Anne-baba olmak oldukça keyifli, heyecan verici bir yolculuktur. Ebeveynler için asıl zorlayıcı yolculuk ise bebeğin eve gelişinin ardından başlar. İşte bu yolculukta size rehberlik edecek altın tavsiyeler:
1- Anne baba olmaya hazır olup olmadığınıza karar verin
Minicik bir bebeğin ailenize katılma düşüncesi sizi heyecanlandırıyor olabilir. Etrafınızdaki pek çok çift gibi siz de anne-baba olmak isteyebilirsiniz.
Ebeveynliği her yönüyle düşündüğünüzden emin olmalısınız. Yani anne-baba olmanın ailenize katılacak küçük sevimli bir bebekten çok daha fazla şey ifade ettiğinin gerçekten farkında olmalısınız.
Uykusuz gecelere, bir süreliğine yalnızca ona odaklı yaşamaya, bebek sahibi olmanın aynı zamanda onun hayatınız boyunca düşünmeniz gereken bir kişi olacağı anlamına da geldiğine, onu bütün planlarınıza dahil etmek zorunda olacağınıza ve daha pek çok farklı şeye hazırlıklı olmalısınız.
2- Sağlıklı bir yaşam tarzı belirleyin
Şimdiye kadar mutfağınızı abur cuburlarla, hazır yiyeceklerle, gazlı içeceklerle ve benzerleriyle doldurmuş olabilirsiniz. Ama anne-baba olmaya kararlıysanız, kötü beslenme alışkanlıklarına veda etmeniz gerektiğini de bilmelisiniz.
Ailenize katılacak ve bundan sonra en değerliniz olacak birey için sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazanmanız gerekiyor.
Yani hayatınızdaki en kıymetli varlık için o dünyaya gelmeden önce sağlıklı yaşam tarzını benimsemelisiniz. Bu, sadece hamilelik sürecinde değil, aynı zamanda çocuğunuz büyüdükçe ona sağlıklı beslenme alışkanlıkları öğretmek için de önemlidir.
İyi bir beslenme alışkanlığı, çocuğunuzun sağlıklı gelişimine katkıda bulunur ve ailede sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, birlikte kaliteli zaman geçirmenin bir yolu olabilir.
Alkol ve sigara kullanıyorsanız, bu kötü alışkanlıklara veda etmek için en güzel fırsatı yakalamış bulunuyorsunuz: yuvaya yeni bir can, yavrunuz geliyor.
3- Öfkenizi kontrol altına almayı öğrenin
Anne-baba olmadan önce öfkenizi kontrol altında tutmayı da öğrenmeniz gerekiyor. Henüz ebeveyn olmamışken, öfkenize hâkim olamıyorsanız, anne-baba olduktan sonra bu konuda hiç başarılı olamazsınız. Sabırlı olun. Acele etmeyin.
Hamilelik sürecinin hem kadın hem de erkek için zor yönleri olduğunu bilinmelidir.
Yeni doğan bebeğin bakımı, çiftlerin arasında yaşanan tartışmalar, tecrübesizliğin yarattığı panik halleri ve daha pek çok konuda sinirlerinize hâkim olabilmek için öfkenizi kontrol altında tutmayı öğrenmelisiniz.
4- Anne baba olmak, bebek yetiştirmek, çocuk psikolojisi gibi konularda kitap okuyun, eğitim videoları izleyin.
5- Çocuk yetiştiren büyüklerinizin, arkadaş ve yakınlarınızın tecrübelerinden faydalanın.
6- Hamilelik döneminde ve doğum sonrasında bebeğinizin doktor kontrollerini ihmal etmeyin.
7- Anne baba aralarındaki paylaşım, iletişim ve dayanışmayı arttırmalı. Bu özel süreçte birbirine daha fazla yardımcı olmalı.
8- Çocuk bakımı, beslenme ve eğitimi konusunda yakın akrabanızın desteğini alın.
9- Bebeğinizin büyüdüğü ortama sevgi, saygı, şefkat, dua, ibadet, şükür gibi güzel ve hayırlı söz ve davranışlar hakim olsun. Tartışma, kavga, sigara içme, alkol alma gibi kötü davranışlar bebeğinizin yaşadığı ortamdan uzak olsun.
10- Çocuğunuzun ilk ve daimi öğretmeni olduğunuzu, evin çocuğun ilk ve daimi okulu olduğunu unutmayın. Doğduğu andan itibaren yavrunuza söz ve davranışalrınızla iyi bir model ve örnek olun.
O sizin eseriniz, sizin meyveniz, sizin çiçeğiniz.
O'nu veren Allah'a şükredin ve anne babalık görevini en güzel şekilde yapmaya çalışın!