Abdal Mehmet Hazretleri Anılıyor

Bursa'da yılda bir kez pişen köfteli çorba, Abdal Mehmet Hazretleri'ni anma amacıyla hazırlanıyor. Gelenek, 500 yıl önce başlamış olup, Vatan Sevdalıları Platformu tarafından 2019 yılında yeniden canlandırılmıştır. Her yıl Kurban Bayramı'nın 2. veya 4. günü düzenlenen etkinlikte, çorbayı tatmak için uzak yollardan gelen vatandaşlar uzun kuyruklar oluşturdu.

Genc Gazete Abdal Efendi Esrefoglu Rumi Kofteli Corba (12) 7 11Zon

500 Yıllık Geleneğin Yeniden Dirilişi

Anadolu'da yetişmiş büyük velilerden biri olan Abdal Mehmet Hazretleri'ni anmak amacıyla düzenlenen etkinlik, 500 yıllık bir geleneğin yaşatılmasını sağlıyor. Çorbanın dağıtımı ve duaların ardından, Hazretlerin kabri başında yad edilmesi etkinliğin önemli bir parçasıdır.

Genc Gazete Abdal Efendi Esrefoglu Rumi Kofteli Corba (11) 6 11Zon

Köfteli Çorba Hikayesi

Etkinliğin kökeni, Abdal Mehmet Hazretleri'nin Eşref Rumi Hazretlerinden köfteli çorba istemesiyle başlıyor. Çarşıda köfteli çorba bulamayan Abdal Mehmet Hazretleri, sade bir çorbayla geri dönüyor ve aldığı çamuru köfte şekline getirip çorbanın içine atıyor. Bu mucizevi olay, köfteli çorba geleneğinin başlamasına vesile oluyor.

Genc Gazete Abdal Efendi Esrefoglu Rumi Kofteli Corba (10) 5 11Zon

Vatan Sevdalıları Platformu Başkanı Tarkan Gani, "Köfteli çorba geleneği 1920’li yıllarda durmuştu. 2019 yılında Vatan Sevdalıları Platformu olarak başlattık. Bu yıl 6’ncısını düzenliyoruz. Abdal Mehmet Hazretleri, Eşref Rumi Hazretlerinden 'Bana çarşıdan köfteli çorba getiriver' diyor. Çarşıya gidiyor ve köfteli çorba diye bir şey bulamıyor. Sade bir çorba getiriyor. Abdal Mehmet Hazretleri, yerden aldığı çamuru köfte şekline getirip çorbanın içine atıyor. Bir süre sonra bu çamurlar köfteye dönüşüyor. O günden beri köfteli çorba şenliği her sene Kurban Bayramı’nın 2. veya 4. günü oluyor. Bunu yaşattığımız için çok mutluyuz. Bu yıl 6’ncısını yapıyoruz ve kıyamete kadar da bu nasip olur" diye konuştu.

Genc Gazete Abdal Efendi Esrefoglu Rumi Kofteli Corba (9) 4 11Zon

Yeni Nesillerin Değerleri Sahiplenmesi

Vatan Sevdalıları Platformu'nun organize ettiği etkinlikte, köfteli çorba dağıtımı bu yıl da yoğun ilgi gördü. 3 bin kişiye köfteli çorba ikram edildi. Platform üyesi Ahmet Soylu, yeni nesillerin bu değeri sahiplenmesinin önemine vurgu yaparak, gençlerin bu etkinlikte bulunmasının önemli olduğunu belirtti.

Genc Gazete Abdal Efendi Esrefoglu Rumi Kofteli Corba (7) 2 11Zon

Vatan Sevdalıları Platformu üyesi Ahmet Soylu ise "3 bin kişiye köfteli çorba ikramı yapılıyor. Çok fazla ilgi var. Bu oluşum Vatan Sevdalıları Platformu tarafından organize ediliyor. Bizim için önemli olan yeni neslin değerlerini sahiplenmesi. Gençlerin özel günlerde burada bulunup bu havayı teneffüs etmesini çok önemli görüyoruz" şeklinde konuştu.

Genc Gazete Abdal Efendi Esrefoglu Rumi Kofteli Corba (6) 1 11Zon

500 yıllık bir geleneğin yeniden canlanması, Bursa'da yaşayanlar için büyük bir gurur kaynağı olmaya devam ediyor. Köfteli çorba etkinliği, sadece bir yemek paylaşımı değil, aynı zamanda kültürel ve manevi değerlerin nesilden nesile aktarılmasını sağlayan önemli bir etkinlik olarak dikkat çekiyor.

Kaynak: www.bursa.bel.tr