İnanç

Adetli veya lohusa bir kadının Kuran-ı Kerim'e dokunması ve okuması caiz mi?

İslam'da kadınların özel dönemlerinde Kur'an-ı Kerim ile ilişkisi nasıl olmalı? Din İşleri Yüksek Kurulu'nun konuyla ilgili fetvasını paylaşıyoruz!

Abone Ol

İslami kaynaklara göre, âdetli veya lohusa kadınların Kur'ân'a dokunup dokunamayacağı ve okuyup okuyamayacağı farklı mezheplerce tartışılmıştır.

İslam dininde kadınların özel dönemleri olan adet ve lohusalık sürecinde bazı ibadetlerinde özel izin söz konusu iken , Kur'an-ı Kerim ile ilişkileri de merak edilen konular arasındadır.

Hanefi, Şafii, Hanbeli ve Maliki mezheplerinin bu konudaki görüşleri farklılık gösterirken, Din İşleri Yüksek Kurulu da net bir açıklama yapmıştır. Peki, adetli veya lohusa bir kadın Kur'an-ı Kerim'e dokunabilir mi, okuyabilir mi? İşte detaylar...

Hanefî, Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre kur’ân’a dokunma

Kadın erkek fark etmez cünüp olanlar, Kuran-ı Kerim'e dokunmazlar, ellerine alıp taşımazlar ve Kuran okumazlar.

Hanefî, Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre, âdetli veya lohusa bir kadının Kur’ân-ı Kerîm'e dokunması caiz değildir. Bu görüş, el-Vâkıa suresindeki şu âyete dayanır:

O, elbette değerli bir Kur’ân’dır. Korunmuş bir kitaptadır. Ona, ancak tertemiz olanlar dokunabilir. (el-Vâkıa, 56/77-80)

Ayrıca Hz. Peygamber’in (s.a.s.) Amr b. Hazm’a yazdığı mektupta, "Kur’ân’a temiz olandan başkası dokunmaz" (Muvatta’, Kur’ân, 1) ifadesi

ve “Cünüp kimse ve âdetli kadın Mushaf’tan hiçbir şeye dokunamaz.” (Serahsî, el-Mebsût, 3/152) hükmü bu yaklaşımı destekleyen diğer bir delil olarak kabul edilmiştir.

Bununla birlikte, cünüp olan ya da âdetli kimselerin Mushaf’a dokunamayacağına dair hadisler de bu mezheplerin görüşlerini kuvvetlendirmektedir.

Kur’ân okuma konusunda hüküm farklılıkları

Hanefî, Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre âdetli ya da lohusa kadınların Kur'ân okumaları da yasaktır. Bu, Hz. Peygamber’in (s.a.s.) “Âdetli kadın ve cünüp olan kimse Kur’ân’dan hiçbir şey okuyamaz” (Tirmizî, Tahâret, 98) hadisine dayandırılmaktadır.

Hz. Ali de bu konuda şöyle buyurmuştur: “Resûlullah’ı Kur’ân okumaktan cünüplük hâli dışında hiçbir şey alıkoymazdı.” (Ebû Dâvûd, Tahâret, 88) “Resûlullah cünüp olmadıkça bize Kur’ân okurdu.” (Tirmizî, Tahâret, 111)

Fakat bu mezhepler, bazı özel durumlar için istisnalar getirmiştir. Hanefî ve Şâfiîler, dua anlamı taşıyan ayetlerin âdetli veya lohusa iken okunabileceğini; Şâfiîler ayrıca kişinin dilini oynatmadan, sadece kalpten Kur'ân’ı düşünebileceğini belirtmiştir.

Hanbelîler ise Kur’ân okumadan, sadece besmele ve hamdele gibi zikirlerin söylenebileceği görüşünü paylaşmaktadır.

Mâlikî mezhebinin görüşü daha esnek

Mâlikî mezhebinde ise âdetli kadınların Mushaf’a dokunması ve Kur'ân okuması konusunda iki farklı görüş bulunmaktadır.

Sonraki bazı Mâlikî alimler, eğitim ve öğretim amacıyla âdetli kadının Mushaf’a dokunabileceğini ve Kur’ân okuyabileceğini savunmuşlardır.

Günümüzde de bu görüşün, Kur'ân eğitimini aksatmadan sürdürebilmek için uygulanabilir olduğu kabul edilmektedir.

Günümüzde uygulanabilecek alternatif eğitim yöntemleri

Buna rağmen, Kur’ân öğretimi sırasında ihtilaflardan kaçınmak isteyenler için alternatif yöntemler mevcuttur. Âdetli ya da lohusa olan kadınlar, okuyan kişilere kulak vererek ya da kayıttan dinleyerek eğitilebilirler.

Ayrıca âyetlerin kelime kelime tashihi, bu süreçte dikkat edilmesi gereken başka bir yöntem olarak önerilmektedir.

Din İşleri Yüksek Kurulu bu konuda şu açıklamayı yapmıştır: "Günümüzde Kur’ân eğitim ve öğretiminin aksamadan devam edebilmesi için Mâlikî mezhebinin bu görüşüyle amel edilebilir. Bununla birlikte Kur’ân eğitim ve öğretiminin çok değişik yol ve yöntemleri olduğu için âdet ve lohusalık dönemlerindeki kadınların, okuyan kimselere kulak vererek ya da kayıttan dinleyerek kulak eğitimi almaları ve âyetleri kelime kelime bölerek tashih-i hurufa ağırlık vermeleri de uygulanabilecek bir başka yöntemdir. Bu yöntem, ihtilaftan kaçınmak açısından daha ihtiyatlı olabilir."

Sonuç olarak, İslam dünyasında bu konu farklı mezheplerce tartışılmakla birlikte, eğitim ve öğretim amacıyla daha esnek yaklaşımların benimsenebileceği anlaşılmaktadır.

Kadınlar bu dönmelerinde bazı ibadetler konusunda özel izinlidirler. Bu onların sağlığı, rahatı ve istirahati içindir.

Kadınlar bu hallerinde isterlerse Meal, hadis, siyer, akaid, fıkıh vb dini kitapları gönül rahatlığı ile okuyup tedris edebilirler.

İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!

Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!

Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!

Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!