İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, 15-19 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen 52. Uluslararası İnegöl Mobilya Fuarı sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Fuarın tüm stantlarını gezdiğini belirten Ayhan, azınlıkta da olsa memnun olmayan firmaların bulunduğunu ve onların görüşlerine saygı duyduğunu ifade ederek, “Ne derlerse haklıdırlar” dedi. Ancak genel kanının aksine, fuara katılan ziyaretçi sayısında bir düşüş olmadığını, tam tersine artış yaşandığını vurguladı.
Sektördeki Zorluklar ve Firmaların Sorumlulukları
Başkan Ayhan, dünya piyasalarındaki ve diğer sektörlerdeki sıkıntılara değinerek, mobilya sektörünün tek başına sorun yaşadığı algısının doğru olmadığını belirtti. Almanya Köln Fuarı'nın bu yıl yapılmadığını, İtalya Milano Fuarı'nın ise birçok holünün açılmadığını örnek gösterdi. Sorunların varlığını kabul eden Ayhan, firmalara özeleştiri çağrısı yaptı: “Her firma ilk önce kendini çek etmeli nerede hata yapıyoruz”. Gereksiz yatırımlar, şişirilen kadrolar, verimsizlik, firmalar arası yıkıcı rekabet, artan genel giderler, kredilere bağımlılık, yüksek kiralar, maliyet artışları, ham maddeye gelen fahiş zamlar ve döviz kuru gibi pek çok etkenin firmaları zorladığını dile getirdi.
Geçmişteki Birliktelik ve Günümüzdeki Destek Eksikliği
Ayhan, geçmişte firmaların fuara müşterilerini davet edip ağırladığını, nakliye firmalarının dahi davetiye dağıtarak destek olduğunu hatırlatarak, o dönemdeki amatör ruhla yapılan özverili çalışmalara dikkat çekti. Günümüzde ise fuarın hazırlık, masraf, çalışma ve reklam yükünün büyük ölçüde Modef'in (Fuar Organizatörü) üzerinde kaldığını belirtti. "Fayda tüm İnegöl’e fuarda 140 firmanın verdiği katılım paraları ile bu kadar çok bile ziyaretçi geliyor diyen yok" sözleriyle, katılım ücretlerinin tek başına bu çapta bir organizasyon için yeterli olmadığını ima etti. Fuar zamanı Mobilya AVM'lerinin, Ertuğrulgazi Caddesi'nin ve otellerin dolu olmasına rağmen, İnegöl'ün en büyük organizasyonuna yeterli desteğin verilmediğini savundu.
Yeni Fuar Alanı İhtiyacı ve Tedarikçilere Çağrı
Başkan Ayhan, tedarikçilerden fuar binasına reklam konusunda destek istediklerini ancak birkaç firma dışında olumlu yanıt alamadıklarını, destek verenlerin de pazarlıkla bunu yaptığını söyledi: “Tedarikçilerden fuar binasına reklam istedik kim verdi bir iki firma haricinde destek olan yok onlarda pazarlıkla para verdi”. Malzemecilerin de fuarın başarısından faydalanmalarına rağmen yeterli katkıyı sunmadığını belirtti: “Fuar iyi geçtiği zaman ilk gittiğimiz yer malzemeciler bir gün toplanıp bizde katkı koyalım demediler.” 2015 yılından beri konuşulan yeni ve daha büyük (120.000 m²) bir fuar alanı ihtiyacını tekrar gündeme getiren Ayhan, mevcut 140 firmanın katılım bedeliyle hem reklam ve genel giderleri karşılayıp hem de yeni bina için para biriktirmenin mümkün olmadığını ifade etti: “140 firmanın verdiği para ile reklam yap genel giderleri karşıla sonra para biriktir 120.000 m2 kare fuar binası yap mümkün değil.” Yeni bir fuar alanıyla en az 400 firmanın katılabileceğini ve ticaretin artacağını belirtti.
Taklit Edilmek ve Gelecek Vizyonu
Ayhan, başka şehirlerin aynı tarihlerde fuar yapması veya modellerin taklit edilmesi gibi konulara takılmamak gerektiğini belirterek, “Asıl olan taklit edilendir bu kadar basit” dedi. İnegöl'ün mobilya başkenti kimliğinin, taklit edilmesiyle pekiştiğini savundu. Fuarın sadece katılımcı firmalara değil, tüm İnegöl'e katkı sağladığını vurgulayan Ayhan, fuarların olmaması durumunda kimlerin kaybedeceğini sorgulayarak, tüm paydaşları İnegöl'ün bu büyük organizasyonuna sahip çıkmaya davet etti.