"Allah'tan hayırlısını istemek doğru bir dua mı?" sorusu, farklı yorumlarla gündemdeki yerini koruyor. İşte bu tartışmayı şekillendiren detaylar…
“Allah’ım hakkımda hayırlısını ver” duası, Allah’a teslimiyetin bir ifadesi olarak görülüyor. Ancak son zamanlarda bu duanın doğruluğu ve kişiye yüklediği sorumluluk hakkında farklı görüşler ortaya atılıyor.
Özellikle bazı kitaplarda yer alan, “Hayırlısını istemek evliya duasıdır. Bu duanın sonuçlarına katlanabilir misin?” gibi ifadeler, konuyu farklı bir boyuta taşıdı.
Kur’an ve Hadislerde Hayırlısını İstemek
Kur’an-ı Kerim’de ve hadislerde, hayırlı şeyleri istemek teşvik edilen bir davranış olarak gösterilmiştir.
Hz. Aişe’ye öğrettiği bir duada Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur:
“Allahım! Ben hayrın her çeşidini; âcil olanı ve geç olanı, bildiğim ve bilmediğim her türlü iyiliği Sen’den istiyorum. Her türlü şerden; âcil olanından ve geç olanından, bildiğim ve bilmediğim bütün kötülüklerden de Sana sığınıyorum. Allahım! Ben Sen’den, kulun ve Peygamberinin istediği hayrı istiyorum. Kulun ve Peygamberinin sığındığı şerden de Sana sığınıyorum. Allahım! Ben Sen’den cenneti ve cennete yaklaştıran söz veya ameli diliyorum. Cehennem ateşinden ve cehenneme yaklaştıran söz veya amelden de Sana sığınıyorum. Benim için hükmettiğin her kaza (ve kaderi) de hayırlı kılmanı niyâz ediyorum.” (İbn-i Mâce, Dua, 4; İbn-i Hanbel, VI, 134)
Tartışmanın Sebebi Nedir?
Bu tür duaların, kişinin Allah’a tam bir teslimiyetini ifade ettiği savunulurken, diğer yandan bazı alimler bu duaların “imtihan kapılarını açabileceği” konusunda uyarıyor.
Hayırlı bir eş istemek gibi bir duanın sonucunda, kişinin beklenmedik zorluklarla karşılaşabileceği ve bu durumun sabırla karşılanması gerektiği vurgulanıyor. Bu da, böyle bir duanın büyük bir iman gücü ve teslimiyet gerektirdiği anlamına geliyor.
Hayırlı Olanı İsteme Konusunda Ne Yapmalıyız?
Alimler, dualarda ne istendiğinin farkında olunması gerektiğini vurguluyor.
Allah’tan sabır istemenin, önce sabır gerektiren bir imtihana yol açabileceği, bu yüzden “Allah’ım, beni huzur ve afiyet içinde yaşat” gibi duaların daha doğru ve kapsamlı bir yaklaşım sunduğu belirtiliyor.
Sonuç olarak Allah'tan hayırlısını istemek en güzel dualardan biridir. Çünkü hayırlı olan: güzel olan, faydalı olan, bize huzur ve mutluluk verecek olan, maddi ve manevi yönden karlı olan anlamına gelmektedir.
Kullar bu konuda yanılabilir. Yani insanın hayır bildiğinde şer, şer bildiğinde hayır çıkabilir. Bu sebeple hayır ve şerri elinde tutan, her şeyin iç yüzünü ve hikmetini bilen Allah'tan, hayırlısını istemek doğru ve en güzel dualardan biridir.