TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda 18 saat süren görüşmelerde sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifinin ilk 3 maddesi kabul edildi. AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan teklif, Vahit Kirişci başkanlığında görüşüldü. Komisyonda görüşmelere 22 Temmuz Pazartesi günü devam edilecek.

İlk 3 Madde Kabul Edildi

Kabul edilen maddelere göre, Kanun'un amaçlarına "insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla" ifadesi ekleniyor. Sahipsiz hayvanlara ilişkin çalışmalarda tereddüde mahal verilmemesi için "sahipli hayvan" ve "sahipsiz hayvan" kavramları açıkça tanımlanıyor. Ayrıca, hayvan bakımevi tanımında uyum değişikliği yapılarak, bakımevlerinin "Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis" olarak tanımlanması kabul edildi.

Yeni Düzenlemeler

Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların hayvan bakımevlerine toplanması ve buralarda rehabilite edilerek sahiplendirilinceye kadar bakılacak olması sebebiyle bakımevleri dışında bir hayvana bakmanın onun yasal sorumluluğunu alarak sahiplenilmesi gerektiği ilkesi kabul edildi. Kanun'un ilkeleri arasında yer alan "Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir" ifadesi yürürlükten kaldırılıyor.

Kaynak: trthaber.com