Dünya

Blinken, Katar'da Gazze İçin Ateşkes ve 135 milyon dolarlık yardım açıkladı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Orta Doğu turu kapsamında yaptığı Katar ziyaretinde, Gazze Şeridi ve Batı Şeria'daki Filistinlilere yönelik 135 milyon dolarlık yeni bir yardım paketi açıkladı.

Abone Ol


ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Orta Doğu turu kapsamında yaptığı Katar ziyaretinde, Gazze Şeridi ve Batı Şeria'daki Filistinlilere yönelik 135 milyon dolarlık yeni bir yardım paketi açıkladı. Bu açıklama, bölgedeki insani durumun kötüleştiği bir dönemde geldi. Blinken, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdulrahman Al Thani ile gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından düzenlediği basın toplantısında, ateşkes sürecinin ilerletilmesi için önemli adımlar attıklarını vurguladı.

Blinken, Gazze'de kalıcı bir ateşkes sağlanması ve bölgedeki gerilimin azaltılması gerektiğini belirtti. Öldürülen Hamas lideri Yahya Sinvar’ın kaybının, Hamas’ın daha esnek bir müzakere pozisyonu almasına olanak tanıyabileceğini ifade etti. Sinvar'ın, geniş çaplı bir çatışma oluşturma niyetinin artık geçersiz hale geldiğini söyleyen Blinken, bu durumun ileride yapılacak görüşmelerde fırsatlar yaratabileceğini düşündüğünü aktardı.

Katar Başbakanı Al Thani de, ABD ve Mısır ile birlikte ateşkes müzakerelerine yönelik arabuluculuk rolünü sürdürdüklerini belirtti. Al Thani, bir Amerikan heyetinin yakın zamanda Doha'da İsrailli müzakerecilerle bir araya geleceğini duyurdu ve bu görüşmelerde ilerleme sağlanması için çabaların sürdüğünü ifade etti. Ayrıca, Katar’ın Hamas ile yeniden temasa geçtiğini ve grubun tutumunun henüz değişmediğini belirtti.

Blinken, son yardım paketiyle birlikte, 7 Ekim’den bu yana ABD’nin Filistinlilere yaptığı toplam yardımın 1,2 milyar dolara ulaştığını da sözlerine ekledi. Bu yardımların, Filistinlilerin yaşadığı insani krizleri hafifletmeyi amaçladığını vurguladı. Genel olarak, toplantılar ve müzakerelerin, bölgede kalıcı bir barış ve istikrar sağlama hedefine katkıda bulunması bekleniyor.