Her yıl 23 Haziran, dünyayı değiştiren, imkansızı başaran kadın mühendisleri onurlandırmak için bir fırsat sunuyor: Kadın Mühendisler Günü!  Peki bu özel gün nasıl doğdu, gelin birlikte bakalım!

Bir Avuç Kadının Hayali!

20. yüzyılın başlarında, mühendislik denince akla sadece erkekler gelirdi. Ancak bir grup cesur kadın, bu kalıpları kırmak ve yeteneklerini dünyaya göstermek için bir araya geldi. İşte bu öncü ruhlar, 1919 yılında Kadın Mühendisler Topluluğu'nu (WES) kurdu.  

Günümüzde ise, WES'in öncülüğünde doğan Uluslararası Kadın Mühendisler ve Bilim İnsanları Ağı (INWES),  2014 yılından bu yana 23 Haziran'ı Kadın Mühendisler Günü olarak kutluyor. Amaç, kadın mühendislerin başarılarını tüm dünyaya duyurmak ve genç kızlara ilham olmak!

Geçmişten günümüze, kadın mühendisler, imkansız denileni başardılar ve dünyayı değiştiren projelere imza attılar:

Prof. Dr. Canan Dağdeviren: Giyilebilir kalp pilini icat eden Canan Dağdeviren, MIT (Massachusetts Institute of Technology) Media Lab'de çalışmaktadır. Harvard Üniversitesi'nde genç akademisyen olarak görev yapan Dağdeviren, Forbes'un 30 yaş altı bilim insanları listesine girmiştir.

Dr. Duygu Kayaman: Görme engelliler için geliştirdiği sesli betimleme uygulamasıyla tanınan Duygu Kayaman, sosyal girişimci ve mühendis olarak büyük başarılara imza atmıştır. Ayrıca, Ashoka Fellow olarak seçilmiştir.

Dr. Aslı Vatansever: NASA'da görev yapan ve Mars'ta yaşamı araştıran ekipte yer alan Aslı Vatansever, uzay mühendisliği alanında önemli çalışmalara imza atmaktadır.

Prof. Dr. Feryal Özel: Astrofizik alanında yaptığı çalışmalarla tanınan Feryal Özel, kara delikler ve nötron yıldızları üzerine yaptığı araştırmalarla dünya çapında bilinen bir bilim insanıdır. Arizona Üniversitesi'nde profesör olarak görev yapmaktadır.

- Hedy Lamarr: Zekasıyla büyüleyen bir Hollywood yıldızı.  Günümüzde kullandığımız Wi-Fi ve Bluetooth teknolojilerinin temelini atan frekans atlamalı yayılma spektrumunu geliştiren isim, bir kadın mühendisti!

- Mary Jackson: NASA'nın ilk siyahi kadın mühendisi olarak tarihe geçen Jackson, uzay yarışında Amerika'nın öncü olmasını sağlayan isimlerden biriydi.

- Ada Lovelace:  19. yüzyılda yaşamış olmasına rağmen, ilk bilgisayar programcısı olarak tarihe geçen Lovelace,  Charles Babbage'ın Analitik Makinesi için yazdığı kodlarla bugün kullandığımız bilgisayarların temellerini attı.

Kadın Mühendislere Gönderebileceğiniz Tebrik Mesajları:

Kadın Mühendisler Günü,  sadece kutlamak için değil,  geleceğin mühendislerine destek olmak için de bir fırsat! İşte sevdiklerinize gönderebileceğiniz birkaç ilham verici mesaj:

-  "Dünyayı daha yaşanabilir kılan tüm kadın mühendislerin günü kutlu olsun!  Zekanız ve azminizle gurur duyuyoruz."

-  "Geleceğin mühendislerine ilham veren tüm kadın mühendislere minnettarız!  Başarılarınız daim olsun."

-  "Çeliği de ezip geçen zekanız ve azminizle nice başarılara imza atmanız dileğiyle. Kadın Mühendisler Günü kutlu olsun!"

-  "Hayallerinin peşinden giden tüm kız çocuklarına ilham olan kadın mühendislere selam olsun!  Sizlerle gurur duyuyoruz."

Unutmayın, her bir tebrik mesajı,  bir genç kızın mühendislik hayaline kanat verebilir!

Kaynak: HABER MERKEZİ