BIÇAKÇILARDA KURBAN MESAİSİ BAŞLADI
Kurban bayramı öncesinde çarşı esnaflarında hareketlilik başladı. Konfeksiyondan, şekerciye, birçok alanda olduğu gibi bıçakçılarda da yoğun bir mesai başladı. Bayram öncesinde bıçak alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini sizler için derledik.
KURBAN BAYRAMI ÖNCESİNDE YOĞUNLUK
Yaklaşan kurbanbayramı öncesinde bıçakçılarda mesai başladı.
PEKİ KURBAN İÇİN NASIL BIÇAK TERCİH EDİLMELİDİR?
İslam dinine göre, kurban kesiminde hayvana acı vermeden hızlı ve keskin bir kesim yapılması gerekmektedir. İşte kurban bıçaklarının bazı özellikleri:
1. Keskinlik: Kurban bıçağı, çok keskin olmalıdır. Keskin bir bıçak, hayvana minimal acı vererek hızlı bir kesim sağlar. Bıçağın keskinliği, kurbanın hızlı ve etkili bir şekilde kesilmesine yardımcı olur.
Uzunluk: Kurban bıçağı, kesim işlemi için yeterli uzunluğa sahip olmalıdır. Uzun bir bıçak, kesim işleminin daha kolay ve etkili bir şekilde yapılmasına yardımcı olur.
3. Sap: Bıçağın sapı, kullanıcının rahat bir şekilde kavrayabilmesi için ergonomik olmalıdır. Sapın kaymaz bir yüzeye sahip olması da önemlidir, böylece kesim sırasında güvenli bir tutuş sağlanır.
Kullanım kolaylığı: Kurban bıçağı, kullanıcıya kolaylık sağlamalıdır. Hızlı ve etkili bir kesim yapabilmek için kullanımı basit olmalıdır.
5. Hijyen: Kurban bıçağı, hijyenik olmalı ve temizlik için kolayca temizlenebilmelidir. Kesim işlemi sırasında enfeksiyon riskini azaltmak için bıçağın sterilize edilmiş olması da önemlidir.
GEÇ KALMAYIN
Bıçakçı esnafları vatandaşların bayram öncesinde mağdur olmamaları için bıçaklarını zamanında biletmeleri hususunda uyardı.
HER İŞLEM İÇİN AYRI BIÇAK TERCİH EDİN
Kurban kesiminde bıçak seçiminin yanısıra, kurbanın her işlemi için ayrı bıçak tercih edilmesi önemli bir rol oynamakta.Kesim için ayrı,yüzme işlemi için ayrı parçalama için ayrı bıçak tercih edilmesi gerekmektedir.
PEKİ BURSA BIÇAKLARININ TARİHİ NE ZAMANA DAYANIR?
Bursa Kültür Portalından aldığımız bilgilere göre; “Bursa birçok mesleği ve meslek erbabını bünyesinde barındırmasıyla tarih boyunca ekonomiye can veren bir şehirdir.
Bursa Bıçağının ünü Osmanlı'ya dayanmaktadır. Osmanlı ordusunun Bursa’da büyük bir pazar oluşturması kılıç ve kama gibi silahların yapımını ön plana çıkarmıştır. Özellikle 19. yüzyılın sonlarından itibaren kılıç yerine el maharetinin veya ustalığın ön plana çıktığı özel bıçak ve el aletleri imalatı daha çok önem kazanmıştır.
Öyle ki; 1913 yılında yapılan sanayi sayımında, tüm Hüdavendigar (Bursa) ilinde yüzün üzerinde bıçakçı dükkânı olduğu görülmüştür. Yıllık bıçak üretiminin ise bir milyonu aştığı devletin resmi rakamlarından anlaşılmaktadır.
Bursa Bıçağı, 700 yıldır Bursa’da bıçakçı ustaları tarafından titizlikle üretilen ve geçmişte savaş malzemesi olarak, günümüzde ise genellikle mutfak ve av malzemesi olarak kullanılan, sap ve çelik bölümünden oluşan keskinliği ve esnekliği ile ünlü kesici bir alettir.
Bursa Bıçağı, namlusunun ustalıkla işlenerek 3 V’li ağız haline getirilmesiyle ve namluya ustalıkla çeşitli ağaç/kemik-boynuz/madeni/plastik sap takılmasıyla oluşturulur. Namlu ve sap üzerine yapılan işleme ile ya da işlemesiz olarak ustanın imzasıyla satışa sunulmaktadır.
Bursa Bıçaklarının kabza tiplerine göre iki, namlu tiplerine göre ise dört farklı tipi bulunmaktadır. Ancak bu namluların kendi içlerinde sayısız çeşitlendiği ve 150’den fazla alt tipe ayrıldığı bilinmektedir.
BURSA BIÇAĞI ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
1. Bursa Bıçağının en özgün özelliği keskin oluşudur.
2. Bursa Bıçağını diğer bıçaklardan ayıran önemli başka bir özellik ise, geleneksel yöntemle üretildiğinde çeliğin işlenmesi aşamasında kullanılan kömürün, kestane kabuğu kömürü olmasıdır.
3. Bursa Bıçağını diğer bıçaklardan ayıran önemli ayırt edici özelliklerden biri de bıçağa namlu burnundan bakıldığında üç tane V harfi görülmesidir. Bursa Bıçağında yer alan bu üç V bıçağa incelik katarak kesme işlevini çok daha fazla artırmaktadır.
Bursa Bıçağında namlu çeliğinin esnekliği ön plandadır. Namlunun esnekliği ise ustalık gerektirir.
5. Gerek geleneksel yöntemle gerekse modern teknoloji ile üretilen Bursa Bıçağında bariz bir özellik de saplardaki güçlülüktür. Bursa Bıçağında sıfır numara yüzme bıçağının bile sapı kalın ve güçlüdür. Bu özelliği sebebi ile saplar zarif sayılmayabilir.
Bıçak saplarında geyik, manda, teke, keçiboynuzu ve kemik kullanılır. Ayrıca en kıymetli ve nadide ağaçlar Bursa Bıçağında sap olarak kullanılır. Mesela ardıç ağacının özünden bıçak sapı yapılmıştır. Sap daima ardıç kokusu verir.”