İstanbul ili Balkanlar ve Bizans dönemlerinin yaşandığı tarihin ve turistik dokunuşların olduğu rüya bir şehirdir. İstanbul’un semtlerinden olan Balat ve Fener, eski ve yeni tarihi harmanlayarak harika geziler yapılması için restore edilmiş ve tarihin dokuları da korunarak bugünlere getirilmiştir. Renki sokaklar, müzeler, kiliseler, tarihi okullar gibi mekanlarla ilgi çekici ve hayranlık yaratan Balat gezisi planlanabilir.

Balatta Gezilecek Tarihi Mekanlar Listesi

Balatta gezmek için çok fazla mekan bulunur. Bunlar saymakla bitmeyen her sokakta ayrı bir atmosferle karşılanılır. Ancak temel olarak gezilecek ve çok bilindik olan turistik mekanlardan camiler, liseler, meyhaneler, patrikhaneler sayılabilir. 

Balatta Gezilecek Tarihi Mekanlar Listesi

Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi

Türkiye’nin en önemli kiliselerinden biridir. Bu kilisede 250 milyona yakın Ortodoks Hristiyanlar için ibadete açılan bir mekandır. Katalokların dini merkezi Vatikan olarak bilinir. Ancak Ortodokslar için merkezi yer İstanbul Fener Rum’unda bulunan bu kilisedir. O yüzden de önemi büyüktür. 

Aya Yorgi Kilisesi

Bu kilise Fener Rum Patrikhanesi ile ortak avluyu paylaşır. Kilisenin girişinde mumlar, bitkisel motifler bulunur. Tarihin bilinen eski kiliselerden biridir. Hala ayinler yapılmaktadır. Bu nedenle gitmeden önce ziyaret zamanları araştırabilir .

Fener Rum Erkek Lisesi

Halk arasında “kırmızı mektep” olarak anılır. Bunun nedeni dış cephesinin kırmızı görüntüsünden kaynaklıdır. Rum öğrencilerin çoğunlukta olduğu MEB’e bağlı bir devlet okulu olarak faaliyetini sürdürür. Tarihi bir yapıda olduğu için ziyaret edilmesi yasaklanmıştır. Ancak özel izinler ile okulu ziyaret edebilirsiniz.

Renkli Merdivenler

Renkli merdivenler semtin fotojenik noktalardan biridir. Bu merdivenler renklerle boyanarak Fener- Balat semtine canlı bir görünüm sağlar. Burası da kahve içmek için ziyaret edeceğiniz mekanların bulunduğu noktalardan birindedir. 
Sancaktar Yokuşu 
Küçük ve tarihi evleri ile  rengarenk renklerle boyalı bir yokuştur. Sancaktar Yokuşu denize açılan ve yerli ve yabancı turistleri heyecanlandıran bir yokuş olarak bilinir.

Hz. Cabir Camisi

İkinci Beyazıt zamanında camiye çevrilen bir yapıttır. İlk olarak 800’lü yılların kilisesidir. Bu caminin özelliği duvarında güneş saati bulunmasıdır. Turistlerin ilgisini çeken bir ayrıntıdır. Ayrıca caminin içinde Hz. Cabir’in kabrinin de bulunduğu söylentiler arasındadır.

Kaynak: Tamer Ekimci