Bursa

5 Gün Sürecek! Binlerce Kişi Burayı Ziyaret Edecek! 51. MODEF Fuarı Açıldı

Bursa İnegöl'de 51. MODEF Fuarı açıldı.

Abone Ol

Bursa İnegöl'de 51. MODEF Expo Fuarı açıldı. Gerçekleşen açılışa Bursa Valisi Erol Ayyıldız, İnegöl Kaymakamı Eren Arslan, AK Parti Bursa Milletvekili Ayhan Salman, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, Önceki dönem Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İnegöl Kent Konseyi Başkanı Bülent Temelli, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Ahmet Güleç, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) ve MODEF Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Uğurdağ, siyasi partilerin başkanları ve temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından açılış programına geçildi.

MODEF Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Uğurdağ, açılış konuşmasında 51 yıldır aralıksız devam eden bu fuarın, İnegöl’ün mobilya sektöründeki önemli rolünü gözler önüne serdiğini belirtti. Uğurdağ, “51. kez fuarımızı gerçekleştiriyoruz. Bu kadar süre aralıksız fuar gerçekleştiren bir merkez yok. Bu gurura ortak olan 140 firmamız var. Her yıl İnegöl’e 50 bin profesyonel ziyaretçi fuar için geliyor. Bu ziyaretçilerin yüzde 15’i dış ticaretçi, ihracat odaklı. Ana başlığımız bir fuar olsa da, komple bir şehrin festivali. Keşke diğer merkezlerimizin de bu çorbada tuzu olsaydı, keşke bu projeye katkı sağlasalardı. Fuara katılımcı firmalara teşekkür ediyorum; bu kısıtlı ortamda ciddi yatırım gerçekleştirdiler. Hem yurt içinden hem yurt dışından ziyaretçileri 5 Ekim’e kadar misafir edeceğiz. İnegöl ekonomisine katkı sağlamasını temenni ediyorum.

Bir rakam vereceğim; 2004 yılında günümüzün mobilya ihracatı 24 milyon dolar, 20 sene sonra İnegöl’ün mobilya ihracatı 823 milyon dolara ulaşarak 25 kat büyüme gerçekleştirmiştir. Yıllardan beri dünyanın birçok ülkesinde, Asya’da, Avrupa’da, Amerika’da, Afrika’da birebir görüşmeler, fuar organizasyonları gerçekleştirerek başta İnegöl mobilya sektörünü ve Türkiye mobilya sektörünü dünyaya tanıttık. Bu tanıtım neticesinde, Allah’a çok şükür, dünyadaki olumsuzluklara rağmen büyümemizi devam ettirdik. İnegöl mobilyası Türkiye’de bir marka, son yıllarda dünyada da bir marka olma yolunda hızlı adımlar ve programlar gerçekleştirmekteyiz. Biz de İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası olarak, sektörümüze en önemli desteği veren kurum olarak, yeni konulara ve yatırımlara adım atma arifesindeyiz. 

İhracatı ve uluslararası ticaretin merkezine İnegöl’ümüzün adını yazdırıyoruz. Allah izin verirse 2025 yılının Şubat ayında ikincisini Miami’de gerçekleştireceğiz. Geçen sene Şubat ayında ilk fuarımızı gerçekleştirdik; Allah’a çok şükür mobilyacı firmalarımız katılım sağladı. Allah izin verirse, Şubat ayında ikincisini de gerçekleştireceğiz. Tüm sektörlere özel olarak buradan sesleniyorum: Amerika’da açılan bir kapınız var, Amerika’da bir ofisimiz, bir ticaret merkezimiz var. Tüm İnegöl’e, Bursa’ya, Türkiye’mize hayırlı olsun" dedi.

Ahmet Güleç: "Tüketiciye kredi kartıyla 18 ayda taksit yapma imkanı getirilmelidir"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Ahmet Güleç, "Türkiye mobilya sektörü, son 20 yılda tasarımda, kalitede ve dünya ticaretinde kendinden övgüyle bahsettirdi ve tabii bu, dünya rakamlarına da yansıdı. Türkiye’nin ekonomisi için güçlü olan bir sektörde, böyle etkinliklerin devamı çok anlamlı. Bu yüzden başkanımı tebrik ediyorum. Türkiye’nin önemli mobilya merkezlerinden İnegöl, aslında mobilyanın başkenti oldu. Bu başkentlik unvanına çok fazla girmek istemiyorum ama dünya için önemli bir mobilya üretim merkezi olduğunu kabul etmeliyiz.

Başta tüm meslektaşlarıma hitap ediyorum. Tabii ki bu başarıda, Türkiye mobilya sektörünün temel noktası nedir diye sorarsanız, son 20 yıldaki Türkiye’deki istikrar ortamı, Sayın Cumhurbaşkanımızın özel sektörle diyaloğu ve özellikle üretim, yatırım, ihracatı teşvik etmesi en önemli ilham kaynağımızdır. Önemli güç kaynaklarımızdan biri de Türk girişimcisinin özellikle imalata dayanmış olması ve yeni teşkilatlanmasıdır. Mobilya sektörü olarak, devletlerimiz ve federasyonlarımızla teşkilatlanarak bir araya geldik. Bir sinerji oluşturduk. Bu sinerjinin dışında kalanlar ise zaten aykırı kaldı. Dolayısıyla bu sinerjinin içinde olan girişimler, sektörü çok güçlendirdi. 

Bu işlere herkesin daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Herkesin, kim olursa olsun, başta Türkiye’ye söylemleriyle destek vermesi gerektiğine inanıyorum. Bu konuyu önemsiyoruz. Türkiye mobilya sektörü, sadece Türkiye’de değil, bugün Avrupa Mobilya Konfederasyonu’nun yönetim kurulunda, Dünya Mobilya Konfederasyonu’nun yönetim kurulunda yer alıyor. Hem Asya-Pasifik’te hem de Avrupa’da varız. Türkiye’nin başarı grafiğinden kaynaklanıyor bu. Nedir bu başarı grafiği? Bir kere şu: Türkiye’de 45.277 mobilya üreticimiz var. Bu üretimle Türkiye’deki imalatçı firmaların yüzde 10’unu teşkil ediyoruz. Yani imalatta varız. İkinci bir nokta, istihdam noktasıdır. Mobilya sektörü olarak, 250.000-500.000 kişi çalışıyor ve imalatta çalışan insanların yüzde 5’i mobilya sektöründe çalışıyor. Demek ki mobilya sektörü, Türkiye’nin imalatında çok önemli bir sektördür. İhracat konusuna sonra değineceğim, ancak şunu belirtmeliyim ki Türkiye mobilya sektörü, son 20 yılda Türkiye’nin bütün sanayisinin içinde, yüzde 25’ten daha fazla büyümüştür. Bu önemli bir rakamdır.

Sonuç olarak, mobilya sektörünün üretiminin, ihracatının ve satışının daha fazla desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Kontrollü bir döviz kuru olmamalı. Fuarımızın hayırlı, uğurlu ve bereketli geçmesini diliyorum. Ziyaretçilerimizin de selametle ülkelerine dönmesini temenni ediyorum. Teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

İbrahim Burkay: "İnegöl, Türkiye’nin üretim ve ihracat merkezi olacak"

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, "51'incisini düzenliyoruz, bu çok kıymetli. Sadece iki yıl arası var, en az 25-26 yıllık bir geçmişi var bu işin, hatta 40 yıl maşallah.

Aslında son günlerde en çok üzerinde durulan kavram, hepinizin bildiği gibi, sürdürülebilirlik. Her aşamada ve ekonomiyi temsil eden her rolde sürdürülebilirlik şu anda bir numaralı gündemimiz. Şu anda ailelerimizde de bu böyle, Sayın Valim. Bir kentin coğrafyasında tutunabilmesi üç temel dinamiğe bağlı: tarihi ve kültürel mirası, Allah’ımıza şükürler olsun, atalarımızdan bu bize gelmiş coğrafi zenginlik Rabbim buraya her şeyi bahşetmiş, ama bu ikisini değere çeviren yerel kabiliyetler dediğimiz, günümüzde girişimcilik olarak tarif edilen unsurlar. Bu fuarın içinde şu anda yer alan hem katılımcılar hem ziyaretçiler, aslında bu iki unsuru doğru dönüştüren emeğin temsilcileridir. İnegöl dediğimizde, bugün 1.2 milyar dolardan fazla dış ticaret fazlası veriyor, yani Türkiye’de sekizinci il konumunda ve toplam 1.5 milyar dolar ihracatı var. Ve bu ihracatın yüzde 55’ini, Yavuz Başkanımın söylediği gibi, mobilya sektöründen sağlıyor. Bugüne kadar 40 yıldır nasıl geldiysek, önümüzdeki 40 yılda da ihracattaki gücümüzü devam ettirmemiz gerekiyor.

Benim burada kıymetli bulduğum, aslında İnegöl’deki tüm paydaşların bugüne kadar bir ve beraber hareket etmesi. Bu çok kıymetli. Bakın, İnegöl iş dünyası siyasetle, iş dünyasıyla blok halinde ne zaman bir toplantıya girsek, siyaset farkı ya da ideoloji farkı olsa da hep gündemde İnegöl’ün üretimi, mobilyası, tekstili ve ihracatı var. Bu usulü bildiğiniz takdirde, önümüzdeki 50 yılda Allah’ın izniyle İnegöl, Türkiye’nin üretim ve ihracat merkezi olacak. Ben buna inanıyorum.

Bu merkeze güzel yatırım yapmışsınız Yavuz Başkan, tebrik ediyorum. Çünkü düşünmek kıymetlidir, ama ondan daha kıymetli olan o düşünceyi eyleme dökmek ve ortaya görsel bir ürün çıkartmaktır. Zor olan budur. Günümüzde de şuan en çok ihtiyaç duyduğumuz, eksikliğini hissettiğimiz alanlardan biri burası. Siz risk almışsınız ve bu yatırımı gerçekleştirmişsiniz, tebrik ediyorum. Hem katılımcılarımıza hem ziyaretçilerimize, İnegöl’ümüze, şehrimize, ülkemize hayırlı ve bereketli fuarlar diliyorum. Saygılarımı sunuyorum" şeklinde konuştu.

Alper Taban: "Son derece gururlu, onurlu ve heyecanlıyız"

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, "Bugün 51. Uluslararası Mobilya Fuarımızı gerçekleştiriyoruz. Bundan dolayı son derece gururlu, onurlu ve heyecanlıyız. Hazırlıkları tamamlayarak yeni nesil mobilyaları hazırlayan, fonksiyonel, akıllı, tasarımsal ve özgün mimaride çalışan tüm mobilyacılarımıza çok teşekkür ediyorum. Buraya gelen yatırımcılar çok kıymetli ürünler, müşterilerimiz ise çok değerli yeni trendler görecekler. Bu alışverişlerin şimdiden hayırlı olmasını diliyorum.

Kıymetli Valim, değerli katılımcılar; tabii ki İnegöl’de 51'incisini gerçekleştirdiğimiz mobilya fuarı serüveni aslında çok daha geçmişe dayanıyor. Özellikle 1500’lü yıllarda Osmanlı döneminde kadırgalara kereste imalatı ile başlayan, beraberinde kürek imalatı ile devam eden bu serüven bugünlere kadar gelmiş durumda. İnşallah bundan sonraki süreçte de gelişim kaydetmeye devam edecek.

Birlik ve beraberlik içinde hareket etmemiz gereken pek çok konu ve başlık olduğunu ifade edebilirim. İnegöl’ümüzde mobilyayı da, tarımı da, turizmi de, ticareti de inşallah bundan sonrasında daha güçlü konuşmaya devam edeceğiz.

Ben emeği ve katkısı olan tüm katılımcılarımıza, paydaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Mobilya fuarımızın İnegöl’e hayırlı olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

Mustafa Bozbey: "Belediye başkanı olarak elimizi taşın altına koymaya hazırız"

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, "51 kez bu fuar açılıyor. Hem İnegöl’e hem Bursa’ya hem de ülkemize değer katan bir fuar ve üretim merkezindeyiz. Bu nedenle bugüne kadar emeği geçen tüm iş insanlarına, odalarımızın temsilcilerine yürekten teşekkür ediyorum. Aramızdan ayrılanlara Allah’tan rahmet, sağ olanlara sağlık ve işlerinde başarılar diliyorum.

Gerçekten bugün 51. kez kapılarını açtığımız bu fuar, son derece önemli ve ülkemize, kentimize değer katan bir organizasyondur. Tabii ki fuarımızın verimli ve bol kazançlı geçmesi açısından, misafirlerimizin buradan alışverişlerini yaparak dünya pazarlarında daha fazla yer bulmasını arzu ediyoruz. Bunun için hem yerel hem de genel yöneticilerin yapması gerekenler var. İnanıyorum ki Yavuz Başkan'la zaman zaman bu konuları konuşuyoruz. Programımızda yer alan bu konuları hızlandırarak, fuarın daha geniş, daha kalıcı ve daha sürdürülebilir hale gelmesi gerektiğini düşünüyorum. İbrahim Başkan da burada, bu süreci iyi bir noktaya taşımak için birlikte çalışmalıyız. Yavuz Başkan'ın da dediği gibi, sürdürülebilirlik önemli ve bunun için biz de bir belediye başkanı olarak elimizi taşın altına koymaya hazırız. 

Birçok fuara katılmaya çalışıyorum ve aranızda bulunuyorum. Hakikaten ürettiğiniz değer son derece kıymetli ve bu değerin karşılığını bulması da o kadar önemli. Bu karşılık bulma konusunda yapılması gerekenler var. Biraz önce TİM Başkan Vekilimiz de belirtti, ben o konulara girmek istemiyorum, ancak yapılması gerekenler mevcut. Özellikle ihracatçının önünün açılması, mobilya ihracatçısının önünün açılması ve mobilya ihracatı konusunda desteklerin artırılması gerekiyor. Üretim konusunda da aynı şekilde devletin ilgili kurumlarının, iş insanlarımızın ve üreticilerimizin yanında olması gerekiyor. 

Bunları yaptığımız takdirde, hem yeni ve farklı ürünler dünyaya örnek olacak şekilde ortaya çıkacak hem de gelir artışı sağlanacak. Böylece hem kent kazanacak hem ülke kazanacak. Bu nedenle bu konuları önemsiyoruz. 51. fuarımızın hayırlı olmasını diliyorum. Katılan tüm firmalarımıza teşekkür ediyor, hepsine hayırlı işler ve bol kazançlar diliyorum. İnşallah önümüzdeki süreç, sizin için bol kazançlı ve güzelliklerle dolu olacaktır. Tekrar hayırlı uğurlu olsun!" dedi.

Ayhan Salman: "41 kere maşallah"

AK Parti Bursa Milletvekili Ayhan Salman:

"Yavuz Başkanımızın dediği gibi mobilyanın başkentindeyiz. 51.'sini düzenliyoruz, 40 yıl olmuş, şükürler olsun, 41 kere maşallah diyelim. Mobilya fuarımıza hoş geldiniz, şeref verdiniz, sefalar getirdiniz.

Sayın Valim, kıymetli misafirler; tabii "mobilyanın başkenti" tabirini biz yıllardır kullanıyoruz. Bunun özgüven veya kendini beğenmeyle alakası yok, bu şehir gerçekten üretimiyle, tasarımıyla, istihdamıyla, ihracatıyla ve birlik beraberliğiyle çok önemli işler başarmış bir şehirdir. İhracat konusunu TİM Başkan Vekilimiz anlattı, mobilya endüstrisi en önemli üretim alanlarından bir tanesi. Dolayısıyla bizim için mobilya bir yaşam biçimi. İnegöl için "İnegöl'de bir fuardan fazlası" diye bir sloganımız var. Yani klasik fuarcılık anlayışının dışında, sadece bu mekanda değil, şehrin tamamında; çarşılarımızda, mobilya kahvelerimizde bu fuar, şölen havasında bütün şehre yansımış durumda. Hatta sadece mobilyacılarla da sınırlı değil, İnegöl köftecisinden lokantalarına, konfeksiyon mağazalarına, kafelerine kadar tüm şehrimiz bu fuar için önemli bir hazırlık yaptı. Türkiye'nin ve dünyanın her yerinden gelen misafirlerimizi ağırlayabilmek adına büyük gayret gösteriliyor. Güzel bir fuar olacak, emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.

Tabii, 500 yıllık bir geleneğimiz var. Mobilya, ağaç ve orman ürünlerinin başkanımızın da ifade ettiği gibi, yaklaşık 1500'lü yıllardan beri orman ürünleri üreten bir şehiriz. Sonrasında ise sandalyecilik, at arabacılığı gibi üretimlerle bugünlere geldik ve bugün mobilya üretiyoruz. Yaklaşık 40-50 yıldır bu üretim kurumsal hale geldi. Bu manada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu fuar bugün buraya geldi ama çok güzel yatırımlarımız var. Fuar alanımız var; istiyoruz ki daha güzel, daha büyük bir fuar alanımız olsun. İnegöl bunu hak ediyor. Geçmiş dönemlerde bu alanda emeği geçen, bunun temellerini atan belediye başkanlarımız var. Özellikle rahmetli Hikmet Şahin Başkanımız, İnegöl'de belediye başkanlığı yaptı, sonrasında ise Büyükşehir Belediye Başkanı olarak gerçekten mobilya endüstrisine çok önemli katkılar sağladı. Kendisini rahmetle ve minnetle anıyorum. Yine yıllarca İnegöl'de belediye başkanlığı yapmış ve sonrasında Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız olarak güzel hizmetler yapmış Alinur Aktaş Başkanım, fuar alanının büyütülmesinde ve fuarcılıkta İnegöl'ün belirli noktalara gelmesinde çok önemli emekleri oldu. Allah kendisinden razı olsun. Mevcut belediye başkanımızın ve emeği geçen herkesin katkısı çok büyük. Geçmişte kim bu çalışmalara destek verdiyse, Allah onlardan razı olsun.

Bizler de geçmiş dönemlerde siyaset yapmış milletvekili arkadaşlarımızın önemli katkıları oldu. İnşallah bugün nöbeti biz devraldık ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, Türkiye Yüzyılı olarak yatırımın, üretimin, istihdamın ve ihracatın ekseninde esnaflarımızın ve sanayicilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Bugün bazı sıkıntılarımız var, makroekonomik dengeler anlamında olumlu süreçler yaşanıyor. İnşallah iş dünyamızın beklentisi olan mikro anlamda da, yani hem kurumsal işletmeler hem de hane halkımıza yönelik, önümüzdeki dönemlerde daha güzel bir ekonomiyi gerçekleştirme gayreti içerisindeyiz. 

Bugün ayrıca Gazi Meclisimizin açılışı da gerçekleşiyor. İnşallah fuardan sonra oraya katılacağım. Dolayısıyla bu duygu ve düşüncelerle, bir fuardan daha fazlası olan fuarımızın katılımcılarına hayırlı işler, helalinden bol ve bereketli kazançlar diliyorum."

Erol Ayyıldız: "İnegöl’ün bu başarısını yarına nasıl daha güzel taşırız"

Son olarak söz alan Bursa Valisi Erol Ayyıldız ise, "Kısa adı MODEF olan 51. Uluslararası Mobilya ve Dekorasyon Fuarımız vesilesiyle, gerek yurt dışından gerekse yurt içinden gelen tüm konuklarımıza hoş geldiniz diyor, sizleri hürmet ve saygıyla selamlıyorum.

Söz almamın bana bir sebebi var. Bir defa, 51.'si düzenlenen bu fuara kelimenin tam anlamıyla "maşallah" dememiz gerekiyor. Rabbim nazardan uzak eylesin inşallah, daha nice "maşallah" diyeceğimiz fuarlar İnegöl’e nasip olur diyorum.

Bir diğer sebebim de bu fuarların, İnegöl’ümüzün hem Bursa’mıza hem Türkiye’mize hem de dünyaya katkı sunan, katma değer ortaya koyan bir etkinlik olmasıdır. İnegöl’ün bu başarısını yarına nasıl daha güzel taşırız, olması gerektiği gibi nasıl geliştiririz diye düşünüyoruz. Bu konuda biz idarecilerin, şahsım olarak, Erol Ayyıldız’ın sizlerin emrinde ve hizmetinizde olduğumuzu vurgulamak istiyorum. Bu organizasyona vesile olan kardeşlerimden Allah razı olsun.

Bu fuara emek veren tüm paydaşlara, katılımcılara, içeri girip nefes alan herkese ve bir şekilde katkı sağlayan tüm taraflara, şahsım ve Bursa Valisi olarak teşekkürlerimi arz ediyorum. Hepinize hürmet ve saygılarımı sunuyorum" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından kurdale kesimi ile 51. MODEF Expo Mobilya Fuarı ziyaretçilere açıldı.