Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira, ücret ve değer artışı kazancı kaynaklı gelir elde eden ancak beyanname vermeyen mükelleflerin tespit edildiğini açıkladı. Şimşek, pişmanlık hükümlerinden yararlanarak beyanname vermenin hala mümkün olduğunu belirtti.
Yapılan çalışmalar neticesinde, kira geliri elde eden mükellefler üzerine odaklanıldığını ifade eden Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın gönüllü uyumu artırıcı uygulamalar geliştirdiğini söyledi. Bu kapsamda, bankalar, sigorta şirketleri, tapu ve nüfus idareleri gibi birçok kurumdan elde edilen bilgilerle yaklaşık 1,5 milyon konutun kiraya verildiği tespit edilerek fiili denetim çalışmaları başlatıldı.
Şimşek, bu denetimler sonucunda 400 binden fazla adreste kontrol yapıldığını ve "Kira Bildirim Formu" ile de kiracıların kiraladıkları yerler hakkında bilgi vermelerinin kolaylaştırıldığını aktardı. Bakan, ayrıca bu yıl mart ayı itibarıyla 1 milyon 811 bin mükellefin beyanname verdiğini ve bunun sonucunda 399,2 milyar lira matrah ile 126,9 milyar lira vergi beyan edildiğini belirtti.
“Gelir elde etmesine rağmen beyanname doldurmayanlar, vergi dairesinden yazı gelmeden Vergi Usul Kanunu'nun pişmanlık hükümlerinden yararlanarak beyanname verebiliyor. Pişmanlıkla beyanname verildiğinde ceza kesilmiyor.”
Beyanname dönemi sonuçlarının geçen yıla göre önemli bir artış gösterdiğini vurgulayan Şimşek, beyanname sayısında %27, matrahta %107 ve hesaplanan vergide yüzde 101'lik bir artış olduğunu ifade etti. Ayrıca, gelir elde edip beyanname vermeyen mükelleflerin tespiti sonrası, bu kişilere en kısa sürede cezalı işlem yapılacağını da ekledi.
Şimşek, kayıt dışılığa karşı mücadelenin devam edeceğini ve vergi adaletinin sağlanması için gerekli adımların atılacağını söyledi. Bakan, vergi kaçağına sebep olanların üzerine kararlılıkla gidileceğini vurgulayarak, vergi kayıp ve kaçağının önüne geçilmesinin önemine değindi.