Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul'da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından iletişim, ulaşım ve altyapı süreçleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, dün İstanbul’da meydana gelen deprem sonrası GSM operatörlerinde yaşanan iletişim aksaklıklarını değerlendirdi. Bakan Uraloğlu, ilk 15 dakikada ciddi yoğunluk nedeniyle sorun yaşandığını belirterek, “Bu bizim için bir tecrübe oldu” dedi. Ayrıca, operatör temsilcileriyle İstanbul’da bir araya gelerek alınacak yeni tedbirleri görüşeceklerini açıkladı.
“Ses Hatlarında Aksama Oldu, İnternet Uygulamalarında Sorun Yaşanmadı”
Deprem anında vatandaşların yoğun şekilde sesli arama yapması nedeniyle hatlarda tıkanma yaşandığını belirten Uraloğlu, “Web tabanlı uygulamalarda bir problem yaşanmadı. Ancak ses hatlarında 15 dakikalık bir yoğunluk kaynaklı kesinti tespit ettik” ifadelerini kullandı.
“Deniz, Kara, Hava ve Raylı Sistemlerde Sorun Yok”
Bakan Uraloğlu, ulaştırma altyapısında herhangi bir hasar olmadığını belirtti. “Yavuz Sultan Selim, FSM, 15 Temmuz Köprüsü, Avrasya Tüneli, Marmaray, Osmangazi ve Çanakkale Köprüleri’nde herhangi bir olumsuzluk tespit edilmedi” dedi. Çamlıca Kulesi’nin tedbir amaçlı boşaltıldığını ancak yapısal bir sorun bulunmadığını vurguladı. Marmaray'da sarı alarm uygulamasına geçilerek kontrollü seyir sağlandığını da ekledi.
“Tavan Fiyatlar Aşılmadı, Gerektiğinde Ücretsiz Uçuş Sağlanır”
Deprem sonrası uçak bileti fiyatlarının arttığı yönündeki iddialara da yanıt veren Uraloğlu, “Tavan fiyat uygulaması geçerli. Hiçbir operatör bu sınırları aşmadı. THY ve Pegasus 1.750 liraya bilet sundu. Gerekirse ücretsiz uçuşlar da sağlanabilir” dedi.
“Çelik Kulelerle Yeni Dönem Başladı”
6 Şubat depremleri sonrası alınan tedbirler kapsamında İstanbul’da çelik kule baz istasyonları kurulmaya başlandığını söyleyen Uraloğlu, “Mevcut baz istasyonlarına ek olarak çelik kuleler kurarak deprem anındaki iletişim dayanıklılığını artırıyoruz. Bu kuleleri öncelikle kamu arazilerine yerleştiriyoruz” açıklamasında bulundu.
“Ulaşımda Net Sıfır Emisyon Hedefi İçin Yol Haritası Hazırlandı”
Uraloğlu, Ankara'da düzenlenen 'Türkiye’nin Ulaşımda Net Sıfır Emisyon Yol Haritası Projesi' lansmanında yaptığı konuşmada, “2053 yılına kadar ulaşım sektöründeki sera gazı emisyonlarını sıfıra indirmeyi hedefliyoruz. Bu proje ile çevre, enerji ve ekonomi alanlarında sürdürülebilir fayda sağlayacağız” dedi.