Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul’da Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından düzenlenen Yükselen Pazarlar Forumu’nda önemli açıklamalarda bulundu. OECD Türkiye İnceleme Raporu’nun tanıtıldığı etkinlikte konuşan Şimşek, enflasyon beklentilerinden mali disipline, kadınların iş gücüne katılımından yeşil dönüşüme kadar birçok konuda değerlendirmelerde bulundu.
Bakan Şimşek, enflasyonla mücadelede kaydedilen ilerlemeyi vurgulayarak, “Enflasyon beklentimiz bu yıl sonu için yüzde 20’lerin ortasında. 2026’da yüzde 10’lara, sonraki yıl ise tek hanelere düşmesini bekliyoruz. Merkez Bankası Başkanı ve ekibi, para politikasında doğru adımlar atarak harika bir iş çıkardı. Bu, OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann tarafından da dile getirildi” dedi. Parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerine dikkat çeken Şimşek, gelir politikalarının bu yıl daha destekleyici olacağını ve yönetilen fiyatların enflasyon hedefiyle uyumlu ayarlandığını belirtti.
Şimşek, kamu borç stokunun milli gelire oranının yüzde 25’in altında olduğunu ifade ederek, “Mali disiplin çabamız borç sürdürülebilirliği kaygısından değil, Merkez Bankası’na enflasyonla mücadelede destek verme isteğimizden kaynaklanıyor. Ayrıca yapısal reformlar için kaynak yaratmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
“Fiyat İstikrarı ve Sürdürülebilir Büyüme Önceliğimiz”
OECD raporunu memnuniyetle karşıladıklarını söyleyen Şimşek, “Rapordaki bazı önerileri mevcut programlarımızda zaten uyguluyoruz. İlk hedefimiz güçlü, sürdürülebilir ve yüksek büyümenin temellerini atmak. Bunun için fiyat istikrarını sağlamak ve enflasyonu düşürmek temel unsurlarımızdan biri” dedi. Küresel dalgalanmaların büyüme üzerinde risk oluşturabileceğini ancak bu durumun iç talebi ve enflasyonu aşağı çekeceğini vurgulayan Şimşek, “Sonuç olarak enflasyonu düşürmeyi başaracağız” şeklinde konuştu.
Kadınların İş Gücüne Katılımı ve Eğitim Yatırımları
Türkiye’nin insan gücünün yüksekliğine dikkat çeken Şimşek, kadınların iş gücüne katılım oranını artırmayı hedeflediklerini belirtti: “Türkiye’de bu oran yüzde 36, OECD ortalaması ise yüzde 67. Kadınların iş gücüne katılımı için düzenlemelerimiz var. Ebeveynlik iznini uzatmak için çalışıyoruz ve aile yardımı desteklerini artırıyoruz. Okul öncesinden doktora seviyesine kadar eğitim ve sağlık hizmetlerini ücretsiz sunuyoruz.” Şimşek, çalışma çağındaki nüfusun 2035’e kadar artacağını ancak artış hızının yavaşlayacağını ifade etti.
Yeşil Dönüşüm ve Altyapı Yatırımları
Yeşil dönüşümün Türkiye için bir zorunluluk olduğunu vurgulayan Şimşek, “Son 25 yılda petrol ve doğal gaz ithalatına 1 trilyon dolar ödedik. Bu, cari açığımızın 1,5 katı. Fosil yakıtlara bağımlılığı azaltmak makrofinansal istikrar için kritik. Geçen yıl elektrik üretimimizin yarısını yenilenebilir kaynaklardan sağladık. 10 yılda 100 milyar dolarlık yatırımla bu oranı yüzde 70’e çıkarmayı hedefliyoruz” dedi. İklim Kanunu Tasarısı’nın bu yıl Meclis’ten geçmesini umduklarını ekledi.
Altyapı yatırımlarına da değinen Şimşek, “Son 20 yılda altyapıya 300 milyar dolar harcadık. Kara yolu ve havalimanı yatırımlarını büyük ölçüde tamamladık. Şimdi önceliğimiz demir yolları gibi verimliliği artıran ve karbon salımını azaltan yatırımlar” ifadelerini kullandı.
AB ile Gümrük Birliği Güncellemesi
Küresel entegrasyonun önemine işaret eden Şimşek, “AB ile Gümrük Birliği’ni kamu alımları, hizmetler ve tarımı kapsayacak şekilde güncellemek istiyoruz. Bu, rekabet gücümüzü artıracak” dedi.
Bakan Şimşek’in açıklamaları, Türkiye’nin ekonomik politikalarında enflasyonla mücadele, mali disiplin ve yapısal reformlara odaklandığını ortaya koyarken, OECD’nin desteğiyle uzun vadeli büyüme hedeflerinin güçlendirilmesi amaçlanıyor.