Araç servis uzmanları, özellikle yaz aylarında yapılan ihmalin büyük riskler taşıdığını vurguluyor.

Araç bakımları ihmal edilmemeli

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği şu günlerde sürücülere araç bakımlarını ihmal etmemeleri uyarısında bulunan uzmanlar, göz ardı edilen araç bakımlarının 100 bin liradan fazla masraf çıkartabileceğini belirtiyor. Değişimi yapılmayan parçaların büyük risk taşıdığına dikkat çekiliyor.

“Antifriz araçlarda yaz kış olması gereken bir malzemedir. Su gibi 90 derecede kaynama yapmaz. 120 dereceye kadar kendini korur ve araç içerisinde radyatörün ve soğutma sisteminin içinde korozyon oluşmasını engeller.”

Araç servis uzmanı İsa Mermer, “Bunaltıcı hava sıcaklıklarının devam ettiği şu günlerde araçlarını kullanan vatandaşlara güvenli ve konforlu bir seyahat için uyarılarda bulundu. Araç bakımlarının ihmal edildiğinde araçlarda büyük hasarlı sonuçların oluşabileceğini belirten Mermer, motor ve sıvı bakımları ile lastik bakımlarının önemli olduğunu söyledi.” dedi.

Genc Gazete Bakımını İhmal Ettiğiniz Otomobiliniz (5)

Fren sistemleri düzenli kontrol edilmeli

İsa Mermer, fren sisteminin de düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. Kışın fren balataları ve disklerinin suya maruz kalması nedeniyle deforme olduğunu, fren hidroliğinin ise belli bir periyotta değiştirilmesi gerektiğini vurguladı.

“Araç hidroliğinin belli bir periyotta değiştirilmesi gerekir. Bütün fren sistemi, yağ özelliğini kaybettikten sonra paslanmaya, korozyona neden olur. Ondan dolayı da frende sıkıntılar meydana gelir.”

Genc Gazete Bakımını İhmal Ettiğiniz Otomobiliniz (3)

Değiştirilmeyen malzemeler patlamaya neden olabilir

Özellikle benzinli araçlarda yakıt sisteminin düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiğine değinen Mermer, “Benzinli araçlarda ayrıca LPG takılı oluyor. Özellikle enjeksiyonlu modellerde benzin pompası dediğimiz malzeme var, onu da benzin soğutur. İçerisine yakıtın belli bir seviyede olmayışından dolayı benzin pompası ısınma yapar yaz aylarında. Bu da benzin pompasının arızalanmasına, hatta bazen yanmasına neden olur. Allah esirgesin, aracın patlamasına kadar yangın çıkmasına sebep olabilir.” dedi.

“Yaz aylarında mümkün mertebe yakıt ışığının yanmaması gerekiyor. Çeyrek depoda, yarım depoda kalması gerekiyor benzinli araçlarda.”

Genc Gazete Bakımını İhmal Ettiğiniz Otomobiliniz (2)

İşte Bakımların Maliyetleri!

Motorun sıfırlanması 130 bin liraya mal olur

Bakımların aksatılmasının büyük masraflara neden olabileceğini belirten Mermer, “Araç bakım takibini yapmazsanız, 10 binlik bir yağ ile 20 bin kilometre kullanırsanız, bu yağ motorun içerisinde korozyona neden olur ve çamurlaşma yapar. Bu da motorun içindeki bütün parçalara hasar verir, yağ yakma yapar, turbo arızalanır. Sonuç olarak, zarar gören motorun sıfırlanmasının maliyeti 130 bin lira.” dedi.

Genc Gazete Bakımını İhmal Ettiğiniz Otomobiliniz (1)

“Araca ne kadar bakarsanız, o da size o kadar bakar, yolda bırakmaz. Bütün filtre ve yağı ile beraber 3 ila 5 bin lira arasında değişir. Bir de motorun triger kayışı ve ağır bakımı olan tipi var, o da 13 bin civarında masrafı olur.”

Kaynak: İHA