BEBEK İÇİN OTUZ AY

“Biz insana, ana-babasına iyilik etmesini tavsiye ettik. Annesi onu zahmetle taşıdı ve zahmetle doğurdu. Taşınması ile sütten kesilmesi, otuz ay sürer. Nihayet insan, güçlü çağına erip kırk yaşına varınca der ki: Rabbim! Bana ve ana-babama verdiğin nimete şükretmemi ve razı olacağın yararlı iş yapmamı temin et. Benim için de zürriyetim için de iyiliği devam ettir. Ben sana döndüm. Ve elbette ki ben Müslümanlardanım.” (Ahkaf 15)

Bebek Cocuk (6)

ANNE VE ÇOCUK

 Bu ayet-i kerime’de 30 ve 40 sayıları geçmektedir. Biz bu başlık altında 30 sayısı üzerinde duracağız.

Otuz, sayı ilminde; düzen ve adaletle bağlantılı bir sayıdır. Çocukla ilgili ilk düzen, 30 ayda tamamlanır. Çocuğun anne karnında taşınması ile sütten kesilmesi otuz ay sürer.

Allah (c.c.) bu ayet-i kerimede, ana babaya iyi davranmayı emrettikten sonra özellikle annenin çocuğu için çektiği sıkıntıları örnek gösteriyor: “Annesi onu zahmetle taşıdı ve zahmetle doğurdu. Taşınması ile sütten kesilmesi, otuz ay

sürer.” Ahkaf suresi 15

30 ay yani iki buçuk sene… Çocuğun ana karnında taşınması ve süt emme müddeti, iki buçuk yıl sürüyor.

Ayet-i kerime hamilelik ve süt emzirmeye dikkat çekiyor. Doğum sancısı ile birlikte bu 3 şey, anne hakkının baba hakkından 3 kat fazla olmasının hikmetlerindendir.

Çocuğun gelişimi için sağlıklı bir hamilelik dönemi sonrası anne sütü, hayatî bir önem taşımaktadır. Bu sebeple anne hakkıyla birlikte bizim kültürümüzde “süt hakkı” da zikredilir.

Bebek Cocuk (5)

HAMİLELİK SÜRESİ

Âlimlerimiz, Lokman süresindeki, “Onun memeden kesilmesi iki senedir” ayetini dikkate alarak bu âyetten, gebelik süresinin en az altı ay olduğu sonucuna ulaşmışlardır: “Biz insana, ana-babasına iyi davranmasını tavsiye etmişizdir. Çünkü anası onu nice sıkıntılara katlanarak taşımıştır. Sütten ayrılması da iki yıl içinde olur. İşte bunun için önce bana, sonra da ana-babana şükret diye tavsiyede bulunmuşuzdur. Dönüş ancak banadır.” Lokman suresi 14

Bakara suresinde de:“Emzirmeyi tamamlatmak isteyen baba için, anneler çocuklarını iki tam yıl emzirirler.” Buyrulmaktadır. Bakara suresi 233

Otuz aydan iki sene emzirme müddetini çıkarırsak, geriye altı ay hamilelik zamanı kalıyor. Fıkıh alimleri burdan şu hükmü çıkarmışlardır: hamilelik süresi en az altı aydır.

Bu hüküm, hukuki açıdan da çok önemlidir. Çünkü birçok erken doğum vakası adli olaylara sebep olmuştur.

Hamileliğin ortama süresi 40 haftadır. Hamilelik 38 ila 41 hafta arasında sürebilmektedir. Yani 266 gün ile 287 gün arasında bir süre…

Bebek Cocuk (4)

PREMATÜRE BEBEK

 İbn-i Sina, 184 gün süren bir hamilelik sonunda kadınların doğum yaptığına şahit olduğunu haber vermektedir.

Tıbbi araştırmalar bir çocuğun anne karnına en az 28 hafta ihtiyacı olduğunu ortaya çıkarmıştır.

Gebeliğin 37’nci haftasını tamamlamadan doğan bebekler, Tıp ilminde ‘prematüre bebek’ olarak tanımlanıyor.

Resmi verilere göre Türkiye’de her yıl yaklaşık 150 bin prematüre bebek dünyaya geliyor.

Prematüre bebekler de kendi içlerinde;

‘yaşam sınırındaki bebekler’ (23-25 hafta),

 

‘aşırı prematüre bebekler’ (26-27 hafta),

‘çok prematüre bebekler’  (28-31 hafta),

‘orta derece prematüre bebekler’ (32-33 hafta)

 ve ‘geç prematüre bebekler’  (34-36 hafta) olarak ayrılıyor.

Bebek Cocuk (2)

ERKEN DOĞUM DAVASI

 İbn-i Kesir erken doğumla ilgili şu tarihi olayı paylaşır: Hz. Ali (r.a) bu âyet-i kerîme’yi, Lokman süresindeki; «Sütten ayrılması da iki yıl sürmüştür.» Lokman suresi 14. âyeti ve Bakara suresindeki; «Anneler çocuklarını tâm iki yıl emzirirler. Bu, emzirmeyi tamamlamak isteyen içindir.» Bakara suresi 233. âyeti ile birlikte mütâlâa ederek hamilelik süresinin en az altı ay olduğuna delil getirmiştir.

Hz. Osman (r.a) zamanında, yeni evlenen bir kadın, evliliğinin altıncı ayı sonunda bir çocuk doğurdu. Kocası durumdan şüphelenip Hz. Osman’a gitti ve şikâyetçi oldu. Hz. Osman, kadını mahkemeye çağırtıp sorguya aldı.

Hz.Osman, neredeyse kadının evlilik dışı çocuk doğurduğuna hükmediyordu. Durumdan haberdar olan Hz. Ali de (r.a) mahkemeye geldi.  Hz. Osman’a (r.a): “Ne yapıyorsun?” diye sordu.

Hz. Osman (r.a) : “Altı ayın sonunda doğurmuş, hiç bu olur mu?” dedi. Hz. Ali (r.a) O’na: “Kur’an okumuyor musun?” diye sordu. Hz. Osman’ın (r.a) ; evet okuyorum, cevabı üzerine Hz. Ali (r.a): “Allah Teâlâ’nın Kuran-ı Kerim’de: «Taşınması ve sütten kesilmesi otuz aydır.» ve : «Anneler çocuklarını tâm iki yıl emzirirler.» buyurduğunu işitmedin mi? Bu iki seneden sonra sadece altı ay kaldığını görmüyor musun?” dedi.

Hz. Osman (r.a) bunun üzerine yaptığı yanlışı fark etti ve: “Vallahi bunu anlamamıştım” diyerek kadının beraatine karar verdi. Doğum sonrası çocuğunu ilk kez gören ve kendisine çok benzediğini fark eden baba da: “Bu oğlumdur, Allah’a yemîn olsun ki bunda hiç şüphe etmiyorum” demişti.

Sonuç olarak: hamileliğin en az müddeti altı ay, emzirme süresi de en fazla iki senedir.

Bebek Cocuk (1)

ANNE BABA HAKKI

 Sahabeden biri, kendisine en yakın kişinin kim olduğunu sorması üzerine, Resulullah Efendimiz (s.a.v) üç defa üstü üste “annendir” buyurmuş, dördüncüsünde de; “sonra babandır” cevabını vermiştir.

Bu hadis-i şeriften, ana baba hakkı konusunda ananın dörtte üçlük bir orana sahip olduğu sonucunu çıkarabiliyoruz.

İslâm hukukunda çocuğun kanunî temsilcisi babadır. Reşîd olmayan çocuk ve bu çocuğun malı üzerinde velâyet hakkı öncelikle babaya aittir. Ancak manevi hakka gelince anne, evlat üzerinde babadan 3 kat daha fazla hakka sahiptir.

Anne baba, kişi için en önemli dua kapısıdır. Kişi anne babasına iyilik yapar, onların rıza ve dualarını alırsa, duası kabul edilen kullardan olur.

Anne babanın duası gibi bedduası da evlat üzerinde çok etkilidir. Anne babaya asi olmak en büyük günahlardan biridir.

Resulullah Efendimiz (s.a.v) Allah’ın (c.c.), dilediği birçok günahın cezasını kıyamet gününe kadar erteleyeceğini, ancak ana babalarına âsi olanların cezasını dünyada başlatacağını bildirmiştir.

Hülasa mesaj şudur: Ey çocuk, annen seni ne zahmetlerle karnında taşıdı. Ne zahmetlerle doğurdu. Ne zahmetlerle süt emzirip büyüttü, bunu hiç unutma. Senin için bunca zahmete katlanan anneye, ona göre davran, ona göre iyilik yap.

Evlenip çoluk çocuğa karışınca annenin çektiği bu zahmetleri unutup, sakın onu ihmal etme.

Kaynak: Sayıların Tefsiri, Ayhan Talha Bayraktar, Ravza Yayınları

Bebek Cocuk (7)

WhatsApp’ta Genç Gazete kanalını takip edin:

https://whatsapp.com/channel/0029Va9sUvv7YSdBkk9nnX0G

KANALI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN

NASIL TAKİP EDEBİLİRSİNİZ ?

Eğer bu yazıyı mobil web tarayıcıdan ya da uygulamadan okuyorsanız BURAYA tıklayarak abone olabilirsiniz.

Whatsapp İhbar Hattımıza haber göndermek için;

0532 696 30 57

Editör: AYHAN BAYRAKTAR