Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, gıda güvenliğinin sağlanması ve haksız rekabetin önüne geçmek için hazırlanan "Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği Taslağı" görüşe sunuldu.
Eritme peynirlerin satışında yeni düzenlemeye gidilen tebliğe göre, bu peynirlerin, tulum, örgü, çeçil, dil, tel, kaşar ve Abaza peyniri gibi geleneksel ve yöresel peynirlerle, coğrafi işaret olarak tescil edilmiş peynirleri çağrıştıracak ve tüketiciyi yanıltacak şekilde üretilerek piyasaya arz edilmesine izin verilmeyecek.
Eritme peynirinin etiketinde, en az 3 milimetre punto büyüklüğündeki karakterler kullanılarak gıda adı belirtilecek. Çeşnili peynirlerde ise toplam çeşni oranı yüzde 6 olarak uygulanacak.
Geleneksel Peynirlerde Yanıltıcı Üretim ve Etiketleme Yasaklanıyor!
Yeni tebliğ ile peynir sektöründe değişimlerin yapılması planlanıyor. Bu düzenleme kapsamında, eritme peynirinin, tulum, örgü, çeçil, dil, tel, kaşar ve Abaza peyniri gibi Türkiye'nin geleneksel ve yöresel peynir çeşitlerini çağrıştıracak şekilde üretilerek piyasaya sürülmesi yasaklanacak. Özellikle, hijyenin yanması adına eritme peyniri ibaresinin ürün etiketlerinde daha büyük ve belirgin şekilde yazılması zorunlu hale getirilecek.
Gıda sektöründe alışılmadık değişiklikler taklit ve tağşişin önüne geçmek için de ek önlemler alınıyor. Çeşnili peynirlerde yapılacak yeni düzenlemeyle, peynirlerde kullanılan çeşnilerin kısıtlamaya getirilmesi planlanıyor. Gıda Güvenliği Uzmanı Coşkun, bu yeteneğin, çeşni olarak kullanılan sert kabuklu meyveler, yağlı tohumlar ve aralıklarlaların yalnızca ezme veya püre durumundaki peynirlerde kullanılmasının yasaklanarak tedavinin yanltılmasının önüne geçilmesi planlanıyor.