti. Ayrıca, Bakan Işıkhan, yılbaşı itibarıyla maaşlarda yapılacak iyileştirmeler için yeniden bir değerlendirme yapacaklarını ifade etti.

Ara Zam İhtimali Ne Durumda?

Emeklilere verilen 5 bin TL'lik tek seferlik ikramiye ve esnaflara yönelik prim gün sayısının düşürülmesi gibi düzenlemeler, emeklilere kısa süreli bir mali rahatlama getirecek. Ancak bu düzenlemeler, ara zam ihtimalini ortadan kaldırdı mı? Özellikle emekli maaşlarının sene başında daha fazla oransal zamdan faydalanılması adına hangi düzenlemeler yapılacak?

Zam Oranları Ne Olacak?

Bakan Işıkhan’ın açıklamalarına göre, SGK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak zam oranı yüzde 38, memur ve memur emeklilerine yapılacak zam oranı ise yüzde 50 civarında olacak. Özellikle yüzde 25 oranında uygulanan son zam, tüm emekli kesimine eşit şekilde uygulanmıştı.

Emekli Maaşlarına Dair Tahminler

Yeminli Mali Müşavir ve ekonomist Muhammet Bayram, emekli maaşlarına dair tahminlerini paylaştı. Bayram, 2023'te en düşük emekli maaşının 11 bin 250 TL ile 12.500 TL arasında olacağını tahmin ediyor.