İNSAN 40 YAŞINA VARINCA
Kuran-ı Kerim'de Sayılarla Yolculuk. Kuran-ı Kerim’de ayet-i kerimelerde geçen sayılar ile Sayıların Tefsiri. Kuran-ı Kerim Sayıları, Kuran-ı Kerim’de 40 sayısı…
“Biz insana, ana-babasına iyilik etmesini tavsiye ettik. Annesi onu zahmetle taşıdı ve zahmetle doğurdu. Taşınması ile sütten kesilmesi, otuz ay sürer. Nihayet insan, güçlü çağına erip kırk yaşına varınca der ki: Rabbim! Bana ve ana-babama verdiğin nimete şükretmemi ve razı olacağın yararlı iş yapmamı temin et. Benim için de zürriyetim için de iyiliği devam ettir. Ben sana döndüm. Ve elbette ki ben Müslümanlardanım.” (Ahkaf 15)
Peygamberlik yaşı: 40
Ayet-i Kerime’de 30 ve 40 sayıları geçiyor. Biz bu başlık altında 40 sayısı üzerinde duracağız. İnsan 40 yaşına gelince…
Ayet-i kerime anne babaya iyilik konusunda özellikle 40 yaşına dikkat çekiyor. İnsan ömründe 40 yaşı önemli bir yere sahip. 40 yaş insanın güçlü olduğu ve olgunlaştığı bir yaştır. 40 yaşına gelen insan, artık mesleğinde uzmanlaşmış, hayat konusunda da yeterli imkan ve tecrübeye sahip olmuştur.
40’lı yaşı insanın en bereketli yaşıdır. Resulullah Efendimiz’in de (s.a.v) 40 yaşında peygamber olduğunu unutmayalım.
Muhammed isminin başındaki “m” harfinin sayısal değeri 40’tır. “Teyze çocukları Hz. İsa (a.s) ve Hz.Yahya (a.s.) hariç kırk yaşından önce hiçbir peygamber gönderilmemiştir.” Diyen âlimlerimiz var. Müfessirler, bütün peygamberlerin, ancak kırk yaşından sonra vahiy aldıklarını bildiriyorlar.
40. yaşın önemi
Rivayet olunduğuna göre, Cebrail (a.s), Hz. Peygamber (s.a.s)’e gelmiş ve şöyle demiştir: “Koruyucu iki meleğe, “Kuluma, ömrünün başlangıcından itibaren arkadaşlık edin emri verilir. Kul kırk yaşına basınca da, “Kulumu koruyun “ denilir.”
40 yaşın önemini, şu hadisi şerif’ten de anlıyoruz: Resulullah Efendimiz (s.a.v) buyurdular ki: “Kırk seneyi doldurduğu halde hayrı şerrine galip gelmeyen kimse, cehenneme doğru hazırlansın”
Kırk yaşına basan kimsenin, bu yaşından sonra artık sahip olduğu huy ve halin değişmediği söylenir. Bu konuda İbn-i Kesir’in rivayetleri şöyledir: Hz.Osman Resulullah Efendimiz’in (s.a.v) şöyle buyurduğunu haber veriyor:
“Müslüman kul, kırk yaşına ulaştığı zaman, Allah Teâlâ onun hesabını hafifletir. Altmış yaşına ulaştığı zaman ona Allah’a dönüşü bahşeder. Yetmiş yaşma ulaştığı zaman gök ehli onu sever. Seksen yaşına girdiğinde Allah Teâlâ onun iyiliklerini sabit kılar, kötülüklerini siler. Doksan yaşına girdiği zaman Allah Teâlâ geçmiş ve gelecek günâhlarını bağışlar ve onu ailesi halkı hakkında şefaatçi kılar. Gökyüzünde: Allah’ın yeryüzündeki esîri, diye yazar.”
“Kasım İbn Abdurrahmân şöyle diyor: Mesrûk’a: Kişi ne zaman günâhları yüzünden cezalandırılır? diye sordum da şöyle dedi: Kırk yaşına ulaştığın zaman tetikte dur ve uyanık ol.”
Rivayet olunduğuna göre Ömer Ibnü’l-Abdülaziz, kırk yaşına varınca şöyle dua etmiştir: “Ey Allah’ım, bana, senin nimetlerine şükretmemi ilham et.”
40 sayısı ve yaşı, Kuran-ı Kerim ile Hadis-i Şeriflerde zikredildiği için İslam alimleri 40 sayısından bereket umarak erbaun ismi verilen, 40 ayet ve 40 hadis ihtiva eden eserler hazırlamışlardır. Kırkta birinin zekat olarak verilmesi ile malın bereket kazanması da çok önemli bir noktadır.
Anne Babaya iyilik
40 yaşında insan evlenmiştir, artık eş ve çocuk sahibidir. Anne babasına bağımlı değildir. Bilakis anne baba yaşlanmıştır. Hastalıkları ortaya çıkmıştır. Evlatları tarafından bakılmaya ve sevilmeye ihtiyaçları vardır.İşte Allah özellikle bu döneme dikkat çekerek, insanın ana babasına iyilik yapmasını emrediyor. Allah (c.c.) Kuran-ı Kerim’de kendisine ve elçisine itaatten sonra ana babaya itaati emretmiştir.
Şu ayet-i kerimelerde Allah (c.c.) kendisinden sonra anne babadan bahsetmiştir: “Rabbin, sadece kendisine kulluk etmenizi, ana babanıza da iyi davranmanızı kesin bir şekilde emretti.” İsra suresi 23
“Önce bana, sonra da ana babana şükret diye tavsiyede bulunmuşuzdur.” Lokman suresi 14
Ana babaya tek konuda itaat olunmaz. Bu konudaki ayet-i kerime şöyledir: “Eğer anan-baban seni körü körüne bana şirk koşmaya zorlarlarsa onlara itaat etme. Ama dünya işlerinde de maruf veçhile onlarla geçin.” Lokman: 15
Ey insan geçmişini unutma. Bir zamanlar anne karnında idin. Annen seni ne zahmetlerle taşıdı ve doğurdu. Bir zamanlar bebektin. Annen emzirdi, yedirdi, içirdi, bakımını yaptı. Bir zamanlar çocuktun, anne baban yetiştirdi, büyüttü seni. O günleri unutma. Ve şimdi seni yetiştirip büyüten anne babana karşı nankör olma. Anne babana iyi davran, onların hayır duasını al. Unutma ki, Allah’ın rızası, ana ve babanın rızasında, Allah’ın gazabı da onların gazabındadır.
Resulullah Efendimiz (s.a.v) bu konuda şöyle buyurmuşlardır: “Allah’ın rızası, babanın rızasında; gazabı da gazabındadır.”
Çocuk üzerinde en fazla kimin hakkı var?
Özellikle de anne hakkı çok önemli. Bu konuda Resulullah Efendimiz’den (s.a.v) bir çok hatıra var.»Birisi Allah Rasulü’ne (s.a.v) gelerek «Üzerime en fazla kime hizmet etme hakkı düşer?» diye sordu. Allah Rasulü (s.a.v) «Annen» buyurdu. Adam «Sonra kim?» dedi. Allah Rasulü (s.a.v) yine «Annen» diye cevapladı. Adam aynı soruyu üçüncü defa sorunca Allah Rasulü (s.a.v)
bu sefer de «Annen» karşılığını verdi. Dördüncüde «Babana» buyurdu.»
Annesini omuzunda taşıyarak tavaf ettiren biri gelip, Resulullah Efendimiz’e (s.a.v) “Analık hakkını ödedim mi?” diye sorduğunda; Resulullah Efendimiz (s.a.v)”Hayır bir nefes soluğun hakkını bile ödeyemedin” cevabını verdi.
En büyük günahlardan biri: ana babaya asi olmak...
Resulullah Efendimiz (s.a.v) ana babaya asi olmayı büyük günahlardan saymıştır: “ Büyük günahlar: Allah’a şirk koşmak, ana babaya asi olmak, bir insanı öldürmek ve yalan yere yemin etmektir.”
Resulullah Efendimiz(s.a.v) üç defa: “Yazıklar olsun o kimseye” buyurdu. Sahabe-i Kiram Efendilerimiz: “Kimdir O? Ey Allah’ın Resulü” diye sorunca. Resulullah Efendimiz(s.a.v)şu cevabı verdi: “Ana-babası veya bunlardan birisi yanında ihtiyarladığı halde, cennete giremeyip, cehenneme giden kimse”
Ölümleri sonrasında da anne babaya iyilik yapabilirsin
Ebu Useyd Malik b. Rabia es-Sa’idî (r.a.) şöyle anlatıyor: “Biz, Allah Rasulünün yanında otururken aniden Seleme oğullarından bir adam çıkageldi ve “Ey Allah’ın Rasulü! Anne babam öldükten sonra artık onlara yapabileceğim bir iyilik kaldı mı?” diye sordu. Allah Rasulüde (s.a.v): “Evet, onlara dua etmek, onlar için istiğfarda bulunmak, onların ölümünden sonra hayatta iken verdikleri sözleri yerine getirmek, ancak onlar sayesinde oluşan akrabaları ziyaret etmek ve onların dostlarına değer verip, saygı göstermektir.” buyurdu.
Câbir b. Abdullah (r.a)’dan rivayet edildiğine göre Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Üç şey var ki bunlar kimde bulunursa Allah onu koruması altına alır ve cennetine koyar. Bunlar; 1. Zayıf kimselere yumuşak davranan, 2. Anne babaya şefkat gösteren, 3. Çalıştırdığı işçilere güzel davranan.
Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Üç dua kesinlikle kabul edilir: 1. Babanın duası, 2. Yolcunun duası, 3. Mazlumun duası.
Kaynak: Sayıların Tefsiri, Ayhan Talha Bayraktar, Ravza Yayınları