Altın ve dövizdeki dalgalanmayı değerlendiren İslam Memiş bayramda dikkat çeken bir uyarı yaptı. "Bugüne kadar böyle bir durum görmemiştim" diyen İslam Memiş, altın ve döviz fiyatlarındaki tuzağı yazdı:
Gram altın, Ramazan Bayramı arifesinde Kapalıçarşı’da bin 371 liraya yükselerek rekor tazeledi. Yıla bin 114 lira seviyesinden başlayan gram altın, böylece 4,5 ayda gramında 257 lira artmış oldu. Ancak bu yükselişler spekülasyon nedenli ve sağlıksız, tuzak fiyatlamalar!
Yurt içi piyasalarda döviz kurlarında üç fiyatlama oluştu:
1- Ekran fiyatı (Merkez Bankasının belirlediği)
2- Banka fiyatı (Bankaların belirlediği)
3- Serbest Piyasa fiyatı (Talebin belirlediği)
Mesela dolar için rakamlar şöyle:
1- Ekranda 19,40 lira
2- Bankalarda 20,48 lira
3- Serbest piyasalarda 20,58 lira
Dolar/TL kurunda durum böyle olunca altının gram fiyatında da üç fiyatlama oluşuyor.
Mesela gram altında rakamlar şöyle:
1- Ekranda bin 253 lira
2- Bankalarda bin 332 lira
3- Serbest piyasalarda bin 361 lira
Gördüğünüz gibi yatırımcı üç ayrı fiyatla karşı karşıya. Yatırımcı da iki tür alım yapıyor; ya banka üzerinden ya da Kapalıçarşı’dan fiziki yani gerçek rakam banka ve serbest piyasalardaki rakamlar üzerinden.
Ancak bu hafta bayram öncesi, bankalarda ve Kapalıçarşı’da alım-satım makas aralığının oldukça açık olduğunu gördük. Özellikle Kapalıçarşı’da alım-satım makas aralığı çok şaşırtıcıydı. Bugüne kadar böyle bir durum görmemiştim. Sanırım bayram haftası ve seçim sürecinin aynı zamana denk gelmesinden kaynaklanıyor.
Seçim öncesi piyasalarda, sosyal medyada spekülasyonlar çok oluyor. Algısal bir süreç gördük. Diğer yandan dolar/TL kurunun psikolojik 20 lira seviyesinin üzerine yükselmesi, bayram öncesinde işçi maaşları ve emekli maaşlarının alınması, Ramazan Bayramı'nda tatilin çok tercih edilmemesi gibi etkenler de paranın döviz ve altına kaymasına neden oldu.
Talebin çok olması, sosyal medyada döviz büfelerinin önünden algısal fotoğraflar paylaşılması sürü psikolojisini desteklemiş oldu. Hâlbuki ortada abartılacak kadar bir şey yok.