SOSYAL BUNALIM
Pazar gecesi saat 22.00 sularında Adliye Bahçesi’nde bir bayanın intiharının ardından dün de bir döviz bürosunda intihar gerçekleşti. Son 3 ayda İnegöl’de intihar vakası 5’e yükseldi. Yaşanan intiharlar sosyal bunalımın en büyük göstergesi… Kültürel dernek ve camia zenginliğiyle öne çıkan İnegöl’de üst üste yaşanan intiharlar dikkat çekerken, bu noktada da sivil toplum kuruluşlarına büyük iş düşüyor.

1 YILDA 12 İNTİHAR
Aralık ayında İnegöl’den kaçan 17 yaşındaki Ebru G., Maraş’ta intihar etmişti. Ayrıca yine Aralık ayında 8.sınıf öğrencisi 15 yaşındaki Kübra G. canına kıymıştı. 14 Ekim tarihinde de psikolojik sorunları olduğu öğrenilen 70 yaşındaki S.G hayatına son vermişti. İnegöl’de 2014 senesinde 12 intihar vakası yaşandı. 9 kişi yaşamını yitirirken; 3 kişi kurtarıldı.

NEDEN HAYATINDAN VAZGEÇİYORLAR"

Uzmanlara göre intihar çaresizliğin çözüm yolu olarak görülüyor:

“İntihar bir çaresizlik çözüm yolu olarak görülüyor. Kişi yapacak bir şeyim kalmadı, her şey bitti, çaresizim… vs. diyor. Hayatından vazgeçiyor, hayatından vaz geçmesi her şeyden vazgeçtiği anlamına geliyor.

Yoğun duyguyla oluyor bu. Kişi en yakınındakilerle, ailesi, arkadaşlarıyla sosyal desteği göremeyebiliyor, sorun yaşayabiliyor. Anlaşılmazlık, dinlenmeme, yalnızlık… Sonuç ne yazık ki intihar”

ASLINDA BİR İPUCU HEP VAR

İntihar girişiminde bulunan kişilerin çoğunun öncesinde bir takım ipuçları bıraktığına değinen uzmanlar, kişilerin intihar düşüncesini bir şekilde çevresindekilere en az bir kere söylediğini belirtiyorlar.

Kişilerin üstü kapalı mesajlar verdiğini, bunları iyi anlayıp analiz etmek gerektiğini, sözel olarak bir şey yapılmasa da bazı davranışlardan intihar düşüncesinin anlaşılabildiğini bu nedenle kişi yakınlarının ve ailelerin çok dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulunuyorlar.

BAYANLAR DAHA ÇOK TEŞEBBÜS EDİYOR

Uzmanlar, bayanların daha çok intihar girişiminde bulunduğunu ancak ölümle sonuçlanan vaka istatistiklerine bakıldığında erkeklerin sayısının daha yüksek oranda çıktığını kaydediyor.

Çünkü erkekler intihar girişimlerinde ağırlıklı olarak kesici, delici, ateşli araçlar kullanıyor, kadınlar ise daha çok ilaç içme, bilek kesme şeklinde eylemler gerçekleştiriyor.