Bu veto, sadece bir oy mu? Yoksa uluslararası ilişkilerde daha büyük oyunların mı işareti?

BMGK'de Dramatik Oylama

Brezilya'nın İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin sunduğu karar tasarısı BMGK'de oylamaya sunuldu. Oylama sonucunda 12 "evet", 2 "çekimser" ve sadece 1 "hayır" oyu çıktı. Bu hayır oyu, daimi üyelerden ABD'den geldi.

ABD İSRAİL FİLİSTİN (4)

Çatışmalara Ara Verme Çağrısı

Karar tasarısında, Gazze'ye insani yardım sağlanabilmesi adına "çatışmalara ara verme" çağrısı yer alıyordu. Bu tasarı, hem Hamas'ın "terör saldırılarını" hem de sivillere yönelik şiddeti kınıyordu.

ABD'nin Veto Gerekçesi

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield: "ABD, karar tasarısında İsrail'in meşru müdafaa hakkına değinilmemesini hayal kırıklığıyla karşıladı."

Thomas-Greenfield, ABD'nin sahada aktif bir rol oynadığını belirterek, diplomasiye daha fazla fırsat verilmesi gerektiğini vurguladı.

ABD İSRAİL FİLİSTİN (1)

Rusya'nın Tepkisi

Rusya Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia: "Sivillere yönelik kınamayı kabul etmeyen delegasyonlar Orta Doğu'da akan kanın durmasını istemiyor. Amerikalı arkadaşlarımızın iki yüzlülüğüne bir kez daha şahit olduk."

ABD İSRAİL FİLİSTİN (3)

BMGK'de İsrail-Filistin Kararları ve Geçmişi

BMGK'nın İsrail-Filistin meselesiyle ilgili son kararını onaylaması 2016 yılına dayanıyor. O zamandan bu yana, birçok karar tasarısı sunuldu fakat kabul gören olmadı. 2018'de de benzer bir durum yaşanmış, Gazze'deki gerginlik nedeniyle sunulan karar tasarıları reddedilmişti.

ABD'nin 'çekimser' oy kullandığı 2234 sayılı karar tasarısı 2016'da 14 'evet' oyuyla kabul edilmişti. BMGK'nın bu konuda alınan son kararı bu oldu.

Uluslararası ilişkilerde her kararın arkasında derin stratejik düşünceler ve çıkarlar bulunuyor. Bu nedenle, BMGK'de alınan kararların sadece o anki durumu değil, gelecekteki ilişkileri de etkileyebileceği unutulmamalıdır.

ABD İSRAİL FİLİSTİN (5)

israil filistin dunya tepki

Editör: AYHAN BAYRAKTAR