Apple, son zamanlarda büyük değişikliklere gitti. Bu önemli değişikliklerden biri de kullanıcılara App Store dışından uygulama indirebilme imkanı sunulacak olması oldu. Ancak Apple’ın geliştiriciler için hazırladığı fiyatlandırma planı bir hayli tepki çekti.

Apple’dan popüler uygulamalar için indirme başına ücret planı!

Apple ile Avrupa Birliği arasında uzun bir süredir gerilim var. Teknoloji devi, AB’nin isteği üzerine iPhone 15 serisi ile birlikte USB-C port yuvasına geçiş yaptı. Akabinde şirketin App Store için rekabete aykırı adımlar attığı söylendi. Bunun sonucunda Avrupa’daki kullanıcıların diğer uygulama mağazalarını kullanabilmesinin önü açıldı.

Avrupa Birliği sınırları içerisinde yaşayan kullanıcılar, App Store ve üçüncü taraflara ait uygulama mağazalarını tercih edebilecek. Ancak geliştiriciler, diğer uygulama mağazalarına pek de yanaşmayacak gibi görünüyor.

Apple’ın Yeni Fiyatlandırma Planı Tepki Çekti!3

Aktarılan bilgilere göre Apple, üçüncü taraf uygulama mağazalarında uygulamalara yönelik bir ücretlendirme yapısı üzerinde çalışıyor. Buna göre bu mağazalarda uygulama yayınlamak isteyen geliştiricilerin her yıl 1 milyondan fazla yükleme alan uygulamaları için her yeni indirmede 0.50 euro ödeme yapması gerekecek.

Burada en can alıcı nokta ise bu ödemenin her yıl yapılacak olması. Üstelik kullanıcının güncelleme indirmesi de bir yükleme sayılacak. Geliştiriciler, üçüncü taraf uygulama mağazası yerine App Store‘da uygulama yayınlamak isterse ise her uygulama içi satışta yüzde 17 oranında kesintiye maruz kalacaklar.

Apple‘ın üçüncü taraf uygulama mağazalarında uygulama yayınlayacak geliştiriciler için hazırladığı ücretlendirme yapısı, büyük bir tartışma yarattı. Özellikle Epic Games CEO’su Tim Sweeney ve Spotify CEO’su Daniel Ek, sosyal medya üzerinden tepki gösteren bir paylaşım yaptı. Pek çok kullanıcı ise bu yeni ücretlendirme yapısını saçma olarak nitelendirdi. Peki gerçekten de öyle mi?

Apple’ın Yeni Fiyatlandırma Planı Tepki Çekti!

Apple’ın yeni ücretlendirme yapısı gerçekten de saçma mı?

Apple’ın yeni ücretlendirme yapısını bir örnek vererek anlatalım. Meta‘ya ait sosyal medya platformu Facebook‘un Avrupa’da aylık 408 milyon kullanıcısı bulunuyor. iPhone‘lar, Avrupa akıllı telefon pazarının üçte birini oluşturuyor. Bu üçte birlik kısmın tamamında Facebook uygulaması yüklüyse, Meta‘nın her yıl Apple‘a 67,5 milyon dolar ödeme yapacağı anlamına geliyor. Üstelik burada her bir güncellemenin bir indirme sayıldığını hesaba katmadık.

Bununla beraber Meta‘nın sadece Facebook ile kalmayıp WhatsApp, Instagram ve Messenger için de ayrı ödeme yapması gerekecek. Bu durum ciddi bir maliyet getiriyor. Büyük şirketleri rahatsız eden bir diğer konu ise bu uygulamaları yıllar önce indiren ancak hiç giriş yapmayan kullanıcılar için de ödeme yapmak zorunda olmaları.

Burada bir diğer önemli nokta ise uygulamanın ücretsiz olmasının bu durumu değiştirmiyor olması. Yani her yıl 1 milyondan fazla indirme alan bir uygulamaya sahipseniz fakat bundan hiçbir şekilde para kazanmıyorsanız, yine de Apple‘a ödeme yapmanız gerekecek.

Bildiğiniz üzere sosyal medyanın yardımıyla bazen bazı uygulamalar viral olabiliyor ve hızlıca popüler hale gelebiliyorlar. Geliştirici ise yeni popülerleşmiş bu uygulamadan yeteri kadar kazanç sağlayamadığı için kazandığı paradan fazla ödeme yapması gerekecek.

Yani Apple‘ın popüler uygulamaları ilgilendiren bu ücretlendirme yapısı, daha çok tartışılacak gibi görünüyor. Zaten her yıl 1 milyondan az indirme alan uygulamalar için herhangi bir ücretlendirme durumu olmayacak.

Apple’ın Yeni Fiyatlandırma Planı Tepki Çekti!4

Pek de bahsedilmeyen fakat önemli bir nokta daha var. Bu da Apple‘ın plana göre indirme başına alacağı 0.50 euro ücreti canı isterse yükseltebileceği. Yani bunun için bir sınır bulunmuyor. Dilerse 100 euro bile talep edebilir.

Değişiklik yapılabilir

Avrupa Birliği, Apple‘ın yeni fiyatlandırma yapısını değerlendirecek. Bu bağlamda tepkilerin giderek artması doğrultusunda bu fiyatlandırma yapısında bir değişiklik yapması talep edilebilir. Bu noktada beklentiler yüksek.Uygulama geliştiricileri, App Store üzerinde uygulama yayınlayıp, her uygulama içi satıştan yüzde 17 oranında bir komisyon ödemek yerine üçüncü taraf uygulama mağazasını tercih edebilirler. Tabii uygulama her yıl 1 milyondan fazla indirme almaya başlarsa, keşke “App Store‘da yayınlasaydım” diyerek bir pişmanlık da duyabilirler. Bu durum, “aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık” sözünü akıllara getiriyor.