Kasım Ayındaki Enflasyon Artışı, Kullanıcıları Daha Yüksek Kayıt Ücretleriyle Karşı Karşıya Bırakıyor.

Türkiye'de yaşayanların yurtdışından satın aldıkları akıllı telefonların IMEI kayıt ücretlerinde önemli bir artış yaşanıyor. Kasım ayında açıklanan enflasyon rakamlarının etkisiyle yapılan güncelleme, kullanıcıları daha yüksek bir kayıt ücreti ödemeye zorluyor.

Geçtiğimiz kasım ayındaki enflasyon rakamları çerçevesinde, vergi, harç ve cezalara uygulanacak olan yeniden değerleme oranı yüzde 58 olarak belirlendi. Bu oranın doğrultusunda 2024 yılında IMEI kayıt ücretlerine ciddi bir artış getiriliyor.

2023 Temmuz'undan itibaren 20 bin liraya çıkan IMEI kayıt ücreti, 2024 yılı itibarıyla yüzde 58,46'lık enflasyon farkı eklenerek 31 bin 692 liraya çıkacak. Bu, bir önceki yıla göre %420'lik bir zam anlamına geliyor.

Yurtdışından getirilen cep telefonlarının Türkiye'de kullanılabilmesi için zorunlu olan IMEI kayıt işlemi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından belirlenen 120 günlük süre içinde e-Devlet üzerinden gerçekleştirilmelidir. Kullanıcılar, önce e-Devlet üzerinden kayıt hakkını sorgulamalı, ardından belirlenen harç ücretini ödeyerek kayıt işlemlerini tamamlamalıdır.

Diplomatik belge sahipleri gibi e-Devlet üzerinden işlem yapamayacak kişiler, IMEI kayıt işlemlerini gerçekleştirmek için Abone Kayıt Merkezleri'ne başvurmalıdır. Yeni düzenleme, yurtdışından akıllı telefon getiren kullanıcıları mali açıdan daha dikkatli olmaya çağırıyor.

Editör: İHSAN KURAN