SGK Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, geçen hafta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenleme ile aile hekimlerinin yetki kapsamı genişletildi; artık hastalara hastane randevusu oluşturabiliyor, reçete edilebilen ve geri ödeme listesinde yer alan ilaçların sayısı artırıldı. Aile hekimliği ve iç hastalıkları uzmanlarınca düzenlenen ilaç raporlarının kapsamı da genişlerken, bazı ilaçlar raporsuz reçete edilebilecek hale geldi.
Tebliğ ile tansiyon ilaçları, suni gözyaşı ve göz damlaları, cilt hastalıklarında kullanılan şampuan ve kremler gibi ürünler, belirlenen sürelerde aile hekimlerince raporsuz yazılabilecek. Ayrıca, kan sulandırıcılar, çölyak hastalığında kullanılan mama ve gıdalar, alerjik rinit tedavisinde kullanılan ilaçlar ile lipid düşürücü ilaçların rapor yenilemeleri, ilgili uzman hekimin ilk tanısı sonrasında aile hekimleri tarafından yapılabilecek.
“En Büyük Kolaylık Randevu Sistemi”
Sincan Peçenek Aile Sağlığı Merkezi’nde görev yapan aile hekimi Şah Hüseyin Söğüt, yeni düzenlemenin avantajlarını şu sözlerle değerlendirdi: “Yönetmelikle birlikte en önemli değişiklik, hastalara istediğimiz anda hastane randevusu oluşturabilmemiz. Daha önce poliklinik randevuları için hastalar 1-1,5 ay beklemek zorundaydı. Artık aynı gün ya da ertesi gün için randevu verebiliyoruz. Hastalarımız için en büyük kolaylık bu oldu.”
Söğüt, yeni sistemde Hastalık Yönetimi Platformu (HYP) ile rutin kontrollerin de kolaylaştığını belirtti: “Şeker, tiroid ve kolesterol takiplerini tüm hastalar için yapmaya başladık. Ayrıca kan sulandırıcılar gibi kardiyoloji raporu gerektiren ilaçları, akne tedavisinde kullanılan kremleri ve mantar tedavisinde kullanılan şampuanları artık biz yazabiliyoruz. Bunların ödemesi de SGK tarafından karşılanıyor.”
“Hastalar Artık Aile Hekimlerini Tanıyor”
Yeni düzenlemenin hastalar açısından da büyük kolaylık sağladığını vurgulayan Söğüt, “Hastalar artık poliklinikten polikliniğe dolaşmak yerine aile hekimliklerine gelerek tüm ilaçlarını temin edebilecek. Daha önce hastanede yazdırıp bize geri dönmeleri gerekiyordu, şimdi ise direkt bizden alabiliyorlar. Hasta, yılda bir ya da altı ayda bir uzman kontrolüne giderse, geri kalan süreçte aile hekiminden rahatça hizmet alabilecek. Bu sistemle aile hekimleri daha tanınır hale geldi. Hastalar, kan tahlillerinden ilaç teminine kadar her işlerini burada halledebiliyor” dedi.
Kronik Hastalara Yeni İmkanlar
Kronik hastalar için de önemli yenilikler getirildiğini ifade eden Söğüt, “40 yaş üstü göz kuruluğu vakaları ve ekran maruziyeti nedeniyle gençlerde artan göz kuruluğu için suni gözyaşı artık aile hekimlerince reçete edilebilecek. Tansiyon hastalarına ARB grubu ilaçlar yazılabilecek. Bu sayede hastalığın takibi ve tedavisi daha kolay hale gelecek” diye konuştu.