Ekonomi

Bakan Bolat'tan sert açıklama: Kapatma cezası geliyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "yüksek fiyat" uygulayan işletmelerin geçici olarak kapatılmasını içeren yeni bir yasal düzenleme üzerinde çalıştıklarını...

Abone Ol

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "yüksek fiyat" uygulayan işletmelerin geçici olarak kapatılmasını içeren yeni bir yasal düzenleme üzerinde çalıştıklarını duyurdu. 

Bakan Bolat, yüksek fiyatlarla mücadelede daha etkili bir yol izlemek için bu önemli adımın atılacağını söyledi.

Bakan Bolat, bütçe görüşmeleri esnasında milletvekillerin sorularını cevaplarken, "Fiyatların emir komutayla ya da her işletmenin, her esnafın her şirketin başına birer tane komando ya da özel harekat tespit edilmesi kesinlikle mümkün değil. 

Kimi zaman arz talep dengesiyle oluşuyor, kimi zaman üretim maliyetlerin getirmiş olduğu şartlarla oluşuyor. Kimi zaman da tamahkarlık yapanın yüksek fiyat uyguladığı olabiliyor, kimi zaman dünyada ve Türkiye'de arz talep dengesiyle ilgili sıkışmalar olduğunda çeşitli yanlış yollara tevessül edenler olabiliyor."

Bakan Bolat ayrıca, denetimlerin daha etkili olması için cezaların caydırıcı olması gerektiğini bir kez daha vurguladı. "Cezanın anlamı ise caydırıcılık" diyen Bolat, geçen yıl da cezaların daha çok artırıldığını ve yeni yasa hazırlıkları içinde olduklarını aktardı.

Bu yeni yasa tasarısının, yüksek fiyat uygulayan işletmelere daha ağır cezalar getireceğini ve hatta geçici olarak kapatma cezasının da yer alabileceğini söyledi.

Bakan Bolat, aynı zamanda alışveriş merkezleri (AVM) küçük esnafa etkilerine dair değerlendirmeleri cevapladı. Türkiye genelinde 450 AVM bulunduğunu ve son birkaç yıl içinde yeni AVM açılmadığını belirten Bolat, talebin üretimi şekillendirdiğini ve özellikle küçük esnaf ve sanatkarların yaşayabileceği bir ortamın oluşturulması için çalıştıklarını söyledi.

Bakan Bolat, bankalara ibraz edilen çek sayısı ise toplam 12 milyon 516 bin 977 olduğunu ve bunun 12 bin 169'unun karşılıksız olduğunu açıkladı. 

Karşılıksız çeklerin toplam çeklere oranın yüzde 0,8 olduğunu söyleyen Bolat, bu alanda olumlu bir trend olduğunu söyledi.

Son olarak, Avrupa Birliği ile ilişkilere değinen Bakan Bolat, siyasi diyalogun 2019 yılında durduğunu göreve geldikten sonra Avrupa Birliği yetkilileriyle dört temaslarının olduğunu aktardı. 

Bolat, Avrupa Birliği ve Türkiye ile ekonomi ve ticaret ağırlıklı olarak gümrük birliği konusundaki sorunları karşılıklı olarak ele almayı kabul ettiğini ve vize kolaylığı sürecini başlayacağını belirtti.