ANNE KARNINDAKİ 3 KARANLIK

Yüce Allah (c.c.) Kuran-ı Kerim’de şöyle buyuruyor: “Allah sizi bir tek nefisten, Âdem’den yarattı, sonra ondan da eşini yarattı. Sizin için hayvanlardan sekiz eş meydana getirdi. Sizi de annelerinizin karınlarında üç katlı karanlık içinde çeşitli safhalardan geçirerek yaratıyor. İşte bu yaratıcı, Rabbiniz Allah’tır. Mülk O’nundur. O’ndan başka ilah yoktur. Öyleyken nasıl oluyor da O’na kulluktan çevriliyorsunuz?” (Zümer 6)

3-511

İNSANIN YARATILIŞI: İnsanın atası Hz.Adem’dir. İlk insanlar, Hz.Adem ile Hz Havva annemizin evliliği sonucunda dünyaya geldi. Bütün insanlar Hz.Adem’den yaratılmıştır. Hz.Adem, anne babasız yaratılmıştır. Hz.İsa da babasız yaratılmıştır. Biz insanların dünyaya gelmesi için anne ve babalarımız vasıta olmuştur. Allah (c.c.) dileseydi bizi de anne babasız yaratabilirdi.

ANNE KARNINDAKİ HAYATIMIZ:

 Allah (c.c.) bizi babamızın suyundan, anne karnında yaratmayı murad et- miştir. Anne karnındaki yaratılışımız merhale merhaledir. İnsan önce bir damla menidir. Sonra embriyoya dönüşür. Sonra da et parçası olur. Anne karnında bu et parçasına can verilir. Anne karnındaki büyüme ve gelişme, insan bedeni tamamlanıncaya kadar sürer.

İnsan, annesinin karnında, rahimde ve cenini örten torba içersinde dünya yolculuğuna hazırlanır. İşte 3 katlı karanlık budur. Üç perde, üç karanlık, üç kat koruma; ana karnı, ana rahmi ve zar… Nutfe, alâka, mudğa… Babanın belinde başlayan dünyaya hazırlık, ananın rahminde ve karnında devam eder. Bu üçleme de 3 karanlık olarak sayılabilir.

indir (1)-10

Bu karanlık tabakaları, rahim içinde birbirini kuşatan üç zarın meydana getirdiği tabakalar olarak anlamak da mümkün. Bunların ilki amnion zarı; cenini korur. İçi sıvı doludur. İkincisi Korion zarı. Bu zar ceninin besin ve oksijen almasını sağlar. Üçüncü zar; Düşen zardır. Bu zar rahim içini astar gibi kaplar. Hamileliğin sonuna doğru gittikçe kalınlaşır. Çocuk için besin deposu olur. Bu zar hamilelik sonunda düşer.

Allah (c.c.) bizi 3 karanlık içinde yarattığına dikkat çekiyor. Bu noktada karanlıkta uyumanın çocuk ve yetişkin sağlığı için çok önemli olduğunu da belirtelim.

Resulullah Efendimiz (s.a.v) anne karnındaki hayatımızla ilgili şöyle buyurmuştur: “Şüphesiz sizden biri kırk günde annesinin karnında toplanır. Sonra orada bir o kadar sürede de bir pıhtı olur. Sonra bir o kadar sürede de orada bir et parçasına dönüşür. Sonra ona bir melek gönderilir ve kendisine ruh üfürülür. Meleğe dört şeyi; rızkını, ecelini, amelini ve şakî veya said olacağını yazması emrolunur.” 632

45305-4

TOPRAK, NUTFE, ALAKA: Nisa suresinde insanın yaratılışına dikkat çekilerek şöyle buyrulur: “Ey insanlar; sizi bir tek nefisten yaratan, ondan eşini var eden ve ikinizden birçok erkek ve kadın üreten Rabbinizden korkun.” Nisa suresi 1

Müminun suresinde de insanın yaratılışı mealen şöyle anlatılır: “Andolsun biz insanı, çamurdan süzülüp çıkarılmış bir özden yarattık. Sonra onu sağlam bir karargâhta nutfe haline getirdik. Sonra nutfeyi alaka, aşılanmış yumurta yaptık.

Peşinden, alakayı, bir parçacık et haline soktuk; bu bir parçacık eti kemiklere çevirdik; bu kemikleri etle kapladık. Sonra onu başka bir yaratışla insan haline getirdik. Yapıp yaratanların en güzeli olan Allah pek yücedir.

Sonra, muhakkak ki siz, bunun ardından elbet öleceksiniz. Sonra da şüphesiz, sizler kıyamet gününde tekrar diriltileceksiniz.” Müminun suresi 12-16

2-832

Bu konuyla ilgili Hac suresindeki ayet-i kerime de mealen şöyledir: “Ey insanlar! Eğer yeniden dirilmekten şüphede iseniz, şunu bilin ki, biz sizi topraktan, sonra nutfeden, sonra alakadan, aşılanmış yumurtadan, sonra uzuvları önce belirsiz, sonra belirlenmiş canlı et parçasından, uzuvları zamanla oluşan ceninden yarattık ki size kudretimizi gösterelim.

Ve dilediğimizi, belirlenmiş bir süreye kadar rahimlerde bekletiriz; sonra sizi bir bebek olarak dışarı çıkarırız. Sonra güçlü çağınıza ulaşmanız için sizi büyütürüz. İçinizden kimi vefat eder; yine içinizden kimi de ömrün en verimsiz çağına kadar götürülür; ta ki bilen bir kimse olduktan sonra bir şey bilmez hale gelsin.

Sen, yeryüzünü de kupkuru ve ölü bir halde görürsün; fakat biz, üzerine yağmur indirdiğimiz- de o, kıpırdanır, kabarır ve her çeşitten iç açıcı bitkiler verir.” Hac suresi 5

little-girl-holding-butterfly

HÜLASA: Ey Can, bir zamanlar anne karnında idin. Doğmayabilirdin. Ya da ölü doğabilirdin. Sakat olarak da doğabilirdin. Allah diledi hayattasın. Bu yaşa geldin. Acaba daha ne kadar yaşayacaksın can! Hala anlamadın mı?

Mesele yaşamak değil, asıl mesele Allah’a kul olarak yaşamak…Rabbimiz bize hatırlatıyor ve soruyor:

“Rabbiniz Allah’tır. Mülk O’nundur. O’ndan başka ilah yoktur. Öyleyken nasıl oluyor da O’na kulluktan çevriliyorsunuz?” Zümer suresi 6

new-life-embraced-with-love-beauty-captured-generated-by-ai

BİLİMSEL SONUÇ

Anne karnında bebeği dış tehlikeler karşı koruyan 3 bölge vardır. Annenin karnındaki bu üç bölge; karın duvarı, rahim duvarı ve amniyon kesesidir. Kuran-ı Kerim’in indiği dönemde tıp bilginleri, anne karnında bulunan bu duvarlardan habersizdi. Bugün tüm bilimsel kitap ve araştırmalar bu duvarları konu edinmektedir.

HAZIRLAYAN: AYHAN TALHA BAYRAKTAR

silhouette-mother-child

Editör: AYHAN BAYRAKTAR