Eski İnanışlar ve Modern Bilim: Ay ve Güneş Tutulmalarının Gerçek Yüzü. Ay ve Güneş Tutulması uğur ya da uğursuzluk getirir mi?

Tutulmaların mistik yönü: Ay ve Güneş, şeytanların oyuncağı mı?

Geçmişten günümüze, Ay ve Güneş tutulmaları her zaman insan hayatında önemli bir yer tutmuş ve çeşitli inanışlarla çevrelenmiştir. Ancak modern bilim, bu doğa olaylarının gerçek yüzünü ortaya çıkarmıştır. Bu haberde, eski inanışlar ve bilimsel gerçekler arasındaki çarpıcı farkları keşfedeceksiniz.

Ay Gunes Tutulma (5)

Gökyüzündeki Dramatik Oyun: Tutulmalar ve Mitler

Ay ve Güneş Tutulmaları: Eski İnançlar ve Hurafeler

Bazı yörelerimizde Ay ve Güneş'in şeytanlar tarafından tutulduğuna ve bu durumun çeşitli felaketlere yol açtığına inanılıyor. 

Bu nedenle tutulma olayı başlayınca teneke ve davul çalınmakta, bazı yerlerde de silah atılmaktadır. Sebebi ise; şeytan gürültü ve silah sesinden korkarmış. Böylece Ay ve Güneş tutulmaktan kurtulurmuş.

Bir başka inanışa göre de "Ay ve Güneşi melekler götürüp bir danaya teslim ederlermiş, o dana da denize batırırmış. Denize batırılan ay ve güneşi de balıklar yutarmış

Peki, bu eski inanışlar ne kadar gerçek? Bu bölümde, teneke ve davul çalma gibi geleneksel ritüellerin kökenlerine ve anlamlarına derinlemesine bir bakış atacağız.

Ay Gunes Tutulma (3)

Hazreti Muhammad (s.a.v) ve Ay Tutulması

"Güneş ile ay hiçbir kimsenin ne ölümünden ne de hayatından dolayı tutulmuştur. Bunu görünce hemen namaza durup Allah'a duaya koyulun." - Hz. Muhammed (S.A.S)

"Resulullah (S.A.V) zamanında (Peygamberimizin oğlu) İbrahim (ra) vefat ettiği gün güneş tutuldu. Halk: «Güneş ibrahim'in ölümünden dolayı tutuldu» dediler. Bunun üzerine Peygamberimiz (S.A.V): "Güneş ile ay hiçbir kimsenin ne ölümünden ne de hayatından dolayı tutulmuştur. Bunu görünce hemen namaza durup Allah'a duaya koyulun"

Ay Gunes Tutulma (2)

İslam peygamberi Hz. Muhammed'in zamanında yaşanan bir ay tutulması olayı, günümüze kadar uzanan önemli bir ders içeriyor. O dönemdeki yanlış inanışların aksine, tutulmaların kişisel olaylarla bir ilgisi olmadığını vurgulayan bu hadis, doğa olaylarının nasıl anlaşılması gerektiğine dair önemli bir perspektif sunuyor.

Ay Gunes Tutulma (1)

Bilim Işığında Ay ve Güneş Tutulmaları

Ay ve Güneşin Gerçek Yörüngesi

Ay ve Güneşin yörüngeleri, Allah'ın ilahi kanunlarına tabidir. Bu bölümde, modern astronomi ve Kur'ân-ı Kerim'deki ifadelerle, bu iki gök cisminin nasıl hareket ettiğini ve tutulmaların gerçekte ne anlama geldiğini keşfedeceğiz.

uzay-3

Kur'ân-ı Kerim'de şöyle buyrulmaktadır.

"Güneş kendine mahsus yörüngesinde akıp gitmektedir, İşte bu, güçlü ve bilgin olan Allah 'ın kanunudur. Ay için de birtakım menziller (yörüngeler) tayin ettik. Nihayet o, eğri hurma dalı gibi (hilal) olur da geri döner. Ne güneş aya yetişebilir, ne de gece gündüzü geçebilir. Bunlardan her biri belli bir yörüngede yüzmeye (akıp gitmeye) devam ederler" 

Yasin Suresi, Âyet: 38-39, 40.

uzay kainat (5)

Bilimsel Gerçekler ve Yanılgılar

Günümüzde astronomi bilginleri, tutulmaların ne zaman ve nerede gerçekleşeceğini önceden hesaplayabilmektedir.  Günümüzde hala var olan bazı batıl inançların aksine, bu doğa olayları, evrenin muazzam düzeninin ve güzelliğinin bir parçasıdır. 

uzay kainat (3)

Ay ve güneş tutulması ile ilgili olarak şu vb inançlar hurafedir.

1—Ay ve güneş tutulması kıyamet alametidir. Ya da deprem habercisidir.

2—Ay ve güneş tutulursa o yıl kıtlık olur.

3—Ay ve güneş tutulursa savaş ve karışıklıklar çıkar.

4—Ay ve güneş tutulması büyük ve ünlü kişilerin ölümüne işarettir.

uzay kainat (8)

Hazırlayan: Ayhan Talha Bayraktar

Kaynak: Yaşayan Hurafeler, Kemalettin Erdil

Editör: AYHAN BAYRAKTAR