Resmi Gazete’de yayımlanan kararla birlikte 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren doğan çocuklara yönelik doğum yardımı desteği resmileşti. Türkiye'de genç nüfus oranını artırmaya yönelik uygulama, “2025 Aile Yılı” kapsamında hayata geçirildi. Yeni uygulamayla birlikte belirlenen şartları taşıyan ailelere beş yıl boyunca doğum yardımı ödenecek.
Doğum yardımı tutarları şöyle belirlendi:
-
Birinci çocuk için tek seferlik 5.000 TL,
-
İkinci çocuk için başvurunun yapıldığı aydan itibaren 60. aya kadar (5 yaş dahil) her ay 1.500 TL,
-
Üçüncü ve sonraki çocuklar için yine başvurunun yapıldığı aydan itibaren 5 yıl boyunca aylık 5.000 TL ödeme yapılacak.
Ödemeler, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonundan karşılanacak. Bu yardımlar, vergi ve herhangi bir kesintiye tabi tutulmayacak ve haczedilemeyecek.
Haksız Beyana Yaptırım: Faiziyle Geri Alınacak
Doğum yardımından usulsüz şekilde faydalananların ödemeleri, faiziyle birlikte geri alınacak. Gerçek dışı beyan nedeniyle yapılan yersiz ödemeler, 6183 sayılı Kanun uyarınca gecikme zammı oranında faizle tahsil edilecek. Bir ay içinde ödeme yapılmaması durumunda, alacak ilgili vergi dairesi aracılığıyla takip edilecek.
Bakan Göktaş: “Başvuruları Bayram Sonrası Alıyoruz”
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, uygulamaya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Bu sene Aile Yılı. 85 milyon vatandaşımızla ailelerimizin huzuru, refahı için çalışıyoruz. Doğum yardımı artık resmileşti. Bayram sonrasında başvuruları alacağız. İlk doğan çocuklarımıza tek seferlik 5 bin lira, ikinci çocuk için annelerin hesabına her ay 1.500 lira, üçüncü ve sonraki çocuklar içinse yine annelerin hesabına her ay 5 bin lira yatıracağız. Bu kıymetli destekle ailelerimize katkı sunmayı amaçlıyoruz.”
Doğum Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Başvuru süreci şu şekilde işleyecek:
-
Doğumun canlı gerçekleşmesinin ardından, çocuğun nüfus kaydı Kimlik Paylaşım Sistemi’ne (KPS) işlendiğinde başvuru yapılabilecek.
-
“Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi” eksiksiz doldurularak ve imzalanarak başvuru gerçekleştirilecek.
-
Başvuru; şahsen, iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezleri’ne yapılabilecek.
-
Kamu kurumlarında çalışanlar, kendi kurumlarına başvuracak.
-
Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları başvurularını, Büyükelçilik veya Konsolosluklar aracılığıyla yapabilecek. Türkiye’de bulunmaları durumunda ise başvurular, İl Müdürlükleri veya Sosyal Hizmet Merkezlerinden kabul edilecek.